28.9.09

Επιστολή προς υποψήφιους βουλευτές Α' Αθήνας

Κυρίες και κύριοι υποψήφιοι βουλευτές,

Όπως γνωρίζετε, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και όλες οι γύρω περιοχές αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια σοβαρότατα προβλήματα, που έχουν σχέση με την υποβάθμιση της ζωής, την ερήμωση και την εγκατάλειψη συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και την εξαθλίωση και τις συνθήκες πλήρους απουσίας της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.


Η κατάσταση, που “εκτροχιάστηκε” τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης μεταναστών ή τοξικομανών, όπως πολλοί θέλουν ρατσιστικά και απλοικά να υποστηρίξουν, ούτε λύνεται με σπασμωδικά μέτρα αστυνόμευσης, που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα στη δίπλα γειτονιά. Είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας, παρεμπορίου και εκμετάλλευσης μεταναστών - που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγιεινή, την ασφάλεια και στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

‘Εχει χαθεί κάθε έννοια φροντίδας για την πόλη. Η εγκατάλειψη και η κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων, η ηχορύπανση από καταστήματα πάσης φύσεως, η έλλειψη καθαριότητας, η ασυδοσία και η απουσία στοιχειώδους ελέγχου αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινωνική συμβίωση.

Η διαφθορά, η αδιαφορία και η παντελής έλλειψη οργανωμένου και μακροπρόθεσμου σχεδίου για τις χρήσεις, τη λειτουργία και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας έχει φέρει κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες σε απόγνωση. Η δε εικόνα της γκετοποίησης στην τουριστική καρδιά της πρωτεύουσας και της χώρας είναι ντροπιαστική για όλους μας.

Επειδή ανεκπλήρωτες υποσχέσεις υπήρξαν πολλές, σας ζητούμε να μας εξηγήσετε γιατί δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό μέχρι τώρα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Και να μας δηλώσετε τι σκοπεύετε να πράξετε, με την παρουσία σας στο κοινοβούλιο, για τα παραπάνω ζητήματα - ειδικότερα δε ποιό είναι το σχέδιο της παράταξης σας, εφόσον βρεθεί στην κυβέρνηση.


Παρακαλούμε να απαντήσετε στο istorikoghetto@gmail.com και οι απαντήσεις σας θα δημοσιευθούν στο www.istorikoghetto.wordpress.com.


Με τιμή,


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

- Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος “Παναθήναια”
- Ηλεκτρονικό Περιοδικό για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Monumenta”
- Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Μέγας Αλέξανδρος”
- Εξωραϊστικός Σύλλογος “O Λυκαβηττός”
- Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών “Τα Εξάρχεια”
- Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου
- Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Διαμερίσματος Αθήνας
- Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας

και ενεργοί πολίτες και επαγγελματίες του κέντρου της Αθήνας





H φωτό είναι από την Πλατεία Θεάτρου, πριν από λίγο καιρό.

Το post συνοδεύεται από ένα κλασικό instrumental των Αμερικανών Commodores.

buzz it!

5 σχόλια:

scalidi είπε...

Πλήρως εγκαταλελειμμένα και τα εξωτικά Πατήσια που τόσο έχω αγαπήσει. Κατέβηκα από τα βόρεια προάστια στο κέντρο και δεν θέλω να φύγω απ' αυτό, αλλά κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο γκέτο, όλο και χειρότερα. Άνθρωποι αφημένοι στην τύχη τους. Παρατημένοι από θεούς κι ανθρώπους.

Prokopis Doukas είπε...

@scalidi: Είναι όλη η Αθήνα εγκαταλελειμμένη...

DPurpler είπε...

http://dpurpler2.blogspot.com/2008/06/blog-post_08.html

και τα επόμενα 7 ποστ...

Άγιος Παντελεήμονας. Δεν είναι μεν ιστορικό κέντρο, αλλά κέντρο είναι...

Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, 21ος αιώνας!

harisk είπε...

κ. Δούκα,
θα ήθελα να υπενθυμίσω σε εσάς, τους φορείς που εκπροσωπείτε και τους αναγνώστες σας, τις παρεμβάσεις για το ζήτημα της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η δημοτική παράταξη που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, η "Ανοιχτή Πόλη".
δείτε παρακαλώ το σχετικό λινκ:
http://anoihtipoli.gr/kentrika-themata/poio-abproblimabb-sto-kentro-tis-athinas/
ευχαριστώ,
Χ. Κωνσταντάτος

Prokopis Doukas είπε...

@DPurpler, harisk: Ευχαριστώ για τις παραπομπές σας!

ShareThis