23.9.09

Οι εκλογές "Kill Bill"

Με το που φτάσαμε στην απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, τα χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής διαδικασίας άρχισαν να διαμορφώνονται.

Πρώτα απ’ όλα, ουδέποτε είχε σημειωθεί τέτοια προεκλογική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμα και το 2004, που το ΠΑΣΟΚ έχανε πριν από τα Χριστούγεννα δημοσκοπικά 15 μονάδες, η απώλεια περιορίστηκε σταδιακά στις 5, ενώ ο Κώστας Σημίτης αποχώρησε ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, στις μετρήσεις.

Για όσους γνώριζαν, η εξέλιξη δεν προκαλεί σοβαρή έκπληξη. Η “πολιτική ηγεμονία” και η ισχύς της καραμανλικής διακυβέρνησης ήταν ένας μύθος - εμφανής σε όσους διέβλεπαν την αναντιστοιχία λόγων και έργων.


Η “τέχνη” του να προσπαθείς να αντιστρέψεις την πραγματικότητα, με σχεδόν αυριανιστική συνέπεια, έφτασε να υποκαταστήσει την πολιτική - και να φέρει τη χώρα στο χειρότερο σημείο της από τη μεταπολίτευση. Μαζί της έφερε και τη “σφαγή”: Ακόμα και στο “παρά πέντε”, οι σκιαμαχίες Τσιτουρίδη και άλλων “κομένων”, οι αποφάσεις δικαστηρίων κατά Μιχαλολιάκου, καθώς και η σκανδαλώδης φυγή του “γκόλντεν μπόϊ” Χατζηεμμανουήλ προς το ΔΝΤ, που απετράπη υπό το βάρος της κατακραυγής, δείχνουν το μέγεθος της διάλυσης. Η Νέα Δημοκρατία, στηριγμένη τόσα χρόνια σε πήλινα πόδια, οφείλει αμέσως μετά τις εκλογές, να μπει σε περίοδο ανασυγκρότησης, που θα την οδηγήσει μακριά από την απαράδεκτη πλιατσικολογική λαϊκοδεξιά και θα την καταστήσει έναν σοβαρό (πραγματικό) κεντροδεξιό σχηματισμό, απαραίτητο για την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Ιδιαιτέρως δε οφείλει να αποτελέσει ένα σοβαρό ανάχωμα προς την ακροδεξιά, με τις δήθεν “ξεκάθαρες θέσεις”, που δεν αποτελούν παρά καλυμμένες απλοϊκές, ρατσιστικές, υπερσυντηρητικές αντιλήψεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη δημοκρατία και το επίπεδο της δημόσιας ζωής.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του, των τελευταίων ετών. Κι εδώ όμως “σφαγή”, λόγω προτέρου “αντιπαθούς” κυβερνητικού παρελθόντος. Ο αρχηγός του αισθάνεται ισχυρός - τόσο που να καρατομεί με άνεση όποιον επιθυμεί - και το μήνυμα του δείχνει να περνάει στην κοινωνία, αφού πέτυχε να εκβιάσει τις πρόωρες εκλογές, εγκλωβίζοντας τη ΝΔ. H δημοσκόπηση της GPO έδειξε οτι μετά την εμφάνιση του στη ΔΕΘ ενισχύθηκε το πρωθυπουργικό του προφίλ (ειδικά για την οικονομία), ο λόγος του εισακούεται σε μεγάλο βαθμό από τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων (25% ΝΔ, 1/3 ΚΚΕ & ΛΑΟΣ και πάνω από το 50% του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ μόνο το 19,7% των ψηφοφόρων του χρεώνει την απουσία Σημίτη. Παρασύρει μάλιστα - με την “καρατόμηση” Έβερτ - τη ΝΔ, που δεν μπορεί να υπολείπεται τόσο καταφανώς σε ανανέωση.

Ο άλλος πολιτικός φορέας που βρίσκεται σε κατάρρευση είναι ο Συνασπισμός. Η σύγκρουση των δύο ηγετών, οι παλινωδίες Αλαβάνου που έδωσε δαχτυλίδι, το μετάνοιωσε, παραιτήθηκε, υπονόμευσε και στο τέλος αποχώρησε - καθώς και οι παλινωδίες του επιτελείου Τσίπρα, ακόμα και την τελευταία στιγμή (όπως π.χ. με τον Στάθη Σταυρόπουλο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας) - οδηγούν στο γνωστό θρίλερ της εισόδου ή μη στη Βουλή, μετά από τη μεγαλύτερη δημοσκοπική, αλλά και εκλογική άνοδο της ανανεωτικής αριστεράς στην ιστορία της. Ο φόβος της διάσπασης οδήγησε στη συλλογική ηγεσία των 11, που προκαλεί τραγελαφικές καταστάσεις και αποδυναμώνει τον ΣΥΝ, ο οποίος και αυτός πρέπει να αποφασίσει την “απεξάρτηση από γκρουπούσκουλα” και την ριζική στροφή στην πολιτική περί συνεργασίας, που μέχρι τωρα οδηγούσε στην απώλεια χιλιάδων ψηφοφόρων στα δεξιά του.

Το εκλογικό σώμα δείχνει πιο σκληρό και πιο άτεγκτο από ποτέ: Δεν συγχωρεί με την παραμικρή υποψία και απαιτεί άμεσα και απτά δείγματα, ώστε να εμπιστευθεί επιφυλακτικά. Είναι έτοιμο δε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του ανά πάσα στιγμή. Οι φωνές που ζητούν, εδώ και χρόνια, “τιμωρία του δικομματισμού” (για να επωφεληθεί ποιός σήμερα - τα κόμματα των άκρων ή ο “αυτοκαταστροφικός” ΣΥΡΙΖΑ;), απέτυχαν να πείσουν, καθώς οι ψηφοφόροι διαισθάνονται οτι - εφόσον δεν διαφαίνεται νέος αξιόπιστος πολιτικός σχηματισμός εξουσίας - αυτό θα οδηγήσει τη δημοκρατία σε περιπέτειες, με άνοδο της ακροδεξιάς ή/και έναν ελληνικής έμπνευσης μπερλουσκονισμό. Το 77% αυτών που απείχαν στις ευρωεκλογές δηλώνουν (ευτυχώς) οτι θα πάνε να ψηφίσουν. Το θέμα είναι να επωφεληθούν από τη μεγάλη ευκαιρία να καταψηφίσουν εγκατεστημένους κομματάρχες και αμφίβολης ποιότητας “δελφίνους”, γιους και κόρες τοπικών “μαφιόζων” και διεφθαρμένους του παρελθόντος. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, να ψηφίσουν νέα και άφθαρτα έντιμα πρόσωπα, που θα υπερκεράσουν όλους αυτούς - και θα τους αφήσουν έξω από το παιχνίδι...



To κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice της Τετάρτης 23.09.09

Η φωτό είναι από το www.in.gr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

Ο τίτλος του post φέρνει αμέσως στο μυαλό το soundtrack του "Kill Bill", αλλά προτίμησα, αντί του "Bang Bang (My Baby Shot Me Down)", τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της Nancy Sinatra.

buzz it!

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προκόπη, το σενάριο να ανασυγκροτηθεί η ΝΔ και να γίνει ένα σοβαρό κεντροδεξιό κόμμα, προσωπικά το βρίσκω αρκετά αισιόδοξο. Εδώ δεν μπορούσαν να "κλείσουν" τα ψηφοδέλτια. Αυτό δεν είχε συμβεί στο ΠΑΣΟΚ ούτε το 2004 ούτε το 2007(ομολογουμένως η χειρότερη χρονιά του). Το κυβερνόν κόμμα φλερτάρει με το χειρότερο ποσοστό σε εκλογές από την "γέννησή" του. Αναπόφευκτα η εσωστρέφεια που θα ακολουθήσει την 5η Οκτωβρίου, θα οδηγήσει τη ΝΔ σε μεγάλα δράματα.

Πάμε τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ: να σου πω, με λυπεί το χάλι του, αλλά από την άλλη προτιμώ στη βουλή έναν ΣΥΡΙΖΑ έστω και με 11 απόψεις, παρά ένα Λά.ο.σ 4ο η και 3ο κόμμα για τους προφανέις λόγους. Που να με θυμηθείτε, οι περισσότεροι απογοητευμένοι ΝΔιτες θα το ψηφίσουν -κι αυτό απαντά στο γιατί δε θα γίνει η ΝΔ σοβαρό κεντροδεξιό κόμμα, ο βασικός της πυρήνας αποτελείται από λαϊκοδεξιούς, εθνικόφρονες και τραμπούκους. Οι φιλελεύθεροι και ευρωπαϊστές αποτελούν την ελάσσονα "αντιπολίτευση" στο εσωτερικό της.

ΕΛΕΝΑ

Prokopis Doukas είπε...

@Έλενα: Ίσως έχεις δίκιο, οτι δεν υπάρχει σωτηρία για τη ΝΔ. Προφανώς και προτιμάς έναν ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, παρά το ΛΑΟΣ!

Ξαβιέρα Χολάντερ είπε...

Αχ... Εκεί που έλεγα ότι είχαμε συναντηθεί στο πεδίο που ορίζουν τα extra small αυτοκίνητα και οι extra large άντρες, χάνει κάπου η επαφή μας. Βλέπω να χαλάμε τις καρδιές μας, πάλι...

Ωραίο άρθρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον απ'όποια πλευρά και να το προσεγγίσει κανείς. Να αρχίσω με τη σημειολογική;

Παρατηρώ πως οι σε βάρος της ΝΔ χαρακτηρισμοί, εδράζονται και αντλούν... έμπνευση από την πολιτική κουλτούρα που εισήγαγε στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και είναι αυτά ακριβώς που χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι τον Κώστα Σημίτη. Ενδιαφέρον να κατηγορείς τη ΝΔ με όρους ΠΑΣΟΚ (αυριανισμός κλπ).

Δεύτερον, πώς ακριβώς ορίζετε το λαϊκό σε σχέση με τη Δεξιά; Ο όρος "Λαϊκή Δεξιά" είναι ιστορικός (δεν θα αναφερθώ στην ιστορία του, για να μη γίνω βαρετή στους αναγνώστες, εσείς έτσι κι αλλιώς το γνωρίζετε), δεν είναι ποιοτικός όρος. Αφού δεν μιλάμε για εκείνη τη λαϊκή δεξιά, του Τσαλδάρη και του Παπάγου, τί είναι "λαϊκή" δεξιά λοιπόν; Μήπως είναι αυτοί που δεν ακούν την ίδια μουσική με σας και που αντί για τη Σαντορίνη ξεκαλοκαιριάζουν στη Λούτσα και την Παραλία Μαραθώνα; Προσωπικά βρίσκω τον πασοκικό σας εστετισμό πολύ γοητευτικό ( μην ξεχνάμε ότι και ο Κροπότκιν, πρίγκηπας ήταν...) και δεν με ενοχλεί, εσείς όμως δεν τον βρίσκετε λίγο ανακόλουθο; :-)

Συνεχίζω. Δεδομένου ότι υπάρχει το ΛΑΟΣ δεν βρίσκετε ότι είναι αστείο να κατηγορούμε τη ΝΔ για υπόθαλψη ακροδεξιών στοιχείων; Ρητορική η ερώτηση γιατί είναι αστείο. Ξέρετε, είναι σαν κι αυτό που είχατε γράψει κάποτε στην AthensVoice και το κράτησα γιατί το βρήκα εξαιρετικά εύστοχο και το χρησιμοποιώ κι εγώ ως επιχείρημα έκτοτε: "Τα κανάλια λένε πως ο κόσμος θέλει Στανίση ενώ τους δίσκους τους πουλάει η Αρβανιτάκη". Ποιος από τους βουλευτές της ΝΔ λοιπόν, από αυτούς που σαρώνουν στους σταυρούς προτίμησης, έχει την οποιαδήποτε σχέση με την Ακροδεξιά;

Να το γυρίσουμε και λίγο στο πολιτικό hardtalk που μου αρέσει πολύ;

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι σκοπός του άρθρου είναι να κάνει μια αποτύπωση του υπάρχοντος πολιτικού τοπίου την τρέχουσα εβδομάδα όμως, θα συμφωνήσουμε πως η πολιτική ξεπερνά το διαχωρισμό "Μπλε, Πράσινοι, Κόκκινοι, Κατακόκκινοι". Το ερώτημα είναι πώς οι κοινωνικές ανάγκες εκφράζονται από τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς κι αν αυτοί οι τελευταίοι μετασχηματιστού έτσι ώστε να τις εκφράζουν. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβιώσουν αν συνεχίσουν να εκφράζουν κάποιες κοινωνικές ανάγκες, δεν εξαρτάται από τη...μηχανική των κομμάτων.

Χθες το μεσημέρι έβλεπα τη συζήτηση που είχατε στην τηλεόραση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, αν και δεν μου άρεσε η γραβάτα σας (αλλά έχω πολύ αυστηρό γούστο στις γραβάτες και στους άντρες κι αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί υποχρεωτικώς) κι όταν δεν μου αρέσει μια γραβάτα αλλάζω αμέσως κανάλι, δεν μπορώ. Ομολογώ ότι δεν παρακολουθούσα συνεχώς γιατι ήμουν στο γραφείο και με τα τηλέφωνα και τον κόσμο, ξέρετε πώς είναι. Αναρωτήθηκα όμως: αυτό το αγοράκι του ΛΑΟΣ που έδειχνε σαν διανοητικά καθυστερημένο, τί έχει στο μυαλό του όταν ζητάει "ποσόστωση στη μετανάστευση". Τί του λείπει από τη ζωή του; Εσείς βέβαια επιχειρήσατε να τον πιέσετε, μέχρι εκεί είδα, αλλά εκείνος το βιολί του. Όμως είναι αρκετοί πολιτες σαν κι αυτόν τους οποίους δεν μπορείς να τους καταδικάσεις αφοριστικά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκες, φόβους, πολιτική μνήμη ( η χώρα έχει περάσει έναν Εθνικό Διχασμό, έναν Εμφύλιο και μια Χούντα) και πληγές. Η νέα γενιά Ελλήνων θέσει παγκοσμιοποιημένη, εθισμένη στην ευκολία του λαϊκισμού και αναγκασμένη πια να εισπράξει και να διαχειριστεί τις καταστροφικές πολιτικές από το '81 μέχρι σήμερα, βρίσκει έκφραση μέσα από τους υπάρχοντες σχηματισμούς;

Τί λέτε για αυτό; Έχω κι άλλα βέβαια αλλά να δούμε πώς θα πάει η συζήτηση.

x.

notiv είπε...

Προκόπη, γενικά συμφωνώ με την ανάλυσή σου. Δεν καταλαβαίνω ωστόσο από που συνάγεις το συμπέρασμα ότι το εκλογικό σώμα δείχνει πιο σκληρό και άτεγκτο από ποτέ. Όπως δείχνουν τα πράγματα θα ψηφίσει ένα ΠΑΣΟΚ που χωρίς αμφιβολία είναι συνυπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση, που απογοήτευσε τους πολίτες και που δεν ανανεώθηκε "αρκετά", ωστέ να δικαιολογείται η επανεκλογή του με τόση ευκολία.

Έχω και μια άλλη σχετική παρατήρηση. Όταν ο αρχηγός του μιλούσε για διαφθορά και για άλλα συναφή προβλήματα στο πρώτο ντιμπέιτ, αναρωτήθηκα αν όντως έχουμε "μνήμη χρυσόψαρου" και μπορεί τόσο απροκάλυπτα να αναφέρεται σε μια κατάσταση την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν (με τους ίδιους σχεδόν υπουργούς οι οποίοι θέτουν τώρα υποψηφιότητα) και η ΝΔ επιτάχυνε με τους γνωστούς ρυθμούς.

Φιλικά,
Βίτων

Freedom είπε...

Καλημέρα Προκόπη...
Από τις 5 Οκτωβρίου και μετά έχει να γίνει ο κακός χαμός στη ΝΔ, θα αρπάζονται από τα πέτα στη Ρηγίλλης, του "θα-σε-δέρνω-όπου-σε-βρω" η αποθέωση...
Χτες, ακούγεται δημοσιογράφος να λέει "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε την κυρία Χούκλη πόσο θα κρατήσει η διαδικασία, εκείνη απάντησε ότι θα διαρκέσει λιγότερο από χτες κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε "ωραία".
Και φεύγει σχόλιο από τη μανούλα (που τον συμπαθεί) "βιάζεται, μάλλον τον περιμένουν για ποδήλατο".
Φιλιά

Freedom είπε...

Συγχωρήστε μου και μια παρέμβαση. Επειδή ο Κροπότκιν είναι από τις αγαπημένες μου μορφές της ιστορίας -παρά τη φουντωτή γενειάδα του και την καραφλίτσα- να υπενθυμίσω ότι ήταν πρίγκηπας μόνο εκ καταγωγής και ότι τα βρόντηξε όλα κι έφυγε για χώρες στις οποίες δεν είχε κανένα αξίωμα. Ότι απέρριψε την πρόταση του Κερένσκι να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, ότι επικρότησε -αρχικά έστω- τη Ρωσική Επανάσταση και πέθανε σχεδόν σαν μουζίκος... Δεν τον λες και εστέτ...

Prokopis Doukas είπε...

@Ξαβιέρα Χολάντερ: Μου αρέσει που μιλάτε για "εστετισμό"...
Λυπάμαι που δεν σας άρεσε η γραβάτα μου - ούτε εμένα πολύ, είναι καινούργιο το κοστούμι και ακόμη κάνω δοκιμές συνδυασμών... :-)

Λαϊκή δεξιά είναι αυτή που καταφεύγει και σε αριστερή φρασεολογία, προκειμένου να πείσει οτι είναι φιλολαϊκή, κάτι που κάνει συνεχώς ο Καρατζαφέρης. Η ώσμωση της με την ακροδεξιά, πολλαπλή. Εκπρόσωποι; Μιχαλολιάκος, Καμμένος, Πολύδωρας, Ανδρεουλάκος και πολλοί ακόμα.

Ομολογώ οτι δεν καταλαβαίνω την ένσταση σας.

Στον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ ρώτησα με βάση αυτό το ρεπορτάζ, για το κρυμμένο χουντικό πρόσωπο του ΛΑΟΣ. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να επικρίνω με σφοδρότητα ("καταδικάσω") όπως λέτε, όποιον συντάσσεται με αυτές τις δυνάμεις.

Να προσθέσω και κάτι ακόμα: Μέσα στην αφόρητη προπαγάνδα κατά του δικομματισμού (κι εσείς μιλάτε για "καταστροφικές πολιτικές"), έχουμε ξεχάσει οτι η Ελλάδα ζει την καλύτερη (και μοναδική τόσο μακρόχρονη) περίοδο δημοκρατίας, από καταβολής κράτους. Πριν το 1974, τα πράγματα ήταν απλώς αφόρητα, τριτοκοσμικά, εμφυλιακά. Και ο λόγος που η πλειονότητα των Ελλήνων ψηφίζει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, είναι γιατί επιθυμεί τη μετριοπάθεια - και όχι τα άκρα, που είναι ακόμα πιο κάτω από τις περιστάσεις. Ο Συνασπισμός θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του κι έχει ποιότητα - αλλά τα τελευταία χρόνια (και ειδικά το τελευταίο εξάμηνο) βλέπουμε από τι απόψεις έχει "καταληφθεί" και πού οδήγησε αυτό...

Γι αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιωθούν ριζικά αυτοί οι δύο σχηματισμοί (που αντανακλούν βέβαια την ποιότητα της κοινωνίας). Ή να εμφανιστούν άλλοι πολιτικοί φορείς - αλλά δεν το βλέπω...

Prokopis Doukas είπε...

@notiv: Το ΠΑΣΟΚ "έσφαξε" όλο το σημιτικό ρόστερ (για να χρησιμοποιήσω αθλητικό όρο): Σημίτης, Παπαντωνίου, Βερελής, Παπαδόπουλος, Νεονάκης, Χριστοδουλάκης, Π{ασχαλίδης, Πάχτας κ.α. + Λαλιώτη + Τσοχατζόπουλο.

Το πράγμα δείχνει (δείχνει λέω, Κυριακή κοντή γιορτή) οτι δεν θα δούμε παρά ελάχιστα πρόσωπα στην κυβέρνηση, από προηγούμενες κυβερνήσεις. Θεωρείται αμφίβολο αν θα είναι μέσα και ο Βενιζέλος, ο Σκανδαλίδης, η Βάσω...

Με αυτή τη λογική λέω "οι εκλογές της σφαγής" - ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ που προηγείται και τα πάει καλά.

Freedom είπε...

Συγγνώμη που μιλάω πάλι, αλλά με φαγουρίζει η γλώσσα μου ακατάσχετα. Ο όρος "λαϊκή δεξιά" και καταβολές έχει και περιεχόμενο και εκφραστές. Είναι όλοι εκείνοι που με λαϊκιστικές λογικές απευθύνονται στα κατώτερα στρώματα, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι η ιδεολογία που πρεσβεύουν, στην οικονομική της έκφανση κάθε άλλο παρά φιλολαϊκή είναι. Και θα πρόσθετα ως εκπροσώπους τον Πολύδωρα -έτυχε να ακούσω λόγο του γιατί ήμουν κοντά στο χώρο ομιλίας και ήταν σκέτο μελόδραμα- Σιούφας, Γιακουμάτος, ο κόκκινος Πάνος (Παναγιωτόπουλος) και άλλοι. Τον Καρατζαφέρη θα τον έλεγα ακροδεξιό με προσπάθεια να ελιχθεί και σε άλλους χώρους της δεξιάς.
Πάντως Προκόπη, ο Σκανδαλίδης είναι δυνατό χαρτί για το ΠΑΣΟΚ, γνήσιος σοσιαλιστής, αν ο Παπανδρέου τον αφήσει απέξω, θα είναι λάθος, πιστεύω...

Prokopis Doukas είπε...

@ Freedom: Ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις, αγαητή. Δεν θεωρώ οτι όλοι όσοι "κόπηκαν" από το ΠΑΣΟΚ, είναι "αρνητικές δυνάμεις" - και δεν τους κρίνω στην παρούσα φάση: Απλώς ο αριθμός των αποκλεισμών δείχνει το "μέγεθος της σφαγής"...

Ξαβιέρα Χολάντερ είπε...

Αγαπητή Freedom

Χρησιμοποιείτε ως ψευδώνυμο την αγαπημένη μου λέξη, οπότε τοποθετείστε στο top five της καρδιάς μου, όσον αφορά στους σχολιαστές αυτού του μπλογκ. :-)

Μόνον πεταχτά γιατί με καλεί ο βιοπορισμός αν και δεν μπορώ να αντισταθώ και σε μια εύστοχη παρατήρηση, αφήστε που με αναζωογωνεί.

Ο Πρίγκηπας Κροπότκιν,λοιπόν, ήταν αριστοκράτης βασικώς στην αγωγή και την εκπαίδευση. Είναι η εκπαίδευση που τον έκανε πρίγκηπα σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομιλήκους και συμπατριώτες του και όχι το αίμα. Αποφοίτησε από ένα σχολείο στο οποίο φοιτούσαν 150 όλα κι όλα απ΄όλη τη Ρωσία...

Απόδειξη ότι τους μετροσέξουαλ γόνους της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας όχι πρίγκηπες δεν τους λες αλλά καλύτερα να μην πω τί τους λες...

Οικοδεσπότα, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω σε σας λίγο αργότερα στα επί της ουσίας. Όσον αφορά στα... παρελκόμενα, βλ.γραβάτα, καλώς ψάχνετε τον τέλειο συνδυασμό. Πάντα βρίσκουμε κάτι όταν αναζητούμε. Εδώ ο Κολόμβος έψαχνε για κανέλα στην Ινδία και είδατε με τί κελεπούρι γύρισε πίσω στην Ισπανία! :-)

Freedom είπε...

Αγαπητή κυρία Χολάντερ

Χαίρομαι ιδιαίτερα να γνωρίζω κι άλλους ανθρώπους που έχουν αδυναμία σε αυτή την όμορφη λεξούλα και σας ομολογώ ότι η ποιότητα και το μέγεθος του αυτοσαρκασμού σας, όσο και η συνολική σας μόρφωση, σας τοποθετεί επίσης στις πρώτες θέσεις στην εκτίμησή μου.
Ως προς τη σημείωσή σας θα συμφωνήσω, πώς ήταν δυνατόν άλλωστε ένας γόνος Κροπότκιν να φοιτήσει αλλού; (αν και από όσο έχω μάθει, τα πανεπιστήμια της Ρωσίας ήταν και είναι ακόμη εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία εισάγονται λίγοι και εξαιρετικοί σε κάθε τομέα -εξ ου και οι λαμπροί Ρώσοι επιστήμονες). Απλά διαφωνώ στο αν του μπορεί να του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός εστέτ, γιατί πιστεύω ότι ο εστετισμός είναι τρόπος ζωής και άποψη και ο Κροπότκιν κάθε άλλο παρά σαν εστέτ έζησε όταν πλέον ήταν σε ηλικία που μπορούσε να κάνει τις δικές του επιλογές σχετικά με τη ζωή του. Με λίγα λόγια, διαφοροποιούμαστε στο αφετηριακό σημείο προσέγγισης: ο πρίγκηπας που γεννιέται και μορφώνεται ως πρίγκηπας αλλά ζει ως μουζίκος, για σας είναι πρίγκηπας, για μένα είναι επαναστάτης και αντικομφορμιστής. Αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά και ίσως λίγο μάταια μπροστά στα θέματα που αντιμετωπίζουμε... Πάντως χαίρομαι ιδιαίτερα που είχαμε αυτή τη μικρή συζήτηση.
(Να φανταστώ ότι είστε συνάδελφος νομικός;)

Ανώνυμος είπε...

Σε διαβάζω αρκετό καιρό και μου αρέσει που γράφεις αυτά που σκέφτομαι!

Keep on my friend

Γιάννης Φάκας
Καθηγητής Πληροφορικής

Ξαβιέρα Χολάντερ είπε...

Νομικός; Όχι, δεν είμαι νομικός αλλά έτσι κι αλλιώς κανείς δεν είναι τέλειος! :-)

Η αναφορά μου στον εστετισμό, δεν είχε να κάνει με τον Πρίγκηπα αλλά με το... Δούκα. Εκείνον "κατηγόρησα" για εστετισμό, η αναφορά στον Κροπότκιν ήταν μια captatio benevolentiae. Tο έχω παρατηρήσει στο διαδίκτυο: αναφέρεσαι στον Κροπότκιν και αυτομάτως αποκτάς μια card blanche. Αστειεύομαι. Επιστρέφω στον κ.Δούκα, θεωρείστε όμως ότι τα περί λαϊκισμού και δεξιάς τα λέω απευθυνόμενη και στους δυo σας μιας και εσείς αναφερθήκατε στο θέμα.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Η καταφυγή στην αριστερή φρασεολογία προκειμένου να φανούν φιλολαϊκοί δεν είναι καθόλου μια πρακτική που την ασκούν αποκλειστικώς η ΝΔ ή ο Καρατζαφέρης! Το ΠΑΣΟΚ κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του, με αυτή την πρακτική, καταλήστεψε τις ψήφους της αριστεράς ! Τί λέμε τώρα; Όσον αφορά στα πρόσωπα που απαριθμείτε, τα οποία τυχαίνει να τα απεχθάνομαι όλα τους, πολύ δύσκολα μπορείτε να τα κατατάξετε στην ακροδεξιά. Αυτό που συχνά χαρακτηρίζουμε ως "λαϊκό" και "ακροδεξιά" δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας υπεραπλουστευμένος λόγος, που ισοπεδώνει τα προβλήματα και βρίθει λογικών σφαλμάτων, ένας λόγος που τον απαντούμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς και έχει να κάνει περισσότερο με το μορφωτικό επίπεδο παρά με τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που ο ιδρυτής του προερχόταν από τους κύκλους του Λαϊκού Κόμματος, ενός φιλοβασιλικού σχηματισμού που είχε τεράστια απήχηση στα πάμπτωχα αγροτικά στρώματα που επλήγησαν ανηλεώς τόσο κατά τον Εθνικό Διχασμό από τους φιλοβενιζελικούς, όσο και από τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ κατά τον Εμφύλιο. Η ΝΔ έχει ένα σκληρό πυρήνα οπαδών αρκετά υψηλό σε ποσοστό (αναλογικά και ως προς την αντοχή του στο χρόνο). Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, δύσκολα το λες κληρονόμο του παλαιού κέντρου, εκφράζει μια διαφορετική κατηγορία Ελλήνων την οποία ανέδειξε μαστόρικα ο Παπανδρέου πατήρ κάνοντας γενικόλογες αναφορές στους μη προνομιούχους και στους αδικημένους. Όλες οι Έλληνες αισθάνονται αδικημένοι, ως γνωστόν...

Προφανώς λοιπόν, όταν μιλάτε για λαϊκή δεξιά, αναφέρεστε σε ένα ύφος εξουσίας που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από φοβερό αυταρχισμό. Όμως εσείς ο ίδιος κ.Δούκα σπεύδετε να μας πείτε ότι η Δημοκρατία σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ! Πώς γίνεται να υπάρχει μια κυβέρνηση με ύφος εξουσίας λαϊκής δεξιάς και να έχουμε τόσο ανθηρή δημοκρατία;

Πάει κι αυτό το επιχείρημά σας, πάμε παρακάτω. :-)

Παρακάτω θα συμφωνήσουμε. Πολλές φορές κι εγώ επισημαίνω ότι σήμερα τη Δημοκρατία τη θεωρούμε δεδομένη όταν μόλις χθες οι γονείς μας διωχτηκαν και βασανίστηκαν από τη Χούντα. Εξάλλου, τουλάχιστον εμένα, που δεν θεωρώ τη δημοκρατία δεδομένη, μου αρέσει να βιώνω το πολιτικό γίγνεσθαι ως καθημερινότητα, να παλεύω μαζί του καθημερινά, να το βασανίζω και να με βασανίζει και να μην το ενδύομαι ως κομματική κονκάρδα. Είμαι βέβαιη πως σ'αυτό τουλάχιστον συμφωνούμε. :-)

Υ.Γ. Ποτέ δεν είπα ότι δεν είμαι εστέτ. *Είμαι* εστέτ κι αν σας αποκαλώ έτσι είναι μόνο και μόνο γιατί... it takes one to spot one. Ne c' est pas?

x.

Prokopis Doukas είπε...

@Γιάννης Φάκας: Ευχαριστώ πολύ - χαίρομαι αν εκφράζω αυτά που σκέφτεστε.. :-)

@Ξαβιέρα Χολάντερ: Λυπάμαι, αλλά διαφωνούμε..
:-)

Η λαϊκή δεξιά (όπως κι ο Καρατζαφέρης) αυτό κάνει: Δεν είναι "σκληρή", όπως η παραδοσιακή δεξιά του Καραμανλή θείου. Παριστάνει τη "soft", γιατί θέλει να κολακεύσει - στην ουσία υποκρίνεται κάτι που δεν είναι. Οπότε προκύπτει αλαλούμ, όπως στην τελευταία πενταετία. Καμία σχέση με αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε είναι πολύ πιο κοντά στην αριστερά. Πολλοί παραδοσιακοί Πασόκοι, έχω να σας πω αισθάνονται πολύ πιο αριστεροί, από αυτούς της παραδοσιακής αριστεράς. Και πολλές φορές είναι όντως και πολύ πιο προοδευτικοί..

Η δημοκρατία σήμερα δεν είναι πιο "δυνατή" από ποτέ - αντιθέτως περνάει μια "κοιλιά". Ωστόσο, αν κανείς αποτιμήσει συνολικά τη 35ετία, είναι η καλύτερη περίοδος της νεότερης ιστορίας μας...

ολα θα πανε καλα... είπε...

Ίσως αυτή τη φορά να είναι η μόνη φορά που όχι μόνο δεν παρακολούθησα κανένα debate αλλά που δεν πιστεύω πραγματικά ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι στο σκηνικό.Κι έτσι η τηλεόραση(κυρίως)αλλά και το ραδιόφωνο σε ό,τι αφορά πολιτικά θέματα είναι κλειστά.Κι είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβάνομαι πόσο η απελπισία μπορεί να σε κάνει - στιγμιαία - να νιώσεις μια κάποια ελευθερία.Επίπλαστη; - μπορεί.Πάντως καλύτερα η σιωπή από τα ψέματα και τις υποσχέσεις.Θα εκτιμούσα πολύ περισσότερο τα πολιτικά πρόσωπα αν δεν μιλούσαν λίγο πριν την κάλπη κι αν δεν παρακαλούσαν,τρόπον τινά,για την ψήφο μας.
Καλημέρα Προκόπη.Σε διαβάζω πάντα και σε εκτιμώ - δεν έχω πάντα τον χρόνο και τη διάθεση να σχολιάζω.

Prokopis Doukas είπε...

@ολα θα πανε καλα... : Ευχαριστώ για την εκτίμηση σου. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να σχολιάζουμε πάντα - κι εγώ το κάνω αυτό.

Αυτές οι εκλογές πάντως είναι πολύ σημαντικές, κατά την άποψη μου. Γιατί κρίνεται αν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από ένα τέλμα...

Ξαβιέρα Χολάντερ είπε...

Carte Blanch όχι card blanch!

Εμείς οι δύο διαφωνούμε; I am shocked! :-)

Λοιπόν, λέω να το πιάσω από αλλού μπας και συμφωνήσουμε έστω και λίγο. Α ναι! Πριν προχωρήσω, θέλω να σας ρωτήσω αν είδατε τα βιντεάκια που κυκλοφορούν σήμερα στο νετ από τη χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στον Αγ.Παντελεήμονα, με κύριο ομιλητή τον Σπύρο Χατζάρα να ουρλιάζει το vintage πασοκοσύνθημα : "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!". Φαίνεται πως παρακολουθεί κρυφά τη συζήτησή μας και θέλησε να επιβεβαιώσει αυτά που έγραφα μόλις χθες για το λαϊκίστικο λόγο της αμάθειας που απαντάται σ'όλα τα κόμματα... Ας κάνουμε όμως λίγη σοβαρή συζήτηση.


Αντίθετα από εσάς, δεν πιστεύω ότι έχουμε δυνατή Δημοκρατία. Ειδικά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι θεσμοί καταγελοιοποιήθηκαν, η αστυνομική βία αυξήθηκε κατακόρυφα, η διαφθορά όχι μόνο δεν πολεμήθηκε αλλά φούντωσε, με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μη στενάζουν μόνο από τους δυσβάσταχτους φόρους αλλά κι από τους "φόρους κάτω από το τραπέζι" που σχεδόν υποχρεούνται να καταβάλλουν στους αργυρώνητους εφοριακούς, τα πολιτικά δικαιώματα χρησιμοποιήθηκαν μόνο συνθηματολογικά, δεν ικανοποιήθηκε επί της ουσίας κανένα από αυτά. Για παράδειγμα η κυβέρνηση μας πήρε τ'αυτιά για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο δεν αποκλείει απλώς τους ομοφυλόφιλους αλλά δεν δίνει πλήρη δικαιώματα στα ετερόφυλα ζευγάρια, για παράδειγμα δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά όταν όλοι ξέρουμε ότι ένας από τους σοβαρούς λόγους που δύο κατά τα άλλα εχέφρονες άνθρωποι, αποφασίζουν να συνδεθούν νομικώς είναι για να έχουν το δικαίωμα υιοθεσίας εφόσον δεν μπορούν να κάνουν δικό τους παιδί. Απλώς ένα απλό παράδειγμα του πώς αντιλαμβανόταν η ΝΔ τα πολιτικά δικαιώματα.

Όμως, δεν ξεχνάμε τα αντίστοιχα όργια του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το λέω για να συκοφαντήσω το δικομματισμό; Όχι βέβαια! Αυτό που θέλω να δείξω είναι ότι αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα της διαχείριση της εξουσίας. Για μένα το ζήτημα δεν είναι τα κόμματα αλλά η εξουσία. ( Ο Πρίγκηψ Κροπότκιν έχει στοιχειώσει αυτό το μπλογκ για τα καλά!) Η δύναμη του κράτους (Mισό! Μη διαφωνήσετε ακόμα!) είναι τεράστια έτσι ώστε όταν κάποιος το καταλαμβάνει έστω και με νόμιμα μέσα, οι συνέπειες είναι τεράστιες για τους πολίτες.

Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος ν'αλλάξει αυτό είναι ν'αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην υπερβάλλουμε με τον έναν ή τον άλλο όπως κάνετε εσείς με αυτό σας το άρθρο. Το να περιγράφεις τις καταστάσεις με ακρίβεια, είναι ο μόνος τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις στη συνέχεια. Κι επειδή με ρωτήσατε να απαντήσω ευθέως: εδώ ακριβώς βρίσκεται η ένστασή μου!

x.

Prokopis Doukas είπε...

@Ξαβιέρα Χολάντερ: Άαα, δεν με διαβάζετε... Αντιγράφω από το πιο πάνω σχόλιο:

"Η δημοκρατία σήμερα δεν είναι πιο "δυνατή" από ποτέ - αντιθέτως περνάει μια "κοιλιά". Ωστόσο, αν κανείς αποτιμήσει συνολικά τη 35ετία, είναι η καλύτερη περίοδος της νεότερης ιστορίας μας..."

Απολύτως σύμφωνος με τα όσα καταλογίζετε στη ΝΔ - και δεκτό γενικά το σκεπτικό σας. Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα: Λέγεται "ίσες αποστάσεις". Δηλαδή, "Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας", "Τι ΝΔ, τι ΠΑΣΟΚ", "Τι Μπους, τι Ομπάμα".

Λοιπόν με αυτό διαφωνώ κάθετα. Βεβαίως να καταλογίσουμε στο ΠΑΣΟΚ (και στο Σημίτη) τα κακά της περιόδου του (για τον Αντρέα δεν θέλω καν να μιλήσω). Βεβαίως να τμωρηθεί για τις ευθύνες του, κυρίως για τη διαφθορά, που την άφησε να καλπάζει.

Αλλά αν ακολουθήσω τις "ίσες αποστάσεις", κινδευνέυω: α) Να αθωώσω τα πολλαπλάσια που έκανε η ΝΔ β) Ανοίγω δρόμο στην ακροδεξιά, για την οποία αυτό είναι το "βούτυρο στο ψωμί της": "Όλοι ίδιοι είναι" - άρα να μας σώσει καμιά χόύντα ή κανένας Μπερλουσκόνι γ) Ν αμπορεί να αλωνίζει ο κάθε Μπους (Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι), με τη δικαιολογία οτι "είδαμε και τον Κλίντον". Τον είδαμε κι ήταν σημαντικά καλύτερος. Όλη αυτή η νοοτροπία βολεύει την παραδοσιακή αριστερά, που όλο και πιο πολύ τείνει να είναι μια συντηρητική παράταξη.

Παραμένω βλέπετε φανατικά αντιδεξιός... :-)


Υ.Γ. Το σωστό είναι carte blanche, επιτρέψτε μου τα γαλλικά... :-)

Ξαβιέρα Χολάντερ είπε...

Ναι carte blanche τί έγραψα, πάλι στο σκότωσα; Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τη διόρθωση αν και με το ΠΑΣΟΚ τώρα τα Γαλλικά δεν θα μας πολυχρειαστούν...

Είστε αντιδεξιός,λέτε. Μην μου στεναχωριέστε, κανείς δεν είναι τέλειος!

Για να διευκρινίσω κάτι πριν... βγάλω νύχια! Δηλαδή μου λέτε ότι συνειδητά, δεν επιθυμείτε να κρατάτε ίσες αποστάσεις, δεν σας ενδιαφέρει η κριτική αλλά μόνο το πώς διαφωτίζονται και διαφημίζονται καλύτερα οι απόψεις ενός χώρου; Αν εννοείται αυτό, το θεωρώ εξαιρετικά έντιμο και θαρραλέο από μέρους σας αν και είστε ο πρώτος δημοσιογράφος που γνωρίζω που αποποιείται την ουσιαστική δύναμή του: την ανεξαρτησία του!

x.

Prokopis Doukas είπε...

@Ξαβιέρα Χολάντερ: Μην βάζετε λόγια στο στόμα μου - σας εξηγώ απολύτως: Κατά την άποψη μου, η δεξιά ιδεολογία και πρακτική (και ψυχολογία και αισθητική κλπ.) εγγενώς είναι χειρότερη από την κεντροαριστερή. Ειδικά δε στην περίπτωση της Ελλάδας, (όπως ακόμα χειρότερα στις περιπτώσεις των φανατικών ταλιμπάν/θρησκευόμενων δεξιών στις ΗΠΑ), με τα χαρακτηριστικά που έχει αυτή η (λαική)δεξιά, το χάσμα είναι τεράστιο.
Όσο και χαμηλού επιπέδου να είναι πολλές από τις πτυχές του χώρου του ΠΑΣΟΚ.

Είμαι οπαδός της έννοιας του (ουσιαστικά) προοδευτικού πολιτικού χώρου - μια έννοια που η "πολιτική των ίσων αποστάσεων", προσπαθεί να καταργήσει, βάζοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ παραδοσιακής αριστεράς (για μένα όχι και τόσο προοδευτική, τις περισσότερες φορές) και "δικομματισμού".

Μη με ρωτήσετε, γιατί το προοδευτικό είναι προτιμητέο... :-)

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Ανεξαρτησία σημαίνει να μπορείς να διαφωνείς ανά πάσα στιγμή, με όποιον (έστω μερικώς) σε εκφράζει πολιτικά. Δεν σημαίνει οτι δεν έχεις ιδεολογία, απόψεις, θέσεις και γενικώς την προσωπική σου οπτική.

Εμένα η προσωπική μου οπτική είναι κεντροαριστερή. Θα συμπεριλάμβανε, υπό κανονικές συνθήκες και τον Συνασπισμό - ήμουν πάντα υπέρ των συνεργασίών, με την ανανεωτική αριστερά να "παρασύρει" το ΠΑΣΟΚ σε ακόμα πιο προοδευτικές θέσεις. Αλλά τώρα τελευταία με τις παλινωδίες και τον προσανατολισμό που έχει πάρει, αρχίζει και βγαίνει από το κάδρο... :-)

Ξαβιέρα Χολάντερ είπε...

Η χρήση των λέξεων καλύτερο και χειρότερο είναι ποιοτική δηλαδή μου κάνετε ηθικές κρίσεις τώρα. Δεν είναι ηθικολογικό αυτό για κάποιον προοδευτικό;

(dripping self-sarcasm) Κοιτάξτε και μένα μου τη δίνουν οι "ίσες αποστάσεις" αλλά αυτό το δικαίωμα το αναγνωρίζω μόνο στον εαυτό μου.(/dripping self-sarcasm)

Λίγο πιο σοβαρά:

Σημειολογικά, αδυνατίζετε τη θέση σας, δηλαδή πρέπει να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια στην υπεράσπιση των απόψεών σας. Τί να πω, εκτός αν είστε τόσο δυνατός παίχτης πια γιατί κάτι τέτοια τα κάνω εγώ που είμαι τεράστια παίκτρια, εκτός από μετριόφρων. Θα δείξει. I am intrigued, though.

Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά, για τη συζήτηση.

Υ.Γ. Σήμερα είμαι σπίτι νωρίς. Ν'ανοιξω τηλεόραση στις ειδήσεις άφοβα από πλευράς γραβάτας;

maraki είπε...

Kalispera Prokopi. Poly kalo to arthro sou opos & i sizitissi me tous anagnostes. Tha elega :" kif kif bourricault," ki'essi, pou isse galomathis, exigisse to kallitera sta ellinika.!! Pes epissis se Parakalo ,stin Kyria Houkli, oti ta 5' pou prospathissa n'akousso tous dia-logous ton en logo ARHI GOn..
pashissa, & skeftika oti kallitera na tin psifizame ekini
os prothypourgo..ihe paragmati axioprepia!! ine tragiko, ean ehis hassi ki'ehoun hassi opia idea ia sena, na tolmas na vgenis na milas ston La-La-Lao....Privately sous estila ena arthro simera. pls your comment..Maraki

Freedom είπε...

Αγαπητή μου κυρία Χολάντερ
συγγνώμη αν σας κακοκαρδίσω -δεν έχω τέτοια πρόθεση- αλλά επειδή χτες έλειπα και ο προλαλήσας και οικοδεσπότης με κάλυψε πλήρως (και ομολογώ ότι ιδεολογικά δεν είμαστε απλά δίπλα δίπλα, σκοντάφτουμε ο ένας στον άλλον!) δεν έχω να προσθέσω κάτι...
Ρώτησα αν είστε νομικός γιατί είναι ίδιον των νομικών να αναζωογονούνται από μια καλή διένεξη -προσωπικά δεν το συμμερίζομαι, αλλά δεν είμαι και αντιπροσωπευτικό δείγμα δικηγόρου... Όχι ότι είναι κακό... Άλλωστε σας συμπαθώ πολύ :-)

Ανώνυμος είπε...

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση με την Ξαβιέρα, Προκόπη, θεωρείς πως οι Έλληνες Φιλελεύθεροι (aka Φιλελεύθερη Συμμαχία, ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός που γνωρίζω) συγγενεύουν με τη λαίκή και εθνικόφρονα Δεξιά; Ή το ρήγμα φιλελεύθερων και Δεξιών στην Ελλάδα είναι αγεφύρωτο;

ΕΛΕΝΑ

ippoliti_ippoliti είπε...

Νηφάλιο κείμενο γι άλλη μία φορά, εξαιρετικές κατά τη γνώμη μου οι απαντήσεις σας στην Ξαβιέρα Χολάντερ και προσυπογράφω ότι αφορά την πολιτική κατάσταση και τις προτιμήσεις σας.
Παρότι προσανατολίζομαι να ψηφίσω το ΣΥΡΙΖΑ επιθυμώ σαφώς κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Καλό σας βράδυ

Prokopis Doukas είπε...

@ Ξαβιέρα Χολάντερ: Καλύτερο και χειρότερο δεν είναι "ηθικολογικές κρίσεις" - είναι ποιοτική αξιολόγηση: καλύτερο και χειρότερο για το κοινωνικό σύνολο...

Αφού το δίνετε το δικαίωμα στον εαυτό σας, το δίνω κι εγώ στον δικό μου... :-)

ΥΓ. Η ζωή δεν ερμηνεύεται μόνο με ορθολογισμό...

@maraki: Μερσί, μερσί... Χούκλη φορ πράιμ μίνιστερ! :-)

@Έλενα: Δεν ξέρω πολλά για τους τρεις σχηματισμούς (Φιλελεύθεροι, Δημοκρατικοί, Δράση), αλλά από τις απόψεις που εκφράζονται δεν βλέπω το χάσμα "αγεφύρωτο"...

Βεβαίως τη "λαική δεξιά" τη σιχαίνονται...

@ippoliti_ippoliti: Ευτυχώς που κάποιοι με θεωρούν νηφάλιο... :-)

the muppet show girls είπε...

Αν και η συζήτηση έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής στο τι είναι εστέτ, τι είδους δημοκρατία έχουμε και τι θα γίνει την επομένη των εκλογών, θα ήθελα να σταθώ στην τελευταία σου φράση. Να επιλέξουμε νέα άφθαρτα πρόσωπα που να υπερκεράσουν τα κουρασμένα και εμετικά. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το εκλογικό σώμα εκτός από άτεγκτο να είναι και συνεπές με την πολιτική ζωή. Δηλαδή να αποποιηθεί της υπερβολής και του δράματος-από το "όλοι ίδοι είναι", μέχρι το "είμαστε καλύτεροι" και το "δε με εκφράζει κανείς"- και να ξεβολευτεί. Το θέλει πραγματικά; Ή μήπως τελικά επειδή στην πλειοψηφία αρέσει το παιχνίδι, δεν είναι ώριμη να αλλάξει ουσιαστικά και θα αποδειχθεί αρκετά συντηρητική, εμμένοντας στα ίδια (διε)φθαρμένα πρόσωπα;

Ανώνυμος είπε...

Η ερώτησή μου για τους φιλελεύθερους καθώς και η απάντησή σου επισυνάπτονται μια χαρά στο πρώτο ποστ μου. Προσωπικά πάντα θεωρώ πως δύσκολα η ΝΔ θα ανασυγκροτηθεί σε ένα σοβαρό κεντροδεξιό κόμμα, γιατί η πλειοψηφία της συνετάσσεται το Λα.ο.σ. και όχι τους Φιλελεύθερους ή τους Δημοκρατικούς. Πράγμα που ως Έλενα το βρίσκω τραγικό, αλλά και εξοργιστικό. Δε θα μακρυγορήσω, την άποψή μου για το Λα.οσ. τη γνωρίζετε. Ευχηθείτε μόνο να μείνει 4ο κόμμα.

Υ.Γ: Πλάκα πλάκα, ο Καρατζαφέρης μόνο πυροτέχνημα τύπου ΔΗ.ΑΝΑ ή ΠΟ.ΛΑΝ δε μας προέκυψε... Με ό,τι συνεπαγεται αυτό για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου...

ΕΛΕΝΑ

Prokopis Doukas είπε...

@the muppet show girls: Έξοχος ο προβληματισμός σας και η διατύπωση! Συμφωνώ.. :-)

@Έλενα: Πολύ σωστά, δεν είναι καθόλου πυροτέχνημα. Ποιό post? Ποιού blog?

maraki είπε...

@prokopi: & ean skotoname tous 2 bill, pios tha ito o 3os ia skotoma. Parameno prokopi mou sto skotadi..
Alithia pes mou apo to politiko sou saloni, pos vlepis ton prossehi Oktovriano kairo, tha synehissoume to elliniko allissiverissi, i, i elliniki esthitiki, tha pari to " epano shetika me tous arhigous tis,,ki'ekini an to katalavoun, tha paroun dromo, alla pros ta pou.? Directions, Directives,soit mon détéctive politique & pes mas ehi mini to ellaton tou gnothi eafton?? Ton Foucault, palio daskalo mou ithela n'ahame stin parea sou, aftes tis ores.. ahead: issos na mas ellege oti oli emis oi ellines mes tis politikes epiloges pou kaname i tha kanoume ehoume xehassi pantelos: le souci de soi.

Ανώνυμος είπε...

Excusez-moi pour le malentendu, αναφερόμουν στο 1ο σχόλιό μου σε αυτό το ποστ. Επίσης, να με συγχωρείτε και για το...αγεφύρωτο ρήγμα (κατά το πάση Θεού). Αλλά εδώ ολόκληρος μελλοντικός πρωθυπουργός κάνει σαρδάμ, ελπίζω να κι εμείς οι πλήβειοι να δικαιούμαστε να μπερδευόμαστε που και που... :-)

ΕΛΕΝΑ

ShareThis