25.2.10

Η 1η Μαρτίου των μεταναστών

Η Πρώτη Μαρτίου είναι μια πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού και του αποκλεισμού των μεταναστών, που άρχισε στη Γαλλία και στην Ιταλία. Φέτος, για πρώτη χρονιά επεκτείνεται και στη χώρα μας. Στόχος είναι όχι η απεργία των μεταναστών, ώστε να αντιληφθούμε πόσο δύσκολη ξαφνικά θα γίνει η οργανωμένη ζωή μας χωρίς αυτούς, όπως έγινε στις δύο χώρες- άλλωστε θα ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο να απέχουν οι μετανάστες από τις εργασίες τους, για ευνόητους λόγους. Στόχος είναι να μη γίνει καμία οικονομική συναλλαγή τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.



Αντιγράφω από το δελτίο τύπου για τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου:

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ιταλίδα εκπρόσωπος Daimarely Quintero Tumberell. Περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα της μετέφερε ένα κλίμα έντονου πολιτικού ρατσισμού. 4,5 εκατομμύρια μετανάστες κινδυνεύουν να θεωρηθούν παράνομοι γιατί νόμος του Μπερλουσκόνι, οδηγεί στο κελί όποιον μετανάστη δεν εργάζεται, ανεξαρτήτως του πόσα χρόνια ζει στη χώρα και τι δουλειές έκανε νωρίτερα. Και οι μαθητές μετανάστες όμως τους τελευταίους μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νόμο που απαγορεύει η μεταναστευτική σύνθεση των τάξεων να ξεπερνά το 30%. Κάτι το οποίο, όπως δηλώνει η Daimarely Quintero Tumberell, είναι αδύνατο. Εντύπωση στο κοινό προκάλεσε η αναφορά της στα «Λευκά Χριστούγεννα», ένα νόμο που επέτρεψε σε δύο Ιταλούς δημάρχους να μπουν σε σπίτια και να στείλουν 4000 μετανάστες στη φυλακή ώστε «τα Χριστούγεννα να είναι καθαρά». Η ιταλική πρωτοβουλία αντιδρά στο κλίμα φόβου που πιστεύεται ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και επιθυμεί να καθιερώσει την πρώτη Μαρτίου ως ημέρα γιορτής και εργασιακής απεργίας των μεταναστών.


«Ένας Άραβας είναι καλός, οι πολλοί δεν είναι». Αυτή η δήλωση του υπουργού εσωτερικών της Γαλλίας ήταν αρκετή για τη γέννηση της πρώτης ευρωπαϊκής «Πρώτης Μαρτίου». Οι Γάλλοι εκπρόσωποι Peggy Derder και Nadir Dendoune τόνισαν ότι στη χώρα τους η «πολιτική γλώσσα έχει πολλές ρατσιστικές δηλώσεις». Ωστόσο, η κίνηση τους διαδόθηκε ταχέως στις γαλλικές πόλεις και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το ρατσισμό, μια σειρά έργων δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τα «χέρια» των μεταναστών. Στη Γαλλία το θέμα της «ταυτότητας» τέθηκε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύνθημα «Λευκή Γαλλία» που δέχεται ως Γάλλους αποκλειστικά και μόνο τους λευκούς, βρήκε και συμμάχους και αντιπάλους. Προσωπικό στοίχημα της γαλλικής πρωτοβουλίας είναι στα πλαίσια της συζήτησης για την ταυτότητα να πείσει ότι η Γαλλία δεν πρέπει να χωριστεί στα δύο και αλλά αντιθέτως να κάνει αποδεκτή την έννοια της ειρηνικής συνύπαρξης. Σήμερα στη χώρα που γέννησε το Διαφωτισμό η λέξη μετανάστης συχνά χρησιμοποιείται ως βρισιά. Θέλοντας να γκρεμίσει τα τείχη των παρανοήσεων και να δείξει ότι ο μετανάστης δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος, αλλά σκέπτεται, αισθάνεται και συνεισφέρει στο κράτος που ζει, η γαλλική πρωτοβουλία διοργανώνει συγκεντρώσεις στις μεγαλουπόλεις, εργασιακή και οικονομική αποχή.





Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διακήρυξη της κίνησης:

Η «Πρώτη Μαρτίου 2010-24 ώρες χωρίς εμάς», είναι ένα ειρηνικό κίνημα, που συσπειρώνει ανθρώπους κάθε εθνικότητας, καταγωγής, πίστης, εκπαίδευσης και πολιτικού προσανατολισμού. Είμαστε μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς και Έλληνες πολίτες. Αυτό που μας ενώνει είναι η άρνηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας της έλλειψης ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε συναίσθηση της σημασίας της μετανάστευσης (όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο) και μας εξοργίζουν οι συκοφαντικές και ξενοφοβικές φωνές που ακούγονται κυρίως τώρα τελευταία με την ευκαιρία της ψήφισης του νόμου που ρυθμίζει τα θέματα της ιθαγένειας και του δικαιώματος ψήφου σε μερίδα μεταναστών.
Καταδικάζουμε και αρνούμαστε τα στερεότυπα, τη γλώσσα των διακρίσεων και τις πρακτικές αποκλεισμού. Μας τρομάζει η επίκληση των πολιτισμικών και θρησκευτικών μας ριζών, που μας θυμίζουν το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» της χούντας.

Υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα στη μετανάστευση αναγνωρίζεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κι ότι η ανθρώπινη ιστορία υπήρξε πάντοτε ιστορία μετανάστευσης. Χωρίς μετανάστευση δεν θα είχε υπάρξει καμία διαδικασία οικοδόμησης των πολιτισμών. Η καταπάτηση αυτού κι άλλων δικαιωμάτων του ανθρώπου βλάπτει και προσβάλλει την κοινωνία στο σύνολό της.

Το να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ως μια άμορφη μάζα παρασίτων ή μια ανεξάντλητη πηγή φτηνής εργατικής δύναμης, αποτελεί κατά την γνώμη μας θέση ανήθικη, παράλογη και επικίνδυνη. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα εργάζονται σκληρά και συμβάλλουν καθοριστικά στην διατήρηση και την ανάπτυξη της πολιπολιτισμικής πλέον κοινωνίας μας. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σημερινής Ελλάδας.
Η αντίθεση μεταξύ του «εμείς» και του «εκείνοι», του «αυτόχθονες» και «ξένοι» είναι αναχρονιστική. Τη θέση της παίρνει η συνειδητοποίηση ότι σήμερα είμαστε «μαζί», παλιοί και νέοι πολίτες που παλεύουμε για την πρόοδο της χώρας και για της οικοδόμηση του μέλλοντός της και του μέλλοντός μας.

Στόχος μας είναι η διοργάνωση, την 1η Μαρτίου 2010, ειρηνικών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία, πέρασε στην Ιταλία, την Ισπανία, σε μας και σταδιακά απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε η μέρα αυτή να σηματοδοτήσει δυναμικά την έναρξη μιας συζήτησης, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για το τι θα συνέβαινε αν πραγματικά, τα εκατομμύρια των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους ή τις χώρες μας.

Την 1η Μαρτίου η φωνή μας θα ακουστεί με διαφορετικούς τρόπους. Κεντρικός άξονας θα είναι η αποχή μας από κάθε οικονομική συναλλαγή για 24 ώρες. Σε συνεργασία με όλους τους υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας και με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επί μέρους ιδιαιτερότητες, θα οριστικοποιηθούν και μια σειρά άλλες εκδηλώσεις. Όλες οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και της μη βίας. Σας καλούμε όλες και όλους να υφάνουμε μαζί ένα όμορφο πολύμορφο πολυπολιτισμικό πέπλο που θα σκεπάσει όλη την Ελλάδα.



Τη Δευτέρα στις 12:30 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα:

«Οι Μετανάστες στην Ελλάδα - Οικονομία, Παιδεία, Πολιτισμός, Κοινωνία»

Θα μιλήσουν οι :

Στέλλα Πρωτονοταρίου – Δασκάλα
Δημήτρης Χριστόπουλος - Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Πάσχος Μανδραβέλης – Δημοσιογράφος
MC Yinka – Μουσικός
Ιωάννα Κούρτοβικ – Δικηγόρος
Ανδρέας Τάκης – Γεν. Γραμμ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι :

Νίκος Φίλης – Διευθυντής εφημερίδας "Αυγή"
Βασίλης Χρονόπουλος – Νομικός, Διευθυντής περιοδικού «Διαβατήριο»
Αναστάσης Ιωσήφ, μετανάστης, εκπρόσωπος «Κιβωτού».

Συντονιστής ο δημοσιογράφος Niko Ago


Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Περισσότερες πληροφορίες: 1martiou2010@gmail.com
http://protimartiou2010.blogspot.com
http://www.facebook.com/?ref=home#/group.php?gid=257686146592&ref=mf




Δεν γνωρίζω τους δημιουργούς των λογοτύπων, αλλά συμπεραίνω οτι είναι ελέυθερα προς χρήση και διάδοση.

Το post συνοδεύεται από τη μεγάλη επιτυχία (επανήλθε και με τηλεοπτική διαφήμιση) "The Whole Of The Moon" των Βρετανών Waterboys, που ταιριάζει και με την πανσέληνο της Κυριακής.

buzz it!

7 σχόλια:

osr είπε...

Συνέλευση 800 και πλέον ελληνικών, κυπριακών blogs, ειδησεογραφικά portals και μμεξαπάτησης ελληνικά, κυπριακά και ξένα
http://synelefsi.blogspot.com/

the muppet show girls είπε...

Για να βλέπουμε και την ομορφιά της άλλης πλευράς του φεγγαριού. Την ολότητά του εν τέλει. Του μαζί.

Καλημέρες

Prokopis Doukas είπε...

@Συν: "ΜΜΕ εξαπάτησης"; Και τότε γιατί όλα στο ίδιο τσουβάλι;

@the muppet show girls: Το μαζί είναι πολύ δύσκολο, όταν μια χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι - και με λάθος νοοτροπίες...

learning is earning είπε...

λίγο αφελής ο τρόπος διαμαρτυρίας δε νομίζετε; Δεν είμαι και σίγουρος ότι οι μετανάστες αφενός έχουν την πολυτέλεια να περάσουν 1 ημέρα χωρίς να ξοδέψουν ευρώ και αφετέρου δεν νομίζω ότι διαβάζουν τα μεταϋλιστικά μας blogs...

Prokopis Doukas είπε...

@learning is earning: Ίσως δεν έγινε κατανοητό. Εμείς καλούμαστε να μην κάνουμ συναλλαγές, σε άνδειξη συμβολικής διαμαρτυρίας - ακριβώς επειδή οι μετανάστες δεν θα μπορούσαν να απεργήσουν...

(Τα blog μας προφανώς δεν τα διαβάζουν, αλλά το οτι γίνεται αυτή η κινητοποίηση υπέρ τους, μπορούν να το γνωρίζουν...)

learning is earning είπε...

χμ.. Είναι λίγο αμήχανη η κατάσταση. Η σημερινή ελευθεροτυπία γράφει:

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αλλά και σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Μετανάστες που έχει οριστεί η 1η Μαρτίου. Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με απόφαση των μεταναστευτικών οργανώσεων αλλά και την κάλυψη των συνδικάτων, οι μετανάστες απεργούν. Στη χώρα μας, φέτος, καλούνται σε οικονομική αποχή. Δεν θα πληρώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς και δεν θα κάνουν αγορές.

Μάλλον θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα με περισσότερη φαντασία...

Prokopis Doukas είπε...

@learning is earning: Ίσως έχετε δίκιο, είναι λίγο συγκεχυμένα τα πράγματα. Μιλώντες με τους διοργανωτές, κατάλαβα οτι εννοούν χωρίς συναλλαγές και από εμάς και από τους μετανάστες...

ShareThis