9.9.09

Η άνοδος και η πτώση

Όσοι έγιναν πρωθυπουργοί μετά την μεταπολίτευση είχαν μακρά θητεία σε κυβερνητικές θέσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής έγινε “κατευθείαν” πρωθυπουργός, χωρίς την παραμικρή κυβερνητική (ή άλλη σοβαρή επαγγελματική) εμπειρία στο ενεργητικό του. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος, που είχε σχέση με την ανάδειξη του. Προηγουμένως, είχε επιδοθεί επί χρόνια σε μια άκριτη και άκομψη άσκηση λαϊκίστικης αντιπολίτευσης, μην αναγνωρίζοντας ούτε ένα θετικό στοιχείο στην κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο λάθος, άμεσα συνδεδεμένο με την ποιότητα του κομματικού περίγυρου που τον ανέδειξε και τον στήριξε, στην αρχή της πορείας του. Αντί να “χτίσει” στα θετικά, τα αποδόμησε ένα-ένα. Το πλήρωσε εκ των υστέρων, σε όλη τη διάρκεια της απόπειρας του να κυβερνήσει τη χώρα, με αποκορύφωμα την παραδοχή, δέκα χρόνια μετά, οτι “είπε και μια κουβέντα παραπάνω”, όταν αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό “αρχιερέα της διαπλοκής”. Πολιτική όπως ποδόσφαιρο - και μάλιστα από τις κερκίδες ή το καφενείο. Ή μάλλον καλύτερα, τον Μπαϊρακτάρη...


Το ένστικτο αυτοσυντήρησης του “καραμανλισμού” δεν μπόρεσε να διακρίνει οτι ένας νέος, ανοιχτόκαρδος και συμπαθής βουλευτής, που έφερε το επιθυμητό όνομα, δεν ήταν αρκετός για να επιτύχει τη μακρόπνοη παραμονή της ΝΔ στην εξουσία. Δεν αντελήφθη οτι ως εκφραστής μιας Ελλάδας της ήσσονος προσπάθειας, παρά τις αμερικανικές σπουδές του, δεν θα αισθανόταν πουθενά άνετα στο εξωτερικό - ούτε με το λόγο του, αλλά πολύ περισσότερο ούτε με τα έργα του - και οτι θα άρχιζε τη θητεία του με μια ξεπερασμένη εξωτερική πολιτική της απομόνωσης, της δεκαετίας του ’70. Χωρίς φυσικά να πάει ποτέ στα ευρωπαϊκά συμβούλια για να στηρίξει αγροτικά και άλλα θέματα, όπως είχε υποσχεθεί μετ’ επιτάσεως. Δεν συνειδητοποίησε οτι πέντε χρόνια μετά, ο μονίμως ηλιοκαμένος “ηγέτης της Ραφήνας”, με τα ελάχιστα ραντεβού στην εβδομαδιαία ατζέντα του, θα βάφτιζε “δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ευθύνης” τα όσα δεν έκανε για την παράταξη και τη χώρα του.

Ο “καρντάσης” ανηψιός μίλησε στην καρδιά του Έλληνα που επιθυμεί να μην τον πολυζορίζουν, που θέλει τους “εθνικούς θριάμβους” στα γήπεδα, που εξαντλείται στο ούζο και στον φραπέ - και “κουράστηκε” από το μπλοκάκι του προκατόχου του. Η “γλώσσα του σώματος” όμως - παρά τα κακοδιδαγμένα “ξεκάθαρα καράτε” των επικοινωνιολόγων - αποκάλυπταν την υποκρισία και την απέχθεια για το βάρος που του επεφύλασσε η ιστορία. Η εκδίκηση θα ερχόταν από το πεδίο που είχε διαλέξει ως προνομιακό - αυτό της ηθικής. Όταν επιτρέπεις υποψίες για το πώς πήρε η σύζυγος σου (με συνοπτικές διαδικασίες) διδακτορικό ιατρικής πριν το πτυχίο (!) και όταν τοποθετείς τον “αμφιλεγόμενο κολλητό”, που σου έφτιαχνε μακαρονάδες, “γενικό δερβέναγα” στον πολιτισμό - τότε οι στενοί συνεργάτες θα αποφεύγουν τους φόρους “νομίμως”, θα πλουτίζουν (μαζί με τις συζύγους τους) ανερυθρίαστα, θα ανταλάσσουν πανάκριβα κρατικά ακίνητα με νερό της λίμνης. Πόσο μάλλον η “φύρα από κάτω”, που περίμενε πώς και τι να “καταλάβει” το κράτος και να εκδώσει ομόλογα...

Αν κάτι πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στον Καραμανλή είναι οτι πάντοτε τάχθηκε απέναντι στην ακροδεξιά που φώλιαζε μέσα στο κόμμα του. Στην πράξη όμως τους ανέχθηκε και τους υπουργοποίησε. Με τη χαρακτηριστική ραθυμία του, αρνήθηκε να κάνει σοβαρή δουλειά στο κόμμα - που όπως λέγεται του ήταν απεχθές - και αφήνοντας το έρμαιο μιας λαϊκοδεξιάς χαμηλού επιπέδου, ανέδειξε απαράσκευα στελέχη που τον συνόδευσαν σε όλη του την πορεία, με γκάφες και νεφελώδεις αναμείξεις ιδεολογιών. Η σοβαρή κεντροδεξιά - που υπήρχε μόνο στα λόγια - είχε πάει περίπατο.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια Ελλάδα που παρακολουθείτο και παρακολουθούσε, που έκανε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές ανέκδοτο, που έδερνε Πακιστανούς ή φοιτητές και σκότωνε μαθητές, που έκαιγε επαναληπτικά τα δάση της (και το κέντρο της Αθήνας) σε βαθμό πρωτόγνωρο, που όλο και παρέλυε ως οργανωμένη κοινωνία. Και βεβαίως μια Ελλάδα που ενώ άδειασε τα ταμεία υπέρ φίλων, κορόιδευε τον εαυτό της οτι “είναι θωρακισμένη στην οικονομία”, οτι “φταίει το παρελθόν”. Και μετά ήρθε η κρίση, για να τα δικαιολογήσει όλα...

Με την επικοινωνία να τρεκλίζει - αφού αποθεώθηκε ως η μόνη πολιτική ισχύς - το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει οτι το “ισχυρό χαρτί” της ΝΔ παραμένει ο Καραμανλής. Που πια όμως δύσκολα είναι ο “καταλληλότερος”. Εκτός αν το ζητούμενο εξ αρχής ήταν αυτό: Ότι προλάβουν να φάνε οι κουμπάροι και οι “νταβατζήδες”...





Το κείμενο αυτό γράφτηκε για την Athens Voice της Τετάρτης 09.09.09

Η φωτό είναι από το http://news.pathfinder.gr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

Το post συνοδεύεται από το κομμάτι που το ενέπνευσε, με τη συνεργασία (2003) των Βρετανών Craig David και Sting. Μπορείτε να τους δείτε να το τραγουδούν μαζί εδώ.

buzz it!

35 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Νηφάλια- όπως πάντα - αποτίμηση της θητείας του Κώστα Καραμανλή στο μέγαρο Μαξίμου. Σχεδόν επιεικής.

Θεωρητικά μιλώντας ή σαν να έχουν ήδη περάσει δέκα χρόνια, είναι άξιον απορίας πώς είναι δυνατόν να πήγαν τόσο άσχημα τα πράγματα σε τόσους πολλούς τομείς και να μην έγινε η στοιχειώδης αυτοκριτική εγκαίρως- ούτε τώρα πιστεύω ότι έγινε βέβαια- πώς είναι δυνατόν να άφησε και να αφέθηκε τόσο πολύ και σε τόσους πολλούς και σε τόσα πολλά.

Νομίζω ότι ο τίτλος που του ταιριάζει είναι ο Μεγάλος Απών.

Sue G. είπε...

Είναι ωραίο να ξεκινάς τη μέρα σου με Sting... Καλημέρα!

constantinos alexacos είπε...

Ο επικήδειος μίας πολύ κακής πενταετίας.

Εξαιρετικό κομμάτι! Είναι πολύ δύσκολο να γράψεις για τόση ασχήμια με τόση αισθητική.

Prokopis Doukas είπε...

@Τσαλαπετεινός: Νομίζω οτι αυτό είναι το μέγεθος - ενδεικτικό της τάσης των τελευταιων ετών, οτι πολιτική είναι να καταλαμβάνεις την εξουσία, ξέροντας απλώς να μιλάς στο γυαλί και να "κινείσαι κατάλληλα", χωρίς καμία άλλη προετοιμασία σε βάθος...

@Sue: Καλημέρα! Ευχαριστώ, είναι αντιστοίχως πολύ άσχημο να ξεκινάς τη δεκαετία σου με Καραμανλή...

@c.alexacos: Της χειρότερης που έχουμε ζήσει μετά τη χούντα, θα έλεγα. Ευχαριστώ για το κοπλιμέντο..

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δυνατό κείμενο. Εστιάζω και στην αναφορά που κάνετε ότι "μίλησε στην καρδιά του Έλληνα που επιθυμεί να μην τον πολυζορίζουν", πολύ εύστοχη.

Unknown είπε...

Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να διακρίνει κανείς ποιο ήταν τελικά το όραμα του ανθρώπου (κατ' επέκταση και της παράτηξης της οποίας ηγείται) για τον τόπο του. Πως μπορεί κάποιος που στο ξεκίνημά του έχει ΟΛΑ τα χαρτιά (μαζί με το εργαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων) να παρασυρθεί από την ιδεοληψία της μείωσης του έργου του αντιπάλου (Ελσίνκι, απογραφή) χωρίς να προσθέσει ένα τόσο δα λιθαράκι στην πενταετή διαδρομή του; Αλλαγή σελίδας επιγόντως!

Prokopis Doukas είπε...

@singensanggesungen: Ναι, διότι το "μπλοκάκι" του Σημίτη μας είχε παραζορίσει, ως ψυχοσύνθεση...

@Filios: Θεωρώ οτι το χειρότερο ολίσθημα είναι οτι εξεκολουθούν με οίηση, να διαλαλούν (το πιστεύουν; φοβάμαι ναι) με θράσος τα "κακά" της προηγούμενης διακυβέρνησης - και να θεωρούν εαυτούς ως τη μόνη δύναμη σωτηρίας του τόπου!

ΒΑΣΩ είπε...

Και εγω το βρηκα εξαιρετικο το κειμενο και οπως παρακολουθω την επικαιροτητα δεν νομιζω οτι πολλοι τολμουν η το χειρότερο εχουν τη διαθεση να πουν τα πραγματα με το ονομα τους.

Prokopis Doukas είπε...

@ΒΑΣΩ: Ευχαριστώ. Μπα, ο Μητρόπουλος στα Νέα τα λέει χειρότερα.

ΒΑΣΩ είπε...

Για να πω τη μαυρη αληθεια, αν και ειμαι αναγνωστρια των Νεων τον Μητροπουλο δεν ξερω γιατι δεν τον παρακολουθω.

yb είπε...

Αυτό είναι!! μετρημένο και συμπυκνωμένο, εν ολίγοις ουσιαστικό, κείμενο-απολογισμός των τελευταίων χαμένων χρόνων, αλλά και του κακού μας του καιρού γενικώς....
Να με συγχωρείς για τα καλά λόγια, αλλά πώς να τα αποφύγω όταν γράφεις έτσι...:-)

ippoliti_ippoliti είπε...

Μ'εκφράζει η ανάρτηση, τα σχόλια κυρίως του Τσαλαπετεινού και του Filiou.
Αναρωτιέμαι, κατανόησε τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση στη χώρα;
Υ.Γ Οφείλω να πώ ότι μ'έχει επηρεάσει το θάρρος που διαθέτεις που παρότι υπηρετείς στο κρατικό κανάλι, λες ξεκάθαρα τη γνώμη σου.Μ'επηρέασε στη στάση μου στον επαγγελματικό μου χώρο.
Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

«…Όταν επιτρέπεις υποψίες για το πώς πήρε η σύζυγος σου (με συνοπτικές διαδικασίες) διδακτορικό ιατρικής πριν το πτυχίο (!)…»

Προκόπη, μόνο αυτό αρκεί ώστε να σε κακοχαρακτηρίσει κάποιος, δικαίως και γιατί όχι, να μη σε ξαναδιαβάσει ποτέ ξανά, καλοπροαίρετα!!
Έχετε ακούσει για τα διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών? Στα οποία συνεργάζονται π.χ. Τμήματα Ιατρικής (π.χ. θα είναι και το συντονιστικό Τμήμα), Υπολογιστών, Φυσικής, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Επιστημών κτλ κτλ??
Και έτσι μπορεί κάποιος πτυχιούχος τμήματος προσχολικής αγωγής (η Νατάσσα μας) να κάνει διδακτορικό με θέμα ιατρικό και ταυτοχρόνως να είναι φοιτήτρια σε όποια σχολή θέλει?.
Πώς ελαφρά τη καρδία λέτε ό,τι λέτε και μας δίνετε και λινκ για τη wiki !!!!! Μα έχετε τόση εμπιστοσύνη στα της wiki??? Αν είναι δυνατόν! Αλλάξτε πηγή ενημέρωσης!!!! Να πει κανείς πως είστε και άσχετος!!!! Δελτίο λέτε!!!!!!!
Ελπίζω να αλλάξει ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα γιατί είναι περισσότερο από σίγουρο ότι έχετε πολλά ‘κενά’! Και πολύ χολή βρε παιδί μου και εσύ.. φτάνει πια η χολή, έλεος!

Καλοπροαίρετος σχολιαστής

constantinos alexacos είπε...

@Ανώνυμος

"Σε ποια λογική περιορισμού σπατάλης εμπίπτουν τα 36.000 ευρώ μηνιαίως που εισπράττει από τον ΟΠΑΠ νεαρός κύριος, υιός επιβλέπουσας καθηγήτριας περιβόητου διδακτορικού, για τις αμφισβητούμενες υπηρεσίες που προσφέρει στον Οργανισμό;
Υπηρεσίες για τις οποίες διαφωνεί ο εξίσου σπάταλος και προκλητικός νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Χατζηεμμανούηλ, που μοιράζει ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε … παραιτηθέντες ομολόγους του ως δήθεν αποζημίωση!"
Από την ομιλία του Καρχιμάκη για τον προϋπολογισμό του 2008
http://www.karximakis.gr/content/view/878/142/

κι άλλο ένα
"μεταξύ αυτών των συμβούλων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένο πρόσωπο που απολαμβάνει ανταποδοτική εύνοια από την ιδία την πρωθυπουργική οικογένεια για επίβλεψη από συγγενικό του πρόσωπο γνωστού διδακτορικού και το όποιο σε ένα μόλις χρόνο έλαβε, μέσω εταιρείας του, 425.000 ευρώ!"
http://www.mediasoup.gr/node/315

Prokopis Doukas είπε...

@ ΒΑΣΩ: Είναι συνήθως πολύ καλά ενημερωμένος. Πρόκειται για το γιό του σκιτσογράφου Κώστα Μητρόπουλου - διαβάστε τον...

@ yb: Ευχαριστώ. Συγχωρεμένη... :-)

@ippoliti_ippoliti: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
Υ.Γ. Αν είναι να συζητάμε ακόμα για το αν ένας δημοσιογράφος μπορεί να έχει ανεξαρτησία γνώμης και δικαίωμα κριτικής (δεν μιλάμε φυσικά εντός του δελτίου, το οποίο δεν υπάρχει για να εκφράζω τη γνώμη μου), τότε "ζήτω που καήκαμε"...
Επαναλαμβάνω οτι η μόνη μου δέσμευση, ως επαγγελματίας, είναι από τη σύμβαση μου, οτι δεν μπορώ να στραφώ κατά της ΕΡΤ. Κι αυτό όπως καταλαβαίνετε, έχει κάποια όρια...

@Ανώνυμος: Φλερτάρετε έντονα με το να μην είστε καλοπροαίρετος...

Θα επιθυμούσα δε από εδώ και πέρα, αν θέλετε να συζητάτε εδώ, να το κάνετε επώνυμα.

Όποιος δεν επιθυμεί νε με ξαναδιαβάσει, είναι ελεύθερος. Δεν πρόκειται να αλλοιώσω τη δημόσια κριτική μου (η οποία δεν είναι συζήτηση), αν δεν αρέσει σε κάποιους.

Επί της ουσίας: Ο "τόπος βούιξε", κατά το κοινώς λεγόμενο, οτι η Νατάσα αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά, κατά σκανδαλώδη τρόπο, περνώντας 14 μαθήματα μαζί την ίδια μέρα. Ζούσε στη Ραφήνα, έχοντας γεννήσει το 2003 δύο μικρά παιδιά και τα πέρασε όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη το 2004 - και υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει οτι δεν την αντιμετώπισαν διαφορετικά; Ο ιατρικός κόσμος γελάει και ντρέπεται, όταν έρχεται το θέμα προς συζήτηση. Προηγουμένως είχε πάρει διδακτορικό στην ιατρική - έχοντας παρει βασικό πτυχίο νηπιαγωγού; Αυτό δεν λέγεται "διδακτορικό στην ιατρική", αλλά διδακτορικό από νηπιαγωγό "που εφάπτεται ιατρικού θέματος" - γιατί αυτό υπονοεί και πτυχίο ιατρικής...

Προσέξτε όμως πώς παρουσιάζεται στο επίσημο βιογραφικό της, στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού εδώ: Είναι απόφοιτος και διδάκτωρ του Τμήματος ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το link της wiki το παρέθεσα για όσους, ίσως εκτός Ελλάδος, δεν είχαν ιδέα για την υπόθεση - και για μια αναφορά οτι το θέμα απασχόλησε τον τύπο (πολύ λιγότερο απ' ότι έπρεπε, κατα την άποψη μου). Το θέμα είναι πάντως γνωστό, σε όλους τους Έλληνες - φαντάζομαι οτι μόνο οι πολύ φανατικοί δεξιοί έχουν άλλη αντίληψη. Δικαίωμα τους...

Ακόμα περισσότερο επί της ουσίας: Και όλα καλά να έκανε η Νατάσα, δεν έχει σημασία στην πολιτική. Στην πολιτική, σημασία έχει "η γυναίκα του Καίσαρος πρέπει να φαίνεται - και όχι μόνο να είναι άμεμπτη". Όταν ο Καραμανλής έχει "ελαστική ηθική" για το οικογενειακό του περιβάλλον και για τους κολλητούς, τύπου Ζαχόπουλου, τότε οι λίγο πιο πέρα ξεσαλώνουν - κάτι που έγινε. Είναι η διαβρωμένη αντίληψη περί πολιτικής, που οδήγησε στο "ηθικό είναι το νόμιμο".

Χολή, καμία - κριτική. Αν δεν συμφωνείτε - και αναφωνείτε "έλεος!", μετά χαράς να μην ξαναπεράσετε από εδώ. Από την πλευρά μου, αναφωνώ "έλεος!" για την τελευταία πενταετία διακυβέρνησης της χώρας...

Prokopis Doukas είπε...

@c.alexacos: Έχω ακούσει κι εγώ γι αυτές τις καταγγελίες. Η έκταση της διαφθοράς, αλλά και τέτοιου τύπου ανταλλαγμάτων είναι δυστυχώς τεράστια πια...

Theodota είπε...

Έχω προσπαθήσει πολύ ειλικρινά και καλοπροαίρετα να βρω κάτι καλό στην χειρότερη κυβέρνηση μετά τη χούντα. Και βρήκα μόνο τον Κωστή Χατζηδάκη και τις περισσότερες πρωτοβουλίες του για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης και την πολύ καλή του διάθεση, ακόμα και για αλλαγή της αρχικής γραμμής του, όταν μπαίνει σε διάλογο.

Κατά τ'άλλα, μαύρη σκοτεινιά παντού. Ειδικά στο περιβάλλον, που όμως ποτέ δεν πέρασε καλές μέρες. Έχω μεγάλη περιέργεια να δω ποιος θα πάρει το περιβάλλον στην επόμενη κυβέρνηση. Και αγωνία, μεγάλη αγωνία...

Prokopis Doukas είπε...

@ Theodota: Ένας (δυό) κούκοι δεν φέρνουν επ' ουδενί την άνοιξη... Άσε που ακόμα κι εκεί που υπάρχει σοβαρότητα, διαφωνώ ιδεολογικά...
Ο μόνος πραγματικά σοβαρός (και φινετσάτος) πολιτικός, από τα πρωτοκλασάτα σετελέχη, εξορίστηκε εγκαίρως - κι έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους επιτρόπους (περιβάλλοντος ευτυχώς), κατά κοινή ομολογία...

cynical είπε...

Kαλησπερα Προκοπη,

κι ομως παρα την τοση κατρακυλα και την οφθαλμοφανη καταστροφη και τη διαφθορα, ενα 30% και βαλε, θα τον θεωρησει ως τον καταλληλοτερο και θα τον ψηφισει. Εδω σε θελω! Τη μαζικη παρακρουση και την παρανοια πώς την αντιμετωπίζουμε;

Prokopis Doukas είπε...

@ cynical: Ναι - είναι θέμα φανατικής προσήλωσης, αισθητικής ταύτισης κλπ. Δεν είναι απαραίτητο οτι θα τον θεωρήσει καταλληλότερο, αλλά του είναι αδιάνοητο να ψηφίσει τους "απέναντι". Πιο εύκολα θα ψηφίσει ΛΑΟΣ, παρά οτιδήποτε πέρα από το κέντρο...

ολα θα πανε καλα... είπε...

Εγώ χαίρομαι που διαβάζω ένα κείμενο από άνθρωπο ευγενή,με επιχειρήματα και καλόπιστη κριτική.

Prokopis Doukas είπε...

@ολα θα πανε καλα...: Ευχαριστώ. Να προσθέσω κι ένα ακόμα στοιχείο; Αντίθετα με την αντίληψη που είδαμε κατά κόρον την τελευταία πενταετία, οτι δηλαδή με την εξουσία αποκτάς πτυχία, δελτία ειδήσεων, τρομακτικού ύψους συμβαόλαια και γενικώς "πλουτίζεις", κάποιων άλλων τις οικογένειες και τα παιδιά δεν τα ακούσαμε πουθενά.
Και καποιων άλλων οι σύζυγοι παραιτήθηκαν από τη θέση τους, μόλις κατακτήθηκε η αρχηγία του κόμματος...

Prokopis Doukas είπε...

Και μια επιπλέον καταγγελία:

*Ερωτά ο κ. Χρήστος Κ. Δημητρίου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος δρ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:

«Αγαπητέ κ. Τσίτσα επειδή το άρθρο σας όσον αφορά τις σπουδές τής κ. Παζαΐτη-Καραμανλή («Ελευθεροτυπία» 25-5-05) δεν διερευνά την ουσία του θέματος αλλά μόνο αν πραγματικά η κ. Παζαΐτη πήγε για κάποιο χρονικό διάστημα στο πανεπιστήμιο ΤΑΦΤΣ, θα ήθελα να διερευνήσετε την ουσία του θέματος (που ίσως δεν αφορά μόνο την κ. Παζαΐτη) και να βρείτε απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα: Πόσοι δευτεροετείς φοιτητές της Ιατρικής έχουν ξεκινήσει διδακτορικό; Με ποιες ειδικές γνώσεις η κ. Παζαΐτη έκανε «έρευνα» ως δευτεροετής φοιτήτρια, για τρεις μήνες, στο εργαστήριο φαρμακολογίας του πανεπιστημίου ΤΑΦΤΣ; Ποιος φοιτητής της Ιατρικής στο 5ο έτος έχει τελειώσει διδακτορικό; Ποιος άλλος εκτός από την κ. Παζαΐτη έχει κάνει διδακτορικό πριν από τη λήψη του πτυχίου της Ιατρικής (και ποια η σχέση του με το καθηγητικό ή το πολιτικό κατεστημένο); Το διδακτορικό ή οι μεταπτυχιακές σπουδές, για τους «κοινούς θνητούς», γίνονται μετά τη λήψη του πτυχίου και συνήθως μετά τα πρώτα χρόνια ή μετά το τέλος της ειδικότητας! Αυτό δεν σας απασχόλησε καθόλου, κ. Τσίτσα; Σας στέλνω αυτό το σχόλιο για να μην υποτιμάται η νοημοσύνη μας, καθώς επίσης και για όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται σκληρά για να κάνουν ένα διδακτορικό!»

Unknown είπε...

Προκόπη, καλημέρα.

Ενώ δεν με αντιπροσωπεύει η πολιτική του ΚΚ, από την άλλη δεν μπορώ να πιστέψω κιόλας πως δεν υπάρχει τίποτε θετικό προς υπόμνηση τα τελευταία 5,5 χρόνια.
Αν μη τι άλλο, νομίζω πως είναι άδικο να τον πληρώνουμε με το "ίδιο νόμισμα", όπως πολύ σωστά το επισήμανες και για την εποχή Σημίτη.
Επίτρεψέ μου (πέρα από τον ενικό :-))) να σου πω πως πάντα αυτό ήταν και το "παράπονό" μου από εσάς τους δημοσιογράφους, όπως ίσως και κάθε καλόπιστου, ανιδιοτελούς αναποφάσιστου...

Αλίκη

Prokopis Doukas είπε...

@ alice: Ποιός είπε οτι πρέπει να πρεσβεύεις όσα το ΚΚ, για να θεωρείς πλήρως αποτυχημένη τη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Κατά την άποψη μου, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την περίοδο Σημίτη, ο οποίος έκανε μερικά πολύ σημαντικά λάθη και έχει ευθύνη για τη διόγκωση της διαφθοράς, αλλά υπήρξε η πιο σοβαρή προσπάθεια διακυβέρνησης του τόπου, από τη μεταπολίτευση, με ορατά αποτελέσματα. Ο Καραμανλής βρίσκεται στην αντιδιαμετρικά αντίθετη θέση: Ψάχνεις να βρεις ένα θετικό - με πολλή δυσκολία...

Unknown είπε...

Προκόπη, η συντομογραφία «ΚΚ» στην ευρύτερη «πολιτική» μπλογκόσφαιρα συνήθως αντιπροσωπεύει τον Κώστα Καραμανλή.

«Προηγουμένως, είχε επιδοθεί επί χρόνια σε μια άκριτη και άκομψη άσκηση λαϊκίστικης αντιπολίτευσης, μην αναγνωρίζοντας ούτε ένα θετικό στοιχείο στην κυβέρνηση Σημίτη»

Κατά τη άποψή μου, αυτή η μηδενιστική, αφοριστική αντίληψη, πάντα για το έργο των «άλλων», είναι κοινός τόπος και για τα δύο κόμματα για ευνόητους μικροκομματικούς λόγους. Το ίδιο ισχύει και για τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς των μικρών κομμάτων για τα μεγάλα, συμφωνώ μαζί σου ότι ΠαΣΟΚ και ΝΔ έχουν, σε αρκετό βαθμό, διακριτές ιδεολογίες και πολιτικές.

Πέρα από τις συνήθεις μεθόδους των πολιτικών, το σχόλιο μου αφορά στην έλλειψη σφαιρικής και πραγματικής παρουσίασης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, τουλάχιστον από τη δημοσιογραφία. Απαραίτητο κριτήριο,νομίζω, για τους αναποφάσιστους... Ποιός έχει χρόνο στ’αλήθεια να διαβάζει τρεις και τέσσερις εφημερίδες την ημέρα,με όλες τις σχετικές διεργασίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, εκτός βεβαίως ίσως από εσένα; :-))) Γι’αυτό φοβούμαι πως δεν υπάρχει ελπίδα...

Καλημέρα

υ.γ. Το ερώτημά μου για το έστω μικρό «θετικό» έργο της κυβέρνησης Καραμανλή παραμένει. Σε παρακαλώ, αν έχεις υπόψη σου κάποια σχετική διεύθυνση, θα σου ήμουν ιδιαιτέρως υπόχρεη.

Prokopis Doukas είπε...

@ alice: Α, με συγχωρείς αγαπητή - τώρα κατάλαβα τι λέγατε. Έγραψες "το ΚΚ" και δεν έβγαζα και άκρη... :-)

Ναι, το θέμα που θίγετε είναι πολύ ενδιαφέρον. Είναι τέτοιος ο τρόπος διεξαγωγής της πολιτικής (αλλά και της δημοσιογραφίας) στη χώρα, που κανείς (ούτε με 4 εφημερίδες) έχει πλήρη και διαφανή εικόνα για την άσκηση της εξουσίας. Είμαστε κατά πολύ τριτοκοσμικοί.

Ένα θετικό, εκτός από αυτό που λέει η Theodota , είναι η επιλογή του Λούκου στο Φεστιβάλ Αθηνών -εξαιρετική. Διόλου περίεργο, που του επιτέθηκε ο Κακλαμάνης...

Όχι, δεν έχω να συστήσω site με τα θετικά - φαντάζομαι πρέπει να ψάξετε στα της Νέας Δημοκρατίας ή της ΟΝΝΕΔ.

Τυχαία έπεσα σε ένα blog που απαριθμεί αυτά με τα οποία απογοητεύτηκε ο ψηφοφόρος της ΝΔ...

Unknown είπε...

Συμφωνώ, δυστυχώς σε πολλούς τομείς είμαστε ακόμη τριτοκοσμικοί...
Η μόνη μας ελπίδα είναι να βρεθεί ένας "αναποφάσιστος" επιχειρηματίας με βλέψεις "αναποφάσιστου" εκδότη... ;-))

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τις παραπομπές. Η ιστοσελίδα της ΝΔ βεβαίως δεν ενδείκνυται, δε διαθέτει το απαραίτητο ισοζύγιο.

Καλημέρα και πάλι.

υ.γ. Μιαν ανάγκη απολογίας. Χρησιμοποιώ ενικό σε γενικές γραμμές για τρεις λόγους: πρώτον, διαβάζω το μπλογκ σου ασχολίαστα εδώ και αρκετό καιρό, δεύτερον είμαστε περίπου συνομήλικοι, τρίτον έχουμε τις ίδιες πολυτεχνειακές σπουδές.
Ίσως τελικώς να μην είναι επαρκείς...

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν, ανώνυμη γιατί δεν θυμάμαι κωδικούς. Στο θέμα μας...
Συμφωνώ με το άρθρο σας, να σας πω όμως ένα λόγο που θα ψήφιζα -παρ'όλα αυτά- Κώστα; Αν κάποιοι κύριοι (του ΠΑΣΟΚ) κάνουν σχόλια του τύπου "ο Καραμανλής είναι κοντά στην κατάθλιψη". Αφού πιάνουμε το θέμα Ηθική, θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι...απλώς δε λέγονται τέτοια πράγματα- ανεξαρτήτως αγραμματοσύνης, εννοείται...Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ειδικά για τους νέους, συμπεριλαμβανομένης εμού: Δεν είναι κάτι ο πετέρας μου, δεν έχω σχέσεις με κόμματα και (το βασικό στην περίπτωσή μας) δε με έχει γκόμενα κάποιος!

Angeliki A. είπε...

Συμφωνώ με το άρθρο σας, να σας πω όμως έναν λόγο που ίσως ψήφιζα -παρ'όλα- αυτά Κώστα (Καραμανλή); Αν κάποιοι κύριοι (του ΠΑΣΟΚ) κάνουν σχόλια του τύπου "ο Καραμανλής είναι κοντά στην κατάθλιψη". Αφού πιάνουμε το θέμα Ηθική, θα έπρεπε να ξέρουμε ότι απλώς...τέτοια πράγματα δε λέγονται- ανεξαρτήτως αγγραμματοσύνης, εννοείται. Αυτά. Λέω να μη συνεχίσω και είμαι μίζερη- αν και κόρη λαουτζίκου...

Prokopis Doukas είπε...

@alice: Εκφραστείτε ελεύθερα. Εγώ για λόγους "πάγιας πολιτικής" απέναντι στους σχολιαστές, των οποίων το φύλο, ηλικά κλπ. δεν γνωρίζω, μιλάω στον πληθυντικό.

Να μας λείπουν οι αναποφάσιστοι και οι απολιτίκ - ειδικά οι επιχειρηματίες, με βλέψεις Μπερλουσκόνι.

Οι σπουδές μας (χαίρομαι) δεν είναι αρκετές για τίποτα που έχει σχέση με την κατανόηση του κόσμου, της κοινωνίας κλπ. Δίνουν όμως (σε όποιον το πάει το γράμμα) έναν "ορθό λόγο" και έναν τρόπο σκέψης - αυτό που λέγεται πολλές φορές "τετράγωνο μυαλό". Πολλές φορές χρήσιμο, πολλές φορές επιζήμιο... :-)

@Angeliki A.: Δεν μιλάω πουθενά για κατάθλιψη. Προσωπικώς, κάνω την κριτική μου, με βάση τις αρχές που θεωρώ οτι πρέπει να διέπουν την πολιτική. Τώρα, αν είστε ικανή να ψηφίσετε ΝΔ, επειδή κάποιοι λένε τον Καραμανλή καταθλιπτικό, τι να πω...

Δεν καταλαβαίνω τις αναφορές σας σε "λαουτζίκο" και "αγραμματοσύνη"...

nativist είπε...

ΠαΣόΚος είσαι; Τέτοια άρθρα δεν μου λένε τίποτε. Φτηνή κομματική προπαγάνδα, βασισμένη στην προσωπική επίθεση. Μήπως ο Γιωργάκης έχει ποτέ δουλέψει, ή τον θεωρείς επιτυχημένο σαν ΥπΕξ των ζεϊμπέκικων;
Ο άνθρωπος είναι Αμερικανός, εντελώς ανελλήνιστος και μπουνταλάς.

Συμφωνώ με τον Γιανναρά.

Prokopis Doukas είπε...

@nativist: Δηλαδή πρέπει κανείς να είναι "Πασόκος" για να κάνει αυτές τις διαπιστώσεις;

Λυπάμαι που δεν σας λένε κάτι οι απόψεις μου, δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει η ευκολία να τις χαρακτηρίζετε "φτηνή κομματική προπαγάνδα"...

Προσωπική επίθεση αποκαλείτε την κριτική για τα πεπραγμένα ενός πρωθυπουργού, που βγήκε μάλιστα με τη σημαία της ηθικολογίας; Τα "του οίκου" ενός πολιτικού ηγέτη δεν είναι ενδεικτικά για την πολιτεία του; Δεν έχει δημόσιο ενδιαφέρον, αν η γυναίκα του αντιμετωπίστηκε με διαφορετικά κριτήρια ή με τι κριτήρια τοποθετήθηκε ο Ζαχόπουλος σε μια κρίσιμη θέση (με τη γνωστή κατάληξη);

Ο Παπανδρέου είναι τουλάχιστον σε υπουργικές θέσεις από το 1985. Ναι, θεωρώ οτι επί της θητείας του ασκηθηκε η πιο αποτελεσματική και ουσιαστική εξωτερική πολιτική, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό οτι "εξουδετέρωσε" τον μπαμπά Ντεκτάς, ο οποίος έκτοτε τον αποκαλεί "ο διάβολος με το αγγελικό πρόσωπο". Το οτι έχει μάνα Αμερικανίδα και μεγάλωσε στο εξωτερικό δεν τον κάνει λιγότερο Έλληνα από οποιονδήποτε άλλον - εκτός αν εννοείτε "ελληναράς", οπότε ευτυχώς που δεν είναι.

Αντιδιαστολή: Η δική του γυναίκα παραιτήθηκε από τη θέση στην Ολυμπιακή, μόλις έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διαφορά αντίληψης φια τα δημόσια αξιώματα...

Εγώ πάλι διαφωνώ απολύτως με τον Γιανναρά. Αντιθέτως, πιστεύω οτι αυτές οι απόψεις οδηγούν στην άνοδο της ακροδεξιάς, όπως έχω εκθέσει εδώ.

nativist είπε...

Δεν έπεσα έξω όταν σου έγραψα ότι ασκείς κομματική προπαγάνδα. Το επιβεβαιώνεις μόνος σου:

"Ναι, θεωρώ οτι επί της θητείας του ασκηθηκε η πιο αποτελεσματική και ουσιαστική εξωτερική πολιτική, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση."

Θα ήθελα να μου εξηγήσεις πού ακριβώς έγκειται η "αποτελεσματικότητα" της εξωτερικής πολιτικής των Γιωργάκη και Σημίτη, η οποία συνεχίστηκε απαράλλακτη από τον Καραμανλή. Γι αυτό απέσπασε και το "Bravo Yorgo" από τους Τούρκους;
Ξέχασες τι έκανε για τον φίλο "μας" τον Ισμαήλ; Δεν νομίζω να χρειάζεται να σου τα αναλύσω, ούτε καν να σου τα θυμίσω. Πάλι, αν θεωρείς την πολιτική του ενδοτισμού και των ζεϊμπέκικων ως αποτελεσματική, τότε αποτελεσματική και ουσιαστική είναι κι αυτή που ασκήθηκε από τον Καραμανλή, αφού δεν άλλαξε στο παραμικρό. Τουλάχιστον αυτός επεχείρησε μία στροφή και προς την Ρωσία, που ο άλλος ούτε να διανοηθεί μπόρεσε, έτσι δεν είναι;

Αν οι απόψεις του Γιανναρά οδηγούν στην άνοδο της ακροδεξιάς (;;), τότε εγώ είμαι ακροδεξιός. Διότι, ακροδεξιός κατ' εσέ είναι όποιος απορρίπτει τον δικομματισμό, που εδώ και 35 χρόνια βύθισε την χώρα στην σήψη, την διαφθορά και το χάος, κάνοντάς την φέουδο τριών οικογενειών. Λυπάμαι ειλικρινά που υπάρχουν νέοι άνθρωποι που σκέφτονται όπως εσένα. Και λυπάμαι, διότι έτσι μειώνονται οι ελπίδες να αλλάξει κάτι προς ρο καλύτερο.

Prokopis Doukas είπε...

@nativist: Δηλαδή, όποιος συμφωνεί με κάποιο από τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης, ασκεί "κομματική προπαγάνδα"; Ωραία αντίληψη έχετε για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Για σας προφανώς, θετικό είναι μόνο οτι εντάσσεται στη λογική των "κομμάτων διαμαρτυρίας"...

Λυπάμαι, αλλά διαφωνούμε, τι να κάνουμε...

Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής Σημίτη/Παπανδρέου αποδεικνύεται από το Ελσίνκι και την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. Ουδόλως συνεχίστηκε από τον Καραμανλή, αντιθέτως εγκαταλείφθηκε...

Όπως άλλωστε και εκείνη η περίοδος - με όλα τα λάθη και όλα τα φαινόμενα διαφθοράς - χαρακτηρίστηκε από την πιο σοβαρή διακυβέρνηση, από το 1974 και μετά. Αν έχετε την ηλικία για να θυμάστε...

Η λέξη "ενδοτισμός" δεν ανήκει στο λεξιλόγιο μου, με την έννοια που τη χρησιμοποιείτε. Αρέσκονται σε αυτήν όλοι οι εθνικιστές, που συνήθως έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στο να καταστρέφουν πλήρως τα εθνικά επιτεύγματα και συμφέροντα...

Τέτοιες απόψεις υπονοεί άλλωστε και το nick σας. Nativist? Αυτό σας χαρακτηρίζει;

Κι εγώ λυπάμαι που σκέφτεστε έτσι. Δεν ξέρω αν είστε ακροδεξιός, αλλά αυτό που εισηγείται ο Γιανναράς (το οποίον είχα καθηγητή και γνωρίζω πολύ καλά) εκεί οδηγεί - πιθανώς και με την καλυμένη μορφή ενός ελληνικού Μπερλουσκονισμού. Ο άνθρωπος εισηγείται να πάρουν από 20% τα κόμματα εξουσίας. Για να πάρει ποιός τα υπόλοιπα - ο κανένας ή το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ; Ούτε θα οδηγηθώ εκεί, επειδή υπάρχει το κακό της οικογενειοκρατίας. Κάντε τον κόπο να διαβάσετε την παραπομπή που σας παραθέτω...

ShareThis