Ποτέ μου δεν κατάλαβα την έλλειψη πολιτικής συνέπειας που οδηγεί κάποιον να διανύει όλη την απόσταση από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος στο άλλο. Ας δεχθούμε οτι είναι φυσιολογικό κανείς να “συντηρητικοποιείται” με την ηλικία (ή να “ωριμάζει” προς μετριοπαθέστερες θέσεις κατά μια άλλη οπτική) και να μεταπηδά σε γειτονικούς χώρους - αλλά το να καταλήγεις στο απέναντι άκρο, υποδηλώνει κατά την άποψη μου δυό πράγματα: Ή οτι υπάρχει μια εντελώς “ιδιόμορφη” αντίληψη περί πολιτικής ηθικής, σύμφωνα με την οποία οι αρχικές (έστω παράτολμες ή νεανικές) σου θέσεις δεν σε δεσμεύουν καθόλου ή οτι τα άκρα είναι απολύτως όμοροι χώροι, από την πίσω πλευρά της πολιτικής σφαίρας.
Διάβασα με έκπληξη, ομολογώ, τη συνέντευξη του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, στο Βήμα του Πάσχα, που κυκλοφόρησε το Μεγάλο Σάββατο. Όχι γιατί επιβεβαίωσε τις διάχυτες υποψίες για την ιδεολογική στροφή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας (την οποία αρνείται ο κ. Λαζαρίδης), αλλά κυρίως για την απροκάλυπτη στήριξη θέσεων και αντιλήψεων, που προβάλλουν ως πρώτο μέλημα την “αποενοχοποίηση του πατριωτισμού”, την επίκριση του “ενδοτισμού”, αλλά και την “αποσυμπλεγματοποίηση” μιας σκληρής δεξιάς.
Ηγετικό μέλος του “Δικτύου 21”, οργάνωση για την οποία έχουν γραφεί πολλά, όπως εδώ και εδώ (και μέλη της οποίας είναι πρόσωπα όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, γνωστός από την υπόθεση Οτσαλάν - διαβάστε τις απόψεις του, με αφορμή συνθήματα που δεν αναφώνησαν τα ΟΥΚ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου εδώ), ο κύριος Λαζαρίδης διατείνεται οτι ζούμε υπό την “μπότα” μιας “ψευδο-προοδευτικής χούντας”, ενώ όπως αναφέρει το κομμάτι έχει υιοθετήσει στο παρελθόν σκληρές θέσεις για το Σκοπιανό, το σχέδιο Ανάν και άλλα “εθνικά θέματα”.
Θα ήταν ενδιαφέρον βεβαίως να ακούσει κανείς τις απόψεις του κυρίου Λαζαρίδη, για το αν αυτά είναι τα πραγματικά “εθνικά θέματα” ή μήπως κύριο εθνικό θέμα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός, η οικονομική ευρωστία και η διπλωματική ενδυνάμωση, μέσω μιας ισχυρής διεθνούς παρουσίας, που βασίζεται στη συνεργασία και στο ανοιχτό πνεύμα (σε αντίθεση με την περιχαράκωση σε θέσεις που δύσκολα αντιλαμβάνονται οι διεθνείς εταίροι). Ο σύμβουλος του κυρίου Σαμαρά εμφανίζεται να αποδοκιμάζει την πολιτεία Καραμανλή, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν αυτό γίνεται λόγω της απουσίας οποιωνδήποτε επιτευγμάτων στα παραπάνω πεδία και των εγκληματικών αμελειών και σκανδάλων της συντηρητικής παράταξης, που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό οικονομικό της εξευτελισμό.
Η δε ανάλυση που παρατίθεται στη συνέντευξη για σύγχρονα διεθνή και μη γεγονότα, δείχνει μια τουλάχιστον "περίεργη" αντίληψη των πραγμάτων: Η ερμηνεία του κυρίου Λαζαρίδη για τα Δεκεμβριανά του 2008 είναι οτι έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις (υποκινούμενες από δυτικόφιλες δυνάμεις) “πολύχρωμες” εξεγέρσεις σε Γεωργία και Ουκρανία, ενώ οι προβλέψεις του, με περισσή οίηση, για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα (ενώ το κόμμα του κινείται δημοσκοπικά λίγο πάνω από το 20%) είναι οτι εντός του 2010 η ΝΔ θα ξεπεράσει σε ποσοστό το ΠΑΣΟΚ και θα κυβερνήσει, το πολύ, ενάμιση χρόνο μετά...
Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό, όχι μόνο ως σημάδι συντηρητικοποίησης μιας μεγάλης παράταξης (που αργά ή γρήγορα θα ξανακυβερνήσει τον τόπο), αλλά και ως ένδειξη αδυναμίας να αντληθούν διδάγματα, οτι η ΝΔ αρνείται να εκσυγχρονιστεί προς την κατεύθυνση μιας σοβαρής και μετριοπαθούς ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Κι αν είναι ενδεχομένως ενδιαφέρουσα εξέλιξη η πίεση (ή η συρρίκνωση) που θα προκαλέσει στη γειτονική της ακροδεξιά, άλλο τόσο όμως είναι ορατός ο κίνδυνος να παρασυρθεί από αυτή, σε μια συρρίκνωση που θα της στερήσει τον κεντρώο χώρο. Μπορεί έτσι να μην κυβερνήσει ποτέ ο κύριος Σαμαράς, αλλά είναι άγνωστο “τι δεξιά θα παραδώσει” στον επόμενο - και ποιές “καραμπόλες” μπορεί να φέρουν σε ακόμα μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση το στελεχιακό δυναμικό και τελικά την πολιτική ζωή της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο κύριος Λαζαρίδης (και ο αρχηγός του, που μοιάζει να ταυτίζεται απολύτως) είναι οτι μπορεί κανείς να θεωρεί τις αντιλήψεις του περιθωριακές και επιζήμιες και ταυτοχρόνως να είναι απολύτως επικριτικός προς τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα - κι οτι η πολιτική ζωή της χώρας δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε αφελείς και ξεπερασμένες διελκυστίνδες.
Το σκίτσο είναι δανεικό από το http://exoapotinvouli. blogspot.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com
Το post συνοδεύεται από την αργιστουργηματική ερμηνεία της Βρετανίδας Annie Lennox, στο "Cold".
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
17 σχόλια:
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η σκλήρυνση της δεξιάς θα την βλάψει εκλογικά, μεσοπρόθεσμα. Τον Σαρκοζί πάντως, που είχε αντίστοιχα προβλήματα, καθώς έπρεπε να αφοπλίσει ένα σχετικά πετυχημένο κόμμα δεξιότερά του, καθόλου δεν τον έβλαψε. Στην πραγματικότητα, ο καθωσπρέπει λαϊκιστικός νεοπατριωτισμός είναι εκλογικός μονόδρομος για τον Σαμαρά. Το ότι έτσι θα καλλιεργήσει τα χειρότερα ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας είναι ασήμαντη λεπτομέρεια. Παλιά του τέχνη κόσκινο.
Διάβασα το ποστ μαζί με τον πατέρα μου. Και οι δύο σταθήκαμε σε μία παρένθεση του εξαιρετικού σου κειμένου ("αργά η γρήγορα θα ξανακυβερνήσει"). Ρωτάει, λοιπόν, ο πατέρας μου (κι εγώ): ειλικρινά, Προκόπη, πιστεύεις πως έτσι όπως είναι σήμερα η ΝΔ, με τον συγκεκριμμένο ιδεολογικό προσανατολισμό, με το συγκεκριμμένο πολιτικό προσωπικό, υπάρχει περίπτωση να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος-όσα λάθη ή παραλείψεις κι αν κάνει η τωρινή κυβέρνηση; Καταρχήν ο ίδιος ο Σαμαράς αμφισβητείται ή δεν είναι αρεστός σε ένα μεγάλο κομμάτι της παράταξης, της οποίας ηγείται. Κι έπειτα με ποιους θα πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει, με τους ατιμώρητους Βουλγαράκη και Παυλίδη, με τους πάλαι ποτέ Κενταύρους, με τον λαϊκιστή Παναγιωτόπουλο (κάποιος να του υπενθυμίσει πως δεν είμαστε στα 80's), με τα golden boys τα οποία έφτασαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας; Και το σημαντικότερο, μετά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, είδαμε να γίνεται καμιά σοβαρή ιδεολογική διεργασία, να υιοθετούνται σύγχρονες ευρωπαϊκές φιλελεύθερες θέσεις; Το αντίθετο, η φιλελεύθερη πλευρά της ΝΔ έχει περιθωριοποιηθεί και η ηγεσία έχει στραφεί σε καθαρά δεξιές θέσεις περασμένων δεκαετιών. Πιο πιθανό είναι να απορροφήσει τους ψηφοφόρους του Λα.ο.σ και να το "αποτελειώσει" ως κόμμα-πράγμα πολύ ανησυχητικό- παρά να στραφεί ιδεολογικά προς έναν μετριοπαθή φιλελευθερισμό. Αν και τον τελευταίο ποτέ δεν τον είδαμε στη χώρα μας μετουσιωμένο σε σοβαρό πολιτικό σχηματισμό. Ακόμη και οι διάφοροι εγχώριοι αυτοαποκαλούμενοι liberals, στα δύσκολα ασπάζονται το τρίπτυχο "Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" και δε διστάζουν να υιοθετήσουν καθαρά δεξιές
θέσεις...
ΕΛΕΝΑ (aka BlondeElena)
@π2: Ναι, αν συγκρίνουμε με τη Γαλλία, τον συμφέρει. Μόνο που υπάρχουν πολλές, διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς δεν σπαράσσεται, όπως τότε στη Γαλλία - ούτε η παραδοσιακή (κομμουνιστική) αριστερά έχει διαλυθεί, όπως συνέβη εκεί. Ύστερα, ο Λεπέν είχε καταφέρει να φτάσει σε ποσοστά, που ευτυχώς δεν έχει ακόμα ούτε κατά διάνοια αγγίξει ο Καρατζαφέρης. Τέλος πάντων, αυτό που λέω είναι οτι μιλάμε για διαφορετικές χώρες, εποχές και συνθήκες. Πιστεύω οτι στην Ελλάδα δεν έχεις την πολυτέλεια να σνομπάρεις το λεγόμενο κέντρο, όταν η κεντροαριστερή ψήφος είναι σταθερά γύρω στο 55%.
Ύστερα, τα καραγκιοζιλίκια και ο οπορτουνισμός του Σαρκοζί τον βοήθησαν να σαρώσει, αλλά το "πάρτυ" δεν δείχνει να κρατάει πολύ...
@Έλενα: Όχι, θέλω να πιστεύω οτι δεν μπορεί, όπως λέω και ακριβώς από πάνω. Ωστόσο, η ανάγκη της δημοκρατικής εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία, όσο και οι απρόβλεπτες τροπές (π.χ. κρίση και χρέος) καθιστούν πιθανή την αναπόφευκτη αυτή εξέλιξη...
Μακάρι να είναι τέτοιες οι εξελίξεις, που δεν θα δικαιώσουν αυτή την ιδεολογική σκλήρυνση. Αν "φάει τα μούτρα" της, ίσως υπάρξει μετά μια ευκαιρία για να μετεξελιχθεί η ΝΔ προς μια σοβαρή κεντροδεξιά...
μια παρατήρηση επι του κειμένου του κ.Κρανιδιώτη : ο σχολιασμός του επι των "συνθημάτων" δεν αναφέρεται στο γνωστό περιστατικό με τα ρατσιστικά συνθήματα της ΜΥΑ (του Λιμενικού) και συνδέεται με αυτό.
Σχολιάζει τα συνθήματα που -δεν- αναφώνησαν οι ειδικοδυναμίτες του Πολεμικού Ναυτικού (ΟΥΚ) στην παρέλαση (Μακεδονία ξακουστή κτλ κτλ), όχι οι γνωστοί κύριοι του Λιμενικού (ΜΥΑ).
Άλλωστε αν προσέξετε την ημερομηνία δημοσίευσης, αναγράφεται Πέμπτη 25 Μαρτίου, ώς γνωστόν το θέμα με τους Λιμενικούς ξεκίνησε την επομενη ημέρα ,26/3 με δημοσίευμα του Δημήτρη Αγγελίδη στην "Ε"
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ύστερα, τα καραγκιοζιλίκια και ο οπορτουνισμός του Σαρκοζί τον βοήθησαν να σαρώσει, αλλά το "πάρτυ" δεν δείχνει να κρατάει πολύ...
Ενώ στην Ελλάδα συνηθίζεται ο μακρoπρόθεσμος πολιτικός προγραμματισμός; :)
@ enkripto: Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, θα προσπαθήσω να το κάνω σαφέστερο στο κείμενο.
Δεν χρειάζεται διόρθωση στο κείμενο, διόρθωση στην παραπομπή χρειάζεται. Αλλού μιλάει για τα υπαρκτά συνθήματα ο ΦΚ.
@π2: Όχι βέβαια, αλλά οι νεοδημοκράτες και οι υποψήφιοι ψηφοφόροι της ΝΔ θα μπορούσαν, θέλοντας να αποφύγουν κάποια φαινόμενα, να λάβουν υπ' όψιν τους την πορεία που παίρνει το κόμμα - και να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν ανάλογα...
Το επόμενο "μεγάλο χαστούκι"(λες και το 33% δεν της έφτανε), το οποίο ίσως συνεφέρει ιδεολογικά τη ΝΔ θα είναι ο καταποντισμός της στις εκλογές του Νοέμβρη για την Τ.Α. Που και πάλι οι ελπίδες είναι φρούδες, καθώς ήδη είναι εναντίον της παροχής ιθαγένειας στους μετανάστες-"θα ψηφίσουν όλοι πασοκ". Όταν κλείνεις βίαια την πόρτα σε 600.000 ανθρώπους, οι οποίοι ζουν στη χώρα σου εδώ και χρόνια και συμβάλλουν στο ΑΕΠ και στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχεις και πολλές ελπίδες ιδεολογικής προόδου.
ΕΛΕΝΑ
Mε την εκλογή Σαμαρά είχα κάνει μια ανάρτηση που έδινε το κατ' εμέ στίγμα της επιλογής αυτής: πίσω ολοταχώς ή επιστροφή στο παρελθόν για ένα κόμμα που δεν είχε άλλες λύσεις...
ΟΙ ψηφοφόροι της νέας δημοκρατίας πιστεύω ότι είναι έτοιμοι για αλλαγές, πράγμα που καταλαβαίνω από ο γεγονός ότι παλιά στελέχη δεν μπήκαν στη βουλή τον Οκτώβριο.
Και αυτό ήταν και το δόλωμα του σαμαρά στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, σωστά? Τώρα όμως δείχνει να κάνει πίσω, λάθος καριέρας για τον ίδιο αλλά και επιζήμιο για την παράταξη.
Όταν σύσσωμη η ελλάδα γιουχάρει τον κωστάκη και την κυβέρνησή του, δεν μπορείς να βγαίνεις και να λές ότι τον υποστηρίζεις και ότι έκανε ότι μπορούσε, και να τον βάζεις με καμάρι στην πρώτη σειρά και να τον χειροκροτάνε όλοι μαζί, ούτε να στηρίζεις τη νέα γραμμή του κόμματος στα ίδια παλιά λαμόγια.
Δεν μπορείς να έχεις πρωθυπουργό και αρχηγό κόμματος που παίζει πλέηστέησον και να τον συγκρίνεις με έναν άλλον που περνάει με καγιάκ τις θάλασσες και μέσα σε έξι μήνες έχει φέρει τα πάνω κάτω.
:)
Συγχωρήστε μου τον λαϊκισμό
@ΕΛΕΝΑ: Δεν διαφωνούμε, θα δείξει...
@Γεράσιμος: Όντως, πίσω ολοταχώς...
@athinovio: Δεν τους βλέπω και πολύ έτοιμους για αλλαγές... Κατά της "διαπλοκής", ναι, αλλά με κόστος υπερσυντηρητισμού...
Ο κύκλος κλείνει με τον ΓΑΠ. Μετά απ' αυτή τη διακυβέρνηση και το τοπίο που θα διαμορφώσει τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, το κομματικό σύστημα θ' αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναπροσαρμοστεί. 'Οποιος δεν αφουγκράζεται αυτό που έρχεται και δεν πράξει τα ανάλογα εγκαίρως, θα μείνει στον απόηχο της ιστορίας. Η ΝΔ προς το παρόν έχει γράψει "Κλειστόν λόγω ανακαινίσεως". Στο συνέδριο θα δούμε που θα κάνει τα εγκαίνια πώς ερμηνεύει τα μηνύματα των καιρών... (Μικρό καλάθι...)
Έχει δει ποτέ αυτός ο τόπος σοβαρή κεντροδεξιά;
@Ευάγγελος: Πολύ μίκρό καλάθι... :-)
@tsaousa: Όχι, αλλά δεν πρέπει κάποτε; Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Μη ξεχνάτε, οτι έστω και λίγο, κάθε περίπου δέκα χρόνια κυβερνάει, δεν μπορεί να μη γίνεται εναλλαγή των κομάτων στην εξουσία...
Ελπίζω πως δεν θα κυβερνίσει ποτέ ξανά.
Ελπίζω σε νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέα μυαλά, γενικώς.
Ε....χμ...*κυβερνήσει.
Δημοσίευση σχολίου