5.1.10

H αγάπη και ο Ζώης...

Τι είναι η αγάπη; Γιατί εμείς έχουμε διαφορετική λέξη για τον έρωτα και την αγάπη - ενώ οι Γάλλοι και οι Άγγλοι έχουν μία; Τι σου μένει αυτές τις μέρες (εκτός από τη βαρυστομαχιά), αν δεν υπάρχει γύρω σου αγάπη;


Υπό άλλες συνθήκες θα ήσουν έτοιμος να “απολαύσεις” ειδήσεις σαν κι αυτή για τις δονζουανικές επιδόσεις του Warren Beatty, με τις 13 χιλιάδες γυναίκες. Αλλά έλα που από την Πρωτοχρονιά και μετά στριφογυρίζει στο μυαλό σου ο Ζώης...

Ο Ζώης, που θα αντέξει - όπως επιτάσσει το όνομα του. Που κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από έναν ασυνείδητο μεθυσμένο οδηγό. Που παλεύει να διατηρήσει την υγεία του, σε ένα κρεβάτι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων - όλοι λένε οτι είναι μια από τις καλύτερες ορθοπεδικές κλινικές, ευτυχώς. Που ξέρει τα πάντα για την κατάσταση του και για τον κίνδυνο που πέρασε.

Γιατί βλέπετε, ο Ζώης είναι αστυνομικός συντάκτης (από τους πιο σοβαρούς και αξιόπιστους) - και μια ζωή “έλεγε” τα τροχαία. Η μοίρα της ζωής - ή η "μοίρα" μιας χώρας όπου “του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει”, ούτε καν το να οδηγάει ξεμέθυστος - τον έφερε να είναι και ο ίδιος θύμα.

Πράγμα που μας ξαναφέρνει στην αρχή. Η αγάπη είναι η ίδια η ζωή - το βλέπεις στους φίλους του Ζώη, πώς αντιδρούν, πώς ανησυχούν, πώς δεν σκέφτονται τίποτε άλλο. Και όταν συνειδητοποιείς απλώς οτι κάποιος δίπλα σου “πήγε και γύρισε”, τότε εκτιμάς μερικά πράγματα, με διαφορετικό τρόπο. Ή μάλλον, τα βάζεις στις σωστές τους διαστάσεις...





Οι φωτό είναι από το www.lifeprint.com - πρόκειται για τη λέξη love στην αμερικάνικη νοηματική γλώσσα - και το www.jasonmccarley.files.wordpress.com

To post συνοδεύεται από την "ιστορική" φωνή του Αμερικανού Nat King Cole.

buzz it!

21 σχόλια:

orfia είπε...

Καλη χρονια ευχομαι! Σε διαβαζω συχνα αλλα σημερα αισθανθηκα την αναγκη να γραψω και να σταθω σε αυτο που εγραψες οτι εκτιμαει κανεις την ζωη οταν βλεπει τα δυσκολα..! Την ζωη πρεπει να την σεβομαστε και οσα πιο δυσκολα μας φερνει τοσο ακομη πιο πολυ να την ευγνωμονουμε...γιατι παντα υπαρχουν τα χειροτερα..εμαθα να την σεβομαι και να της χρωσταω....μεσα απο απωλειες...!! Νασαι καλα και χρονια καλα με αξια.!

mermyblue είπε...

χρόνια πολλά Προκόπη
μακάρι αυτή τη χρονιά, τουλάχιστον μερικοί από εμάς, να θυμώμαστε τα σημαντικά και να ξεπερνάμε πιό εύκολα τα λιγότερο ουσιαστικά.
Και να γίνει καλά ο Ζώης.
Και να είμαστε όλοι Καλά.
Καλημέρα

Prokopis Doukas είπε...

@orfia: Καλώς ήρθατε και καλή χρονιά! Όπως και η οικονομική κρίση, οι ατυχίες της ζωής φέρνουν πολλές φορές τα πράγματα στις κανονικές τους διαστάσεις...

@mermyblue: Ευχαριστώ για τις ευχές - ναι, να θυμόμαστε τα σημαντικά!

yb είπε...

στην ωραία έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον ερωτισμό στην αρχαιότητα, στο σχετικό βίντεο που προβάλλεται γίνεται σε κάποια στιγμή μετάβαση απο τον έρωτα στην αγάπη και αναφέρεται οτι η λέξη "αγαπώ" που περικλείει ολόκληρη τη ζωή, απο την αρχή ως το τέλος, στην ελληνική γλώσσα έχει αρχή και τέλος το πρώτο και το τελευταίο γράμμα του αλφαβήτου...
όλες μου οι ευχές για τον Ζώη και τον "Ζώη" του καθενός μας που δοκιμάζεται

ΒΑΣΩ είπε...

Mόνο πού οι πραγματικές διαστάσεις κρατούν τόσο λίγο.Πολλές φορές αισθάνομαι οτι ειμαι αδιόρθωτη.

Prokopis Doukas είπε...

@ yb: Από το Α ως το Ω... Πολύ καλό! Καλή Χρονιά!

@ ΒΑΣΩ: Και λίγη ματαιόδοξη παρέκβαση, δεν βλάπτει... Φτάνει να συγκρατούμε πάντα στο μυαλό μας, αυτές τις πραγματικές διαστάσεις - και να τις θυμόμαστε όταν πρέπει... :-)

φαίδρα είπε...

Σκληρός τρόπος για να διαπιστώνεις την αγάπη των οικείων σου και να την απολαύσεις σε μεγαλύτερη δόση από συνήθως, αλλά αν τελικά τη βγάζεις «καθαρή», μάλλον πολλαπλά κερδισμένος είσαι..Περαστικά του!!
Και όσο στη Δύση φιλοσοφούμε γύρω από τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αγάπης και έρωτα, κάποια φυλή της Νέας Γουινέας, δεν έχει λέξη για καμία απ τις δύο έννοιες..Μάλλον εκεί οι ανάγκες ιεραρχούνται τελείως διαφορετικά :)

Prokopis Doukas είπε...

@φαίδρα: Πάντως μου αρέσει να υπάρχουν πολλές λέξεις για να διακρίνονται οι αποχρώσεις...

scalidi είπε...

Το έμαθα από το συνάδελφο του αστυνομικού κι εγώ, ελπίζω ο άνθρωπος να ξεπεράσει τις δυσκολίες όσο ανώδυνα γίνεται. Προέχει να κερδίσει τη ζώη του. Στέλνω την καλή μου σκέψη.

Για όλους μας αυτό θα έπρεπε να προέχει: να κερδίζουμε καθημερινά τη ζωή που μας δίνεται, γιατί δεν είναι δεδομένη, διόλου...

Θωμάς είπε...

Αφού ευχηθώ κι εγώ καλή χρονιά κι ευτυχισμένο το 2010, ας μου επιτραπεί να εκφράσω μια απορία με αφορμή το ατύχημα του Ζώη. Γιατί κανείς ως τώρα αρμόδιος υπουργός δεν έθεσε ως στόχο την μείωση έστω κατά 1% -όχι παραπάνω – των τροχαίων ατυχημάτων; Τόσο δύσκολο είναι;
Όσο για τη διάκριση έρωτα και αγάπης ο Άγγελος Τερζάκης έγραψε πως η αγάπη είναι αυταπάρνηση ενώ ο έρωτας είναι εγωισμός γιατί στον ερώτα θέλεις μεν την ευτυχία του αγαπημένου σου προσώπου υπό τον όρο πως θα του τη δώσεις εσύ και όχι άλλος.

Prokopis Doukas είπε...

@ scalidi: Τη ζωή του την έχει κερδίσει - ευτυχώς. Τώρα είναι θέμα κατά πόσο θα διατηρήσει την υγεία του κατά 100% ή λιγότερο. Ευχαριστώ για την καλή σκέψη... :-)


@ Θωμάς: Καλή Χρονιά! Νομίζω οτι ο στόχος αυτός τίθεται κάθε χρόνο - αλλά φέτος επετεύχθη κατά 70% μείωση των νεκρών - είναι κι αυτό κάτι σημαντικό. Δείτε εδώ.

Υ.Γ. Καλή η διατύπωση του Τερζάκη...

Yank_o είπε...

Η μείωση κατά 70% είναι μια θετική είδηση, αλλά μπορεί να είναι και συγκυρία - μόνο σε αξιόλογο βάθος χρόνου (έτος ή ακόμα καλύτερα τριετία) μπορούμε να αποφανθούμε για το αν έχει βελτιωθεί η οδική ασφάλεια. Έχω γράψει κι εγώ στο http://yankogohome.blogspot.com ότι η οδική ασφάλεια πρέπει να γίνει "προσωπικό στοίχημα" κάποιου (π.χ. του Ειδικού Γραμματέα που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, εφόσον του δοθούν επαρκείς, ενίοτε "δικτατορικές" αρμοδιότητες), αλλιώς δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα.

ippoliti_ippoliti είπε...

Τις ευχές μου σας καταθέτω για τη γρήγορη επάνοδο του αστυνομικού συντάκτη, ένα όνειρο εύχομαι να του μείνει αυτή η περιπέτεια.
Καλό σας και καλό του βράδυ

Μαρία Δριμή είπε...

Καλή χρονιά, Προκόπη με λιγότερες κακές ειδήσεις. Πράγματι το Ορθοπαιδικό Τμήμα που αναφέρεις είναι από τα πολύ καλά. Περαστικά στον συνάδελφό σου.

Prokopis Doukas είπε...

@ ippoliti_ippoliti: Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές...

@ Maria Jose: Ναι, το ακούω από παντού.. Ευχαριστώ!


Υ.Γ. Είμαι τώρα στα Γιάννενα. Είναι συγκινητικό να βλέπεις από τη μια την προσπάθεια των γιατρών και από την άλλη τα προβλήματα της οργάνωσης ενός νοσοκομείου, που είναι πρότυπο από ιατρικής πλευράς - αλλά όχι από "ξενοδοχειακής"...

Άθεος είπε...

Πρώτη φορά σου γράφω, φίλε μου, και με την ευκαιρία του νέου έτους σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς!
Αρχικά με τράβηξε η ανάρτησή σου, που με διαφορά μιας μέρας, από τη δική μου, ανέβασες μια φωτογραφία σχεδόν ίδια με κείνη που δημοσίευσα κι εγώ.
Δεν κατάλαβα όμως πού κολλάει. Αλλά και από την αγάπη πήγες στο ατύχημα του Ζώη. Εδώ όμως μπορώ να βρω συνειρμούς.
Εύχομαι περαστικά στο Ζώη και ένα τέλος επιτέλους στην ασυνειδησία των ελλήνων οδηγών. Νομίζω την οδήγηση την είδαμε σαν άθλημα και διαπιστώνω ότι δεν το κατέχουμε καθόλου το άθλημα αυτό στην Ελλάδα.
Η άποψή σου για τις πολλές λέξεις της αγάπης και του έρωτα προκειμένου να διακρίνονται οι αποχρώσεις τους, όπως το εξέφρασες σε ένα σου σχόλιο, με καλύπτει απόλυτα!

Ανώνυμος είπε...

monsier prokopi,
sas euxomai kalh xronia,
exw mia aporia o en logo "ασυνείδητοs μεθυσμένοs οδηγόs" fantazomai tha kukloforei amerimnos sthn polh auth kai isws na einai k o idios pou prokalesai to idio,prin ena mhna eutuxws me ligoteres sunepeies gia thn aderfh mou.
me ektimhsh.
K.(enas eusuneidhtos katoikos twn iwanninwn).

Prokopis Doukas είπε...

@Άθεος: Το σχήμα αυτό των δακτύλων σημαίνει "love" στην αμερικανική νοηματική γλώσσα. Καλή χρονιά!

@Κ.: Το ατύχημα δεν συνέβη σατ Ιωάννινα, αλλά στον Αστακό. Ο Ζώης μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα, γιατί ήταν το κοντινότερο νοσοκομείο το οποίο εφημέρευε και μπορούσε να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά... Εύχομαι περαστικά!

Idom είπε...

Καλή Χρονιά και από μένα!

Περαστικά για τον Ζώη, όσο γίνεται πιο ανώδυνα και με πληρότητα.
Και βέβαια για όλους τους άλλους που είναι σε θέση παρόμοια με την δική του.
Και ευχές να βρουν φώτιση και αυτοί που οδηγούν "τυφλά" ή μεθυσμένοι - προφανώς για να κάνουν τέτοια, κάτι δεν πάει καλά στη ζωή τους...

Τεχνική παρατήρηση: το χειροσύμβολο που ανάρτησες είναι συντόμευση τού "σ' αγαπώ" (και όχι τόσο τυποποιημένη - άσε που είναι και το άτυπο σύμβολο τού Spiderman :-) ). Το "αγαπώ" σκέτο δεικνύεται με χιαστί σταύρωμα των χεριών στο στήθος.
Αναφέρεται άλλωστε και στο lifeprint που συστήνεις.

Να είσαι καλά και ακμαίος!
Idom

Theodota είπε...

Καλή χρονιά Προκόπη και να'σαι πάντα καλά. Διάβασα την ανάρτησή σου για τον φίλο σου μόλις την ανέβασες και δεν ήξερα τι να γράψω. Με έφαγε η αγωνία όμως και ήθελα να ρωτήσω πώς πάει. Ελπίζω να είναι ήδη πολύ καλύτερα.

Prokopis Doukas είπε...

@ Idom: Σωστό, ζητώ συγνώμη για τη βιασύνη - όντως σημαίνει "σ' αγαπώ"! Ευχαριστώ για τις ευχές... :-)

@Theodota: Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον - έχει πολύ σοβαρό τραύμα (λέγεται "floating knee", γιατί έχει κάταγμα και πάνω και κάτω από το γόνατο), αλλά έχει και εντυπωσιακή ανάκαμψη, δεδομένης της σοβαρότητας..

Είναι σε πολύ καλά χέρια. Μίλησα πολύ με τους δύο χειρουργούς του, τους κ. Κορομπήλια και Κώστα - και είμαι εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα, ρτη σεμνότητα και τον επαγγελματισμό τους...

ShareThis