8.9.09

3 παραδείγματα κατά της αισχροκέρδειας

** Το εστιατόριο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Απλό και “γκουρμέ”, με ελληνικές γεύσεις, εξαιρετικό σέρβις - και τιμές της τάξης των 3 ευρώ το πιάτο (πρόκειται για σνακ κι όχι για κανονικό εστιατόριο). Το μοναδικό ακριβό πιάτο είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, προς 9 ευρώ. Η σαλάτα ντομάτα είναι (ανήκουστο ακόμα και για πανάκριβα εστιατόρια) ξεφλουδισμένη. Τρως εξαιρετικά και απολαμβάνεις ένα από τα πιο αισθητικά περιβάλλοντα και την ανεπανάληπτη θέα της Ακρόπολης.


Η υπέυθυνη εξηγεί: “Φυσικά και γίνεται. Βεβαίως εμείς δεν έχουμε το έξοδο του ενοικίου. Αν υπήρχε και αυτό, τότε τα πιάτα θα είχαν άλλα 2-3 ευρώ παραπάνω”.

Καμία σχέση φυσικά με την πλειονότητα των αισχροκερδών, μέτριων εστιατορίων μας, στην Αθήνα και σε τουριστικά μέρη που χρεώνουν 40 και 50 ευρώ το κεφάλι...



** Ολόκληρη η Κρήτη. Ένα νησί που κάνει “ρόμπα” την τιμολόγηση του φαγητού στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με εξαιρετικές πρώτες ύλες (ντόπια κρέατα, γάλακτοκομικά, λαχανικά, θαλασσινά) και απίστευτη κουλτούρα καλοφαγίας. Έφαγα την ωραιότερη και πιο κόκκινη ντομάτα της ζωής μου. Έφαγα το ωραιότερο παστίτσιο (που δεν μου πολυαρέσει κιόλας ως πιάτο) στο πιο ανύποπτο μέρος, σε χωριό των Χανίων. Ακόμα και ο λουκουμάς (ή donut επί το “αστυνομικότερον”) που έφαγα από πλανόδιο σε παραλία του νότιου Ρεθύμνου ήταν αριστουργηματικός - κατάφρεσκος και από εξαιρετικά υλικά. Οι σπεσιαλιτέ τους “δεν παίζονται” - φεύγεις δέκα κιλά πιο χοντρός. Μην πάτε, αν κάνετε δίαιτα...
Διότι η ντόπια κουλτούρα λέει οτι θα σε κερνάνε ρακή και επιδόρπιο, μέχρι να σηκωθείς να φύγεις. Κι όλα αυτά δεν σου χρεώνονται πάνω από 10 ευρώ το άτομο.

Δεν είναι μόνο όμως η δυνατότητα που έχουν για καλές πρώτες ύλες. Είναι οτι σέβονται αυτόν που τρώει - και πρωτίστως τον εαυτό τους. Βεβαίως υπάρχουν και τα “τουριστικά”, με μέτριο φαγητό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να σταθεί, αν ανοίξει εστιατόριο με “σκουπίδια” - θα τον πάρουν με τις λεμονόκουπες. Αν μάθετε να τρώτε στην Κρήτη, οπουδήποτε αλλού θα σας φανεί είτε χειρότερο, είτε ακριβότερο. Ή και τα δύο...



** Οι (ελάχιστοι) σωστοί επαγγελματίες ξενοδόχοι στη Σαντορίνη. Το Ημεροβίγλι έχει (ως αντικειμενική αξία στη εφορία) το ακριβότερο τετραγωνικό μέτρο στη χώρα - πάνω στην καλντέρα, με θέα το ηφαίστειο, εννοείται.


Ο ΕΟΤ αναγνωρίζει στα ξενοδοχεία πολυτελείας (πρώην υπόσκαφα, πολυτελώς φτιαγμένα, αλλά “στριμωγμένα”) τιμές μέχρι και 350 ευρώ το δίκλινο. Με διάφορα τεχνάσματα, τα δήθεν chic ξενοδοχεία πωλούν τις “σουίτες” τους από 500 ευρώ και πάνω. Ο ανύποπτος Αμερικανός, Ιάπωνας κλπ. ανοίγει τους οδηγούς και το internet, αναζητά το καλύτερο και νομίζει οτι το βρήκε. Ο ψωνισμένος νεόπλουτος Έλληνας θέλει να πει οτι πήγε στο “μοδάτο” και πλήρωσε τόσα ευρώ.

Η Μαργαρίτα ή παλιότερα η Βάντα (δεν λέω στοιχεία ξενοδοχείου για να μην κάνω διαφήμιση), δίπλα ακριβώς στα “μεγαθήρια της απάτης” χρεώνουν για ισάξια ή και καλύτερα δωμάτια (πιο αισθητικά, πιο ευρύχωρα) 150 ευρώ, στη φουλ σεζόν. Όταν το αντιλαμβάνονται οι “γείτονες”, παθαίνουν σοκ - μερικοί που είναι πιο ειλικρινείς αναρωτιούνται φωναχτά πόσο “κορόιδα” είναι. Έβλεπα ένα ζευγάρι στριμωγμένο σε μια “τρύπα”, προς 340 ευρώ τη βραδιά και γελούσα...


Μόνο που δεν είναι για γέλια - είναι για κλάματα. Γιατί έχουμε ως λαός αποδεχτεί την αισχροκέρδεια και την “αρπαχτή”. Γιατί στη νοοτροπία πολλών Ελλήνων, το να κάνεις επιχείρηση έχει νόημα μόνον αν έχεις “γρήγορα και μεγάλα” κέρδη. Γιατί οι μηχανισμοί άμυνας, τόσο της πολιτείας όσο και των πολιτών, έχουν εξασθενήσει σε επικίνδυνο βαθμό...




H φωτό από το Μουσείο είναι του Peter Mauss, από το www.arcspace.com και αυτή από τη Σαντορίνη δική μου.

Το post συνοδεύεται από έναν "newcomer" με παλιό ήχο - τον Αμερικανό Black Joe Lewis, με το εύγλωττο "Ι'm Broke".

buzz it!

19 σχόλια:

spiros.- είπε...

Εύστοχο το σχόλιό σας αλλά έχετε ποτέ καν σκεφτεί ότι μπορεί να επισκέπτομαι το blog σας ακούγοντας μουσική που έχω επιλέξει εγώ στον υπολογιστή μου.... η οποία σε συνδιασμό με αυτή που έχετε επιλέξει στο blog σας (όσο ωραία και αν είναι) καταλήγει σε αναντίρρητο -μπάχαλο-.

Please...αν θέλετε να να είστε online dj το blip.fm είναι πολύ καλύτερο για αυτό το σκοπό από ότι το blog σας...

mermyblue είπε...

Καλησπέρα Προκόπη
Επισκέφθηκα το Μουσείο της Ακρόπολης και το καφέ-εστιατόριό του και έμεινα άναυδη από την εξυπηρέτηση, τις τιμές, την καθαριότητα και την όλη ατμόσφαιρά του. Ένοιωσα σαν να είμαι στο εξωτερικό...αυτό μάλλον δυστυχώς, γιατί δείχνει πόσο ασυνήθιστοι είμαστε σε τέτοιου είδους μέρη.
Συμφωνώ επίσης για την Κρήτη. Ένα νησί που δεν απογοητεύει τον επισκέπτη του σχεδόν ποτέ (κ γράφω το "σχεδόν" γιατί όταν είδα θαλάσσια ποδήλατα και καντίνα στην Πρέβελη, να βεβηλώνουν κυριολεκτικά το τοπίο, έφριξα).

Μακάρι στην Ελλάδα να αποκτήσουμε τον επαγγελματισμό που μας λείπει. Δεν έχω καταλήξει πώς θα γίνει αυτό, αλλά το σίγουρο είναι ότι μπορούμε. Το απέδειξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, μια χρυσή ευκαιρία που όμως χάθηκε αναξιοποίητη.

Prokopis Doukas είπε...

@ spiros.- : Ναι, μου το έχει θέσει άλλος ένας αναγνώστης, όταν άρχισα αυτό το blog, το οποίο έχει "ραδιοφωνάκι", όπως και πολλά άλλα.

Επειδή η μεγάλη μου αγάπη είναι η μουσική κι επειδή έχω υπάρξει επαγγελματίας dj επί χρόνια, "συνέλαβα" αυτό το blog έτσι: Κάθε του κείμενο να είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με ένα κομμάτι, που το συνοδεύει. Αν προσέξετε, θα δείτε οτι κάθε κομμάτι έχει απόλυτη σχέση με το θέμα, είτε με τους στίχους, είτε μόνο με τον τίτλο - και αποτελεί πρόταση, όπως και το κείμενο. Συνεπώς θέλω να το ακούτε, διαβάζοντας το κείμενο. :-)

Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε με μια πολύ απλή κίνηση να πατήσετε pause.

Ευχαριστώ για το blip.fm, αλλά δε νομίζω οτι με αφορά, προς το παρόν τουλάχιστον...

@mermyblue: Ίσως αν είμαστε πολύ απαιτητικό κοινό, όπως οι Κρητικοί. Ίσως αν σταματήσουμε να παρασυρόμαστε από τα χαζο-trendy και ζητάμε ουσία. Ίσως αν "κράζουμε" την αισχροκέρδεια, όταν τη συναντάμε...

QwfwqN είπε...

Έχετε απόλυτο δίκαιο για το Μουσείο -να προσθέσω ότι και ο εσπρέσο μοσχομυρίζει.
Έχετε απόλυτο δίκαιο για την Κρήτη, αν και μερικά πολύ τουριστικά ρέπουν προς το σκουπίδι, λίγο πιο μέσα τρως απίστευτα καλά -πάντως καλό φαγητό (και φτηνό) βρήκαμε και στη Θράκη και σε κάποια μέρη στην Αιτωλοακαρνανία (μη τουριστικά, εννοείται).
Έχετε απόλυτο δίκαιο και για τη Σαντορίνη: έτσι ήταν από τη δεκαετία του '80, τότε που πηγαίναμε.
Το πρόβλημα, τελικά, είναι αυτό που λέτε: πολιτεία και κοινωνία δεν αντιδρούμε όσο πρέπει, τιμωρόνοντας αλλά και επιβραβεύοντας!

Prokopis Doukas είπε...

@QwfwqN: Προφανώς και υπάρχει και αλλού καλό φαγητό (και φτηνό). Απλώς η Κρήτη είναι εντυπωσιακή ως προς τη "μαζική" της παρουσία, σε αυτό το θέμα. Φυσικά υπάρχουν και αυτά τα τουριστικά που λέτε...

Athena είπε...

Όπως ακριβώς το λέτε, κύριε Δούκα: αρπαχτή. Φάγαμε σε ψαροχώρια της Θεσπρωτίας ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με 20€/άτομο, ενώ στα υπερτουριστικά πλέον Σύβοτα κόστιζε το ίδιο το κατεψυγμένο καλαμάρι...Γιατί το ανεχόμαστε;

Meropi είπε...

Προκόπη μου,
θα μου επιτρέψεις να έχω μια μικρή αντίρρηση στην ανάρτηση σου. Επισκέφτηκα την καφετέρια (όχι το εστιατόριο) του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Είναι πράγματι το περιβάλλον πολύ όμορφο (βλέπεις την Ακρόπολη "πιάτο") και καθαρό και οι τιμές εκπληκτικές, πλην όμως η αντίρρηση μου είναι στο σέρβις. Άργησαν πολύ να μας εξυπηρετήσουν, σε σημείο που δίπλα μας δύο ξένοι τουρίστες αγανάκτησαν και έφυγαν. Για να είμαι δίκαιη όμως πρέπει να πω ότι η επίσκεψη μας αυτή έγινε Σάββατο απόγευμα.

Prokopis Doukas είπε...

@Athena: Και εμείς δεν πρέπει να το ανεχόμαστε - και η πολιτεία με τους μηχανισμούς της θα έπρεπε να μας προστατεύει...

@Meropi: Και Σάββατο απόγευμα δεν δικαιολογείται. Χαίρομαι που το λες - γιατί του καθενός η εμπειρία δεν εγγυάται και τη σταθερότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Ελπίζω να είναι προσωρινή δυσλειτουργία και να τη διορθώσουν, γιατί το γενικό πλαίσιο είναι καλοστημενο και έντιμο...

tosio morphy είπε...

γιατι κυριε μου το σουβλακι στα χανια κανει 2.5 ευρω?

Prokopis Doukas είπε...

@tosio morphy: Ομολογώ οτι δεν ξέρω από τιμές για σουβλάκι, γιατί δεν αγοράζω ποτέ. Μου λένε όμως οτι στην Κρήτη είναι "γίγας" σε μέγεθος. Είναι πολύ πιθανό επίσης, τέτοια μαγαζιά που είναι τουριστικά, να μην εμπίπτουν στην εικόνα που περιγράφω...

yb είπε...

Συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου, θα πρόσθετα όμως οτι ενδεχομένως οι δικές σου εμπειρίες, ενός προσώπου δηλαδή γνωστού και αγαπητού, σε υπηρεσίες, σε μαγαζιά κλπ να είναι κατά τι καλύτερες απο αυτές ημών των υπολοίπων, πιθανότατα αντιμετωπίζεις μια βελτιωμένη εικόνα-συμπεριφορά-μεταχείριση (και βέβαια δεν αναφέρομαι σε ευνοϊκή μεταχείριση ή διάκριση που θα προσέκρουαν στην ακεραιότητά σου, αλλά σε "πραγματάκια" όπως το χαμόγελο, η ευγένεια, η προσοχή, το ενδιαφέρον, η υπομονή, η ταχύτητα που δεν είναι και πολύ διαδεδομένα στις καθημερινές μας συναλλαγές...)

tosio morphy είπε...

οχι, αυτο ειναι μονο στο ηρακλειο που ειναι τιγκα στη τηγανιτη παπατατα. σε ολη την υπολοιπη κρητη ειναι σα της ελλαδας. χαχα οντως η κρητη ειναι ψιλοφθηνη ακομα.

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Η αλήθεια είναι οτι παντού με πήγαν άνθρωποι που ήξεραν τα καλά μέρη. Ούτε οι ίδιοι όμως ήταν "γνωστοί" του μαγαζιού, ούτε το παστίτσιο άλλαξε επειδή είδαν εμένα. Άσε που σε πολλά μέρη (και σε πολλές περιπτώσεις) ευτυχώς δεν με αναγνωρίζουν...

@tosio morphy: Ξέρω ανθρώπους που μετακόμισαν στην Κρήτη - κι ένα από τα κριτήρια ήταν το πολύ χαμηλό κόστος ζωής, ειδικά στο φαγητό...

tosio morphy είπε...

πραγματικα ειναι πολυ φθηνη στο φαγητο, το μονο μειονεκτημα ειναι οτι ειναι πανακριβη στα προϊοντα που ερχονται με το καραβι.... λογικο για νησι. το κακο ειναι οτι εχουν αρχισει οι κρητικοι να χτυπανε τιμες αθηνας πια. ειδικα στα χανια ζηλεψαν φαινεται. ή νοιωθουν μειονεκτηκα που ακομα ειναι χωριατοεπαρχιωτες και αυτη η ρετσινια δεν φευγει με τιποτα απο πανω τους.

Prokopis Doukas είπε...

@tosio morphy: Θα διαφωνήσω μαζί σας. Ειδικά οι Χανιώτες έχουν επίπεδο (κοινωνιολογικά μιλώντας) και δε νομίζω οτι η όποια αισχροκέρδεια έχει σχέση με καμμία "ρετσινιά"...

yb είπε...

ε καλά δεν βελτιώθηκε το παστίτσιο (αυτό θα χρειαζόταν μεγάλα μαγικά) αλλά μπορεί να βελτιώθηκε το σερβις στο εστιατόριο του μουσείου...
σοβαρά τώρα, δεν εννοώ ότι το μαύρο γίνεται άσπρο, αλλά μια διαφοροποίηση στον "τόνο" μπορεί να γίνεται, έστω όπου σε αναγνωρίσουν, και να σου βελτιώνει τις εντυπώσεις.
Και να μην παρεξηγηθώ, δεν το λέω επικριτικά για σένα, η αναγνωρισιμότητα είναι απόρροια της δουλειάς σου και για το οτι είσαι συμπαθής ασφαλώς δεν θα απολογηθείς :-)

marilia είπε...

Καλησπέρα από Ηράκλειο! :)

Κερνάμε ρακή, φιλοξενία και χαμόγελα... παραγωγής μας. Κι αυτά... δεν κοστίζουν! :)

το... σνούπι του διπλανού μπλογκ ;)

Prokopis Doukas είπε...

@marilia: Όταν ξανακατέβω, με μεγάλη χαρά.. :-)

Το "διπλανό" δεν κατάλαβα...

marilia είπε...

Ε, όλη η... μπλογκόσφαιρα μια γειτονιά! :)

την καλησπέρα μου!
Μαριλία

ShareThis