17.9.10

Οι ψηφοφόροι και οι ψινάκηδες...

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Έχω τη χαρά και την τιμή να σας καλωσορίσω σε αυτή την πρώτη δημόσια συγκέντρωση - συνάντηση - με τον υπόψηφιο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ως κάτοικος του ιστορικού τριγώνου εδώ και 12 χρόνια, αλλά και μέλος της Κίνησης Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου, έχω να πω οτι αυτή η προσεχής αναμέτρηση για την Αθήνα, είναι στα μάτια μου σαν την απόλυτη μάχη του καλού με το κακό. Από τη μια, μια απερχόμενη αρχή που χαρακτηρίστηκε από το σχεδόν μηδενικό έργο για τη αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της καρδιάς της Αθήνας, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών για τις πράξεις της κατά του ελάχιστου αστικού πρασίνου και τις προτεραιότητες της - και που διακρίθηκε από την άρνηση να αναγνωρίσει το πρόβλημα και τις ευθύνες της και την προσπάθεια να λοιδωρήσει και να απαξιώσει τις συλλογικότητες πολιτών που άρθρωναν φωνή διαμαρτυρίας και απόγνωσης.


Και από την άλλη, μια πρόταση ανανέωσης στον αυτοδιοικητικό χώρο, εμφανώς από την προοδευτική όχθη του ποταμού, που αποπνέει σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους και χαρακτηρίζεται από ένα πλούσιο βιογραφικό και έργο - έργο, που ακόμα κι αν δεν γνωρίζει καλά ή αντιμετωπίζει κριτικά κανείς, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί οτι είναι απείρως σημαντικότερο από τον παλαιάς κοπής δημοσιοσχετίστικο λαϊκισμό, που συνέβαλε στην πιο βρώμικη και καταθλιπτική Αθήνα από ποτέ - μια χωματερή ψυχών, όπως εύστοχα περιγράφηκε. Αυτό που βιώνουν οι Αθηναίοι τα τελευταία χρόνια δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, ως προς την πολιτική αισθητική που αντικατοπτρίζει: Η εξαθλίωση, η γκετοποίηση, η διαφθορά, η πολιτικάντικη αναποτελεσματικότητα, οι ρατσιστικές “σκούπες”, η αδίστακτη συκοφαντία και η δράση μόνο για το φαίνεσθαι, ενόψει προεκλογικής περιόδου, είναι σαφέστατα χαρακτηριστικά μιας ελληνικής μεταπολιτευτικής τριτοκοσμικότητας, με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Όταν δεν δουλεύεις ποτέ σοβαρά, συστηματικά και προοδευτικά για την επίλυση των προβλημάτων, τότε το εκκρεμές του λαϊκισμού κυμαίνεται μεταξύ ενός δήθεν φιλολαϊκού προσώπου που ρίχνει πάντα το φταίξιμο “στους άλλους” και μιας ψυχρής και αλαζονικής σκληρότητας που κλείνει το μάτι στα φοβικά σύνδρομα των υποβαθμισμένων κατοίκων.

Η πρόταση Καμίνη όμως έχει και μια άλλη διάσταση, θα μου επιτρέψετε: Είναι η πιθανή απαρχή μιας αιμοδοσίας στον πολιτικό κόσμο της χώρας, από ένα πολιτικό προσωπικό άλλης ποιότητας - αιμοδοσία απαραίτητη, για την πολυπόθητη αναβάθμιση, που τόσο αποζητούμε εμείς οι πολίτες, στηλιτεύοντας τα φαινόμενα που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Αν η διαδικασία όμως της ολοκλήρωσης μιας μεταπολίτευσης (που έχασε την ευκαιρία να γίνει πραγματικά δημοκρατική) είναι επίπονη και μακρά, η αλλαγή στο δήμο της Αθήνας είναι πιο άμεσα επιτακτική από ποτέ. Μετά από μια σειρά συντηρητικών δημάρχων, που επί 24 ολόκληρα χρόνια έχουν καταφέρει να ριζώσουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στις παθογένειες ενός διεφθαρμένου και γιγαντωμένου δήμου - και μετά από τη χειρότερη θητεία δημάρχου που, εκ του αποτελέσματος, έχει καταγραφεί ποτέ - η ανάγκη να γυρίσει σελίδα ο Δήμος Αθηναίων είναι σχεδόν ζήτημα “ζωής και θανάτου” για την πρωτεύουσα της χώρας. Πολλοί προβλέπουν οτι η κατάσταση σε λίγο καιρό δεν θα είναι πια αναστρέψιμη, αν αυτό δεν έχει ήδη συντελεστεί.

Είναι λοιπόν στο χέρι των Αθηναίων πολιτών, που γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι και τα ζουν στο πετσί τους, να μην επιτρέψουν να καθοριστεί το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών από την ξενοφοβία, την τηλεοπτική δημαγωγία και ελαφρότητα, την απολιτίκ αδιαφορία των ψηφοφόρων που ίσως ζουν στα προάστεια κι από την απογοήτευση ή την αποχή των νέων και ζωντανών κυτάρων αυτής της πόλης. Αυτή τη φορά οι Αθηναίοι, πρέπει, αν μη τι άλλο, να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους ως πολίτες και να δράσουν θετικά για τον πολιτισμό αυτής της πόλης, όχι μόνο γιατί δεν έχουν άλλη ευκαιρία. Αλλά γιατί αλλιώς, δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε στην ελπίδα για μια πόλη με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αντάξια της ιστορίας της, ούτε στο παράπονο και στη γκρίνια: Η ευκαιρία δίνεται σε όλους μας, τώρα, σε αυτές τις εκλογές. Και το ψ, αυτή το φορά, πρέπει να παραπέμπει στους ψηφοφόρους, με όλη τη σημασία της λέξης - και όχι στους ψινάκηδες. Αλλιώς, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας...


* Το κείμενο αυτό προλόγισε την πρώτη συνάντηση του Γιώργου Καμίνη με τους Αθηναίους, στη Βαρβάκειο Αγορά, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου. Ολόκληρη η ομιλία του εδώ.




Update - Και η απάντηση Κακλαμάνη:


Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή τα όσα είπε χθες στην ομιλία του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του υποψηφίου Δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη έγινε με απουσία του λαού της Αθήνας αλλά παρουσία πλήθους υπουργών της Κυβέρνησης, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτών και στελεχών του κόμματος του μνημονίου.
Έτσι με τον πιο λαμπρό τρόπο επιβεβαιώθηκε το πόσο «ανεξάρτητη» είναι η υποψηφιότητα του φίλου κ. Καμίνη, ο οποίος επειδή δεν κατοικεί στην πόλη στην οποία θέλει να γίνει Δήμαρχος, δεν την γνωρίζει, δεν την αγαπά και όπως έχει παραδεχθεί δεν έχει ακόμη… λύσεις για τα προβλήματά της. Σπατάλησε το χρόνο του σε συκοφαντίες, που θα τον εκθέσουν, γενικόλογους αφορισμούς και προσωπικές επιθέσεις κατά υποψηφίων.
Τι κρίμα για έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο».



(Μόνο που ξεχνάει να αναφέρει οτι ήταν και πλήθος στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Oικολόγων-Πράσινων. Και δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για "κόμμα του μνημονίου" (sic)...)








Η φωτό είναι του Κωνσταντίνου Αλεξάκου από τη χθεσινή συγκέντρωση.

Το post συνοδεύεται από το "Dear Mr. Man" που έγραψε ο Αμερικανός Prince, για τον George Bush.

buzz it!

19 σχόλια:

Theodota είπε...

Καταπληκτική ομιλία! Ο κόσμος χθες ενθουσιάστηκε. Εύχομαι να πάνε όλα καλά για την Αθήνα ρε γ...!

yb είπε...

Με πρόλαβες, μ'αρεσε και ήθελα να στο ζητήσω :-)
Να πω όμως οτι στην τελευταία αναφορά αισθάνθηκα ένα σφίξιμο μην τυχόν και ανοίξεις μέτωπο με τα σούργελα, αλλά πάλι μπα... καλύτερα να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.

Penelope είπε...

Θα ήταν πραγματική υπέρβαση για τον δήμο της Αθήνας, να εκλεγεί ο κύριος Καμίνης, αν και προσωπικά θα τον ήθελα ως ανεξάρτητο (μα παντελώς ανεξάρτητο) υποψήφιο.
Αν ψήφιζα όπως παλαιότερα στην Α'περιφέρεια Αθηνών, σίγουρα θα τον ψήφιζα γιατί θεωρώ ότι είναι ΣΟΒΑΡΟΣ και ΑΞΙΟΣ λόγου με την ελπιδα ότι θα μίλαγε λιγότερο και θα έπρατε σε βάθος περισσότερα.

Prokopis Doukas είπε...

@Theodota: Ευχαριστώ πολύ...

@yb: Μέτωπο με έναν εκπρόσωπο της τηλεοπτικής ευτέλειας, που φλέρταρε να κατέβει με το ΛΑΟΣ; Μπα...

@Penelope: Ανεξάρτητος "τελείως" σημαίνει οτι θα είχε απέναντι του υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων. Μάλλον όχι εφικτό πολιτικά...

Inspirus είπε...

Μας έχουν κουράσει τα φιλο-πασοκικά σχόλια του κ. Δούκα. Αλήθεια, πού επετέλεσε "σοβαρό" έργο ο κ. Καμίνης? Σε μια θέση από τις πολλές "glamorous" που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και που απλά έχουν συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό (αλλά όχι εκτελεστικό) ρόλο? Κι'όλοι αυτοί οι χειροκροτητές του νέου υποψήφιου δημάρχου θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμιά ευθύνη για το απίστευτο χάλι στο οποίο έχει οδηγηθεί η σημερινή Αθήνα? Τα αφόρητα σκουπίδια, η απίστευτη υποβάθμιση των συνοικιών, η μιζέρια του ιστορικού κέντρου, η γκετοποίηση των μεταναστών, η γενική εξαθλίωση... δεν είναι τα αποτελέσματα της (μη) πολιτικής των δυο μεγάλων κομμάτων που κυβερνούνε τα τελευταία 20χρόνια+ αυτό τον δύσμοιρο τόπο?

Prokopis Doukas είπε...

@Inspirus: "Μας" έχουν κουράσει; Μιλάτε εξ ονόματος πολλών;

Και τι πάει να πει σας έχουν κουράσει; Το blog είναι το πεδίο των προσωπικών μου σκέψεων και απόψεων. Δεν έχει καμία υποχρέωση να κρατάει ισορροπίες ή να σας παρουσιάζει όλες τις πλευρές, όπως π.χ. μια εφημερίδα ή ένα δελτίο ειδήσεων. Αν δεν σας αρέσει ή δεν συμφωνείτε, μην τα διαβάζετε..

Και γιατί είναι "φιλο-πασοκικά" τα σχόλια που υποστηρίζουν έναν υποψήφιο που αναδείχθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τους οικολόγους - και στηλιτεύουν έναν (ουσιαστικά) ακροδεξιό δήμαρχο; Και γιατί είναι μεμπτό δηλαδή, ακόμα κι αν ήμουν φανατικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ;

Διαφωνώ απολύτως δε μαζί σας, για τη θεώρηση σας περί Ανεξάρτητων Αρχών. Οι Αρχές δεν είναι "διακοσμητικές", είναι ένα τεράστιο βήμα (ανολοκλήρωτο ακόμα) της δημοκρατίας μας, που εγκαινίασαν (πολύ αργότερα απ' οτι έπρεπε) οι κυβερνήσεις Σημίτη - ευτυχώς.

Και βεβαίως έχει ευθύνη και η σημερινή κυβέρνηση. Η προηγούμενη δε έχει δεκαπλάσια και εγκληματική. Αν θέλετε να δείτε τις απόψεις μας (εννοώ τις δικές μου, αλλά και της Κίνησης Πολιτών) για το πώς και το πότε άρχισε η κατρακύλα του Ιστορικού Κέντρου, από το 2004 και μετά, πηγαίνετε στο λινκς που παραθέτω. Μέχρι το 2004 το Ιστορικό Κέντρο ήταν βελτιούμενο, αργά αλλά σταθερά.

Εν πάση περιπτώσει, οι ευθύνες των κυβερνήσεων δεν σημαίνουν οτι δεν πρέπει να κάνουμε το παν για να απαλλαγούμε από τον χείριστο Κακλαμάνη...

yb είπε...

Λάθος το έγραψα μάλλον, δεν εννοούσα να ανοίξεις εσύ μέτωπο βεβαίως, αλλά ανησύχησα μήπως η αναφορά σε στείλει βορά στο στόμα της "ευτέλειας"...

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι στις εκλογές να κερδίσει ο καλύτερος για την πόλη υποψήφιος. Αναρωτιέμαι τι σημαίνει η λέξη ψινάκηδες. Χωρίς να καταλαβαίνω την ετυμολογία της, μου δίνει μια αίσθηση...ρατσιστική! Βοήθησέ με.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Καμία "ρατσιστική" χροιά. Η λέξη "ψινάκηδες" αναφέρεται σε διάττοντες της πολιτικής, που συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια, με βάση τις επιδόσεις τους στην τηλεοπτική ευτέλεια, την καλυμμένη ακροδεξιά δημαγωγία (με φλερτ από τον ΛΑΟΣ) - και στην "ανυπαρξία του τίποτα", που εκφράζουν στο δημόσιο λόγο. Η ομοφυλοφιλική ιδιότητα και η φιλιππινέζικη καταγωγή του "νονού" της λέξης, θα ήταν αντιθέτως προσόντα για κάποιον, στα μάτια μου, ώστε να συμμετάσχει στα δημόσια πράγματα. Αν φυσικά, δεν υπηρετούσε την παραπάνω λαϊκίστικη κενότητα...

Φυσικά, πρέπει να κερδίσει ο καλύτερος. Αλλά πολύ φοβάμαι, οτι με "μοχλό" και τους ψινάκηδες, τους οποίους εκφράζει απόλυτα και ο ίδιος, ο νυν δήμαρχος θα καταφέρει να επανεκλεγεί, εντελώς αντίθετα με την ευχή σας. Εκτός αν αφυπνιστούν οι Αθηναίοι δημότες,...

dim kouf είπε...

Συγχαρητηρια Προκοπη!!ΝΟμιζω οτι τωρα με τον Καμινη ειναι η τελευταια ευκαιρια για να αλλαξει κατι στην Αθηνα και ισως η τελευταια προσπαθεια συλλογικοτητας και συμμετοχης στα .."κοινα" για ολους εμας που ασχοληθηκαμε με τα διαφορα κινηματα αλλα δεν γιναμε αστερες του πολιτικου συστηματος!!
Δ.Κ.
Ενας παλιος συμφοιτητης σου απο την Πατρα

Prokopis Doukas είπε...

@dim kouf: Κι εγώ έτσι το βλέπω, σ' ευχαριστώ πολύ! (κάτι μου θυμίζεια αυτό το κουφ- γράψε μου στο prokopisdoukas@hotmail.com) :-)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου, Προκόπη

Αν δεν μπορούμε και στα μπλογκ μας να εκφραστούμε ελεύθερα, να δέσουμε μια πέτρα στο λαιμό και να κινήσουμε για την πλησιέστερη χαβούζα.
Ε μη μου πείτε τώρα για το έργο του Νικήτα... μας χόρτασε σκουπίδια και φούξια αστέρια.
Γιατί πλην αυτών, εγώ δεν είδα κάτι άλλο να διαφοροποιείται στην Αθήνα. Μέλι-μέλι κι από τηγανίτα τίποτα.
Ο Καμίνης ήταν -λένε- καλός καθηγητής. Πιστεύω ότι και στην Ανεξάρτητη Αρχή έκανε καλή δουλειά. Και στην τελική, όλα στη ζωή γίνονται διά της δοκιμής και πλάνης. Πώς τον καταδικάζουμε το χριστιανό χωρίς να τον ξέρουμε;

No one είπε...

Πάντως, σκοπίμως ή όχι έχουν υποβαθμιστεί τελείως οι επιδόσεις του δημάρχου μας στη διαχείρηση των οικονομικών.
Δείτε τα εξής ενδιαφέροντα:

Δήμος Αθηνών ΑΕ: αδιαφάνεια, διπλοθεσίες και «οικογενειοκρατία»
http://anoihtipoli.gr/anadimosieyseis/dimos-athinon-ae-adiafaneia-diplothesies-kai-aboikogeneiokratiabb

και
To "City" του Νικήτα Κακλαμάνη
http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100307.htm

Prokopis Doukas είπε...

@Celsus: Η διαφορά μεταξύ άσπρου και μαύρου ποτέ δεν ήταν καθαρότερη... :-)


@No one: Ευχαριστώ για τα link, τα έχω δει τα δημοσιεύματα αυτά, αλλά πάντα είναι χρήσιμα. Οι "επιδόσεις" του δημάρχου δεν μπορεί να έχουν "σκοπίμως υποβαθμιστεί", είναι υπέυθυνος γι αυτές και οφείλει να δώσει απαντήσεις...

No one είπε...

Αγαπητέ Προκόπη στοιχηματίζω όλα μου τα υπάρχοντα, το χέρι μου, το πόδι μου, την οικογένεια και τους φίλους μου ότι τέτοιου είδους απαντήσεις δεν θα δούμε ούτε σε χίλια χρόνια.
:)

Ανώνυμος είπε...

Ektos apo tin D.A., to Pasok kai tous O.P. tin ypopsifiotita tou kyriou Kamini stirizei kai i FIS?

Prokopis Doukas είπε...

@No one: Aπό τον Κακλαμάνη, αποκλείεται... :-)

@BlondeElena: Δεν γνωρίζω, από σένα το ακούω...

Inspirus είπε...

Από το blog "Ροίδη Εμμονές", http://roides.wordpress.com/ :

Ο κ.Καμίνης, δεν είναι κάποια σπουδαία προσωπικότητα. Οι προεκλογικές τηλεοπτικές του εμφανίσεις ανέδειξαν μια χρυσή μετριότητα, ένα πρόσωπο πολύ καλύτερο μεν από τον κ.Ν.Κακλαμάνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Κουβαλάει όμως μαζί του το άρωμα του θεσμού του Συνήγορου του Πολίτη, το οποίο αν το χάσει θα μείνει γυμνός. Έχει ήδη δώσει δυο αρνητικά δείγματα γραφής. Συναντήθηκε προεκλογικά με τον Αρχιεπίσκοπο των κ.κ.Γιοσάκη και Παντελεήμονα τ.Αττικής και παραβρέθηκε στην τελετή μεταμφίεσης της αρπακτικής, χρεωμένης και υπόδικης «Αλληλεγγύης». Ας ακούσει την έντιμη προτροπή του Χριστού: «Να είναι ο λόγος σας ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, ότι παραπάνω από αυτό, είναι εκ του πονηρού». Αν δώσει ο πρώτος Άρχων της πόλης και θρησκευτικό όρκο αυτό θα είναι το τρις εξαμαρτείν το οποίο δεν είναι ανδρός σοφού και ενάρετου.

Prokopis Doukas είπε...

@Inspirus: Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου (χωρίς να μπορώ να αποδείξω το αντίθετο) πώς τεκμηριώνεται το "χρυσή μετριότητα". Επειδή δεν έχει την τηλεοπτική ευφράδεια π.χ. του Πάγκαλου; Λυπάμαι, αλλά αυτά τα κριτήρια απεδείχθησαν εντελώς λανθασμένα τα τελευταία χρόνια, μας οδήγησαν στην ξέρα - και καταδικάστηκαν απολύτως στις τελευταίες εκλογές...

ShareThis