10.12.09

Η "ανάπλαση" του Ιστορικού Κέντρου...

Όχι, δεν θα συμφωνήσω με αυτό το σύνθημα, γραμμένο σε τοίχο του Ψυρρή - έναν ακόμα μηδενιστικό και απλοϊκό αφορισμό. Σημασία έχει ποιός κάνει την ανάπλαση, πώς την κάνει - και με ποιό βαθύτερο κίνητρο.


Επειδή λοιπόν υπάρχουν πολλά ερωτήματα (και όχι "ερωτηματικά"), ιδού η ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων από την Κίνηση Πολιτών και Συλλόγων για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου, διανθισμένη με την σημερινή εικόνα της πόλης:



Λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες δήλωσε οτι θα θέσει υποψηφιότητα “ότι και να συμβεί”, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης εξαγγέλλει και προχωρεί σε αναπλάσεις, στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου. Πρώτα με την πεζοδρόμηση του Ψυρρή, που αντιμετωπίζεται μόνο ως κέντρο διασκέδασης και στη συνέχεια με την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς. Αναγγέλλει μάλιστα οτι για τα προβλήματα του Ιστορικού Κέντρου θα καλέσει και τους κατοίκους να συμμετάσχουν με τις απόψεις τους - ωστόσο δεν έχουμε υπ΄όψιν μας καμία ειδοποίηση.


Θεωρούμε οτι οι κινήσεις αυτές πρέπει να υπακούουν στις εξής γενικές αρχές:

- Τα έργα πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό πρόγραμμα που καθορίζει προτεραιότητες και που κατασκευάζονται ύστερα από πλήρεις μελέτες (κατανομή στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάγκη και όχι τη μεγαλύτερη προβολή, διερεύνηση των επιπτώσεων και των ωφελειών, σχέσεις κόστους-ωφέλειας κλπ.)

- Πληροφόρηση και διαφάνεια: Είναι ανάγκη να γνωρίζουν οι δημότες, αλλά κυρίως οι Δημοτικοί και οι Διαμερισματικοί  Σύμβουλοι όλα τα παραπάνω, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν τη σκοπιμότητα ενός έργου, έναντι ενός άλλου.

- Υπάρχουν ήδη μελέτες για περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως οι έξι μελέτες και η μελέτη “πλαίσιο” της ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας), που μπορούν να αξιοποιηθούν.

- Το ιστορικό κέντρο και οι γύρω περιοχές βρίσκονται σε ραγδαία υποβάθμιση. Έχουν απόλυτη προτεραιότητα για μια συνολική παρέμβαση, που απαιτεί ασφαλώς και εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών, αλλά και την υποστήριξη του Δήμου.


Ειδικά για την οδό Αθηνάς, που την ύμνησε και ο Μάνος Χατζιδάκις: Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό και πολιτιστικό υπαίθριο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Κρεαταγορά - Ιχθυαγορά - Βαρβάκειος οπωραγορά, εξειδικευμένα καταστήματα οικοδομικών υλικών, μηχανήματα, ναυτιλιακά, εκκλησιαστικά, γκαλερί και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, που εξυπηρετούν όλη τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή, ευαισθησία και "τρυφερό βλέμμα" σε κάθε πρόταση ανάπλασής της.


Ρωτάμε τον κύριο Κακλαμάνη:

- Τηρείται το ΦΕΚ 693 Β΄/19-8-96 (Αριθ. 85782/5435) παρ. Β, σύμφωνα με το οποίο Γραφείο Ιστορικού Κέντρου πρέπει να είναι ενήμερο, ώστε να γνωμοδοτήσει, για οποιαδήποτε αλλαγή στην κυκλοφορία;

- Υπάρχει πολεοδομική μελέτη για την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς, που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στις σημερινές χρήσεις γης και θα ανατρέψει τον χαρακτήρα της περιοχής;

- Σε ποιό πρόγραμμα του Δήμου εντάσσεται η πεζοδρόμηση και η ανακατασκευή της; Γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τους στόχους και το περιεχόμενο του έργου;

- Έχουν μελετηθεί οικονομικές, κοινωνικές, κυκλοφοριακές και πολεδομικές επιπτώσεις από το έργο; Πού θα διοχετευτεί η κίνηση Ι.Χ. και λεωφορειακών γραμμών; Πώς θα γίνονται οι μεταφορές των εμπορευμάτων;

- Πώς εξασφαλίζεται η παραμονή των υφιστάμενων εμπορικών εξειδικευμένων καταστημάτων, αφού δεν υπάρχει Π.Δ. χρήσεων γης και  τα μεγάλα πεζοδρόμια θα διώξουν τα εμπορικά υπέρ καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α. (όπως έγινε στον Κεραμεικό, στου Ψυρρή και στο Κολωνάκι), που μπορούν να καταβάλλουν μεγαλύτερο ενοίκιο;

- Έχει ληφθεί υπ’ όψιν οτι η μεταβολή του χαρακτήρα της οδού Αθηνάς μπορεί να αποτελέσει αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της “μνήμης” της πόλης;





"Επί του πιεστηρίου": Ο Δημήτρης Μητρόπουλος εξηγεί στα "Νέα" όλο το σκηνικό στο Δήμο Αθηναίων.

Oι φωτό είναι δικές μου από την οδό Σοφοκλέους, στις διασταυρώσεις με Μενάνδρου και Σωκράτους - όπως βλέπετε άνθρωποι και σκουπίδια είναι ένα. Το εξώφυλλο είναι από το www.amazon.com.

Το post συνοδεύεται από το πρώτο άλμπουμ των Βέλγων Hooverphonic, που ξεκίνησαν ως trip-hop συγκρότημα - εδώ το sample είναι από το κλασικό Walk On By, στην εκδοχή του Isaac Hayes.

buzz it!

3 σχόλια:

Meropi είπε...

Προκόπη βλέπω πολύ υλικό για ανακύκλωση στις φωτογραφίες!!!
Σοβαρά τώρα. Αν η ανάπλαση δεν συνοδευτεί με ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με δημιουργία μεγάλων υπόγειων γκαράζ κλπ οι πεζοδρομήσεις κλπ δεν πρόκειται να αποδώσουν. Το πολύ πολύ να μετατραπούν σε παράνομους χώρους στάθμευσης νομίζω.

nikos10 είπε...

Προκόπη,

δεν είναι δυνατόν να επικρατεί τέτοια κατάσταση στην Αθήνα! Νομίζω ότι το μυαλό μου αδυνατεί να συλλάβει αυτή την εικόνα.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής δεν μπορούσαν να μην πετάξουν όλες αυτές τις κούτες στο δρόμο. Μερικές ώρες υπομονή έπρεπε να κάνουν, η απεργία λήγει απ' ό,τι φαίνεται.

Ευρώπη; Ποια Ευρώπη;;;

Prokopis Doukas είπε...

@Meropi: Το πιο πιθανό είναι οτι θα μετατραπεί η Αθηνάς σε ένα τεράστιο δισκεδαστήριο...

@nikos10: Κι όμως, αυτή είναι η οικολογική συνείδηση των καταστηματαρχών - ειδικά εκεί, που είναι μαζεμένα χιλιάδες μαγαζάκια μεταναστών, με χιλιάδες επισκέπτες. Χάνεται (μαζί με τα σκουπίδια) απίστευτο υλικό για ανακύκλωση, γιατί ο κινέζος με τις χιλιάδες κούτες, θέλει εκπαίδευση και "οργανωμένο σύστημα περισυλλογής" για να μην τα πετάει στο δρόμο έτσι...

Αυτά που βλέπετε είναι πολλών ημερών - και βεβαίως οι ευθύνες του δήμου (που έπρεπε να είχε τοποθετήσει μεγάλα containers), είναι μεγάλες...

ShareThis