14.3.09

Η ώρα της όξυνσης

Με τρεις παρατηρήσεις κλείνει αυτή η εργάσιμη εβδομάδα – ενδεχομένως δεν συνδέονται απολύτως, αλλά δεν είναι και άσχετες.

** Η έξαρση της βίας – είτε του κοινού ποινικού δικαίου, είτε της τρομοκρατίας, είτε της ανεξέλεγκτης “μπαχαλικής” (προβοκατόρικης ή μη – αδύνατο να γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση) δείχνει οτι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, οτι θα “πάει μακριά η βαλίτσα”. Τα προηγούμενα σημειώματα ήταν, νομίζω, προφητικά – δεν χρειαζόταν και καμία σοφία. Αν οι επιθέσεις που δεν έχουν θύματα είναι παρηγορητικές ως προς αυτό, δεν μπορεί κανείς να μειώσει τη σοβαρότητα που έχει για τη ζωή των ανθρώπων η "κατατρομοκράτηση" τους και κατάλυση του αισθήματος της "ειρήνης".

Κι επειδή η σύγκρουση θα κρατήσει κανα-δυο χρονάκια, όσο και η οικονομική κρίση πιθανότατα, αν δεν κάνουμε κάτι προς τη “σωστή” και οργανωμένη κατεύθυνση – και όχι προς την κατεύθυνση της “λευκής απεργίας”, της “δε βαριέσαι, εγώ να φυλαχτώ λούφας” ή της “τσαμπουκαλίδικης σκλήρυνσης” της αστυνομίας – θα θρηνήσουμε πολλά θύματα. Βασικό νομίζω είναι να είμαστε τόσο αντίθετοι προς κάθε μορφής βία, όσο είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής αδικία. Να πειστούμε οτι καμία αδικία ή βία δεν αντιμετωπίζεται με βία (εκτός αν πρόκειται για νόμιμη άμυνα, ολοκληρωτικό καθεστώς ή εισβολή στη χώρα) κι οτι – ακόμα κι αν μας φαίνεται “δικαιολογημένη” - ποτέ καμία βία δεν είναι.


** Μεγάλη χαρά και εισροή πελατείας στην ακροδεξιά προκαλεί η έκρυθμη κατάσταση. Διότι εκτός από την ενίσχυση της κρατικής καταστολής, η βία ενισχύει και τα “συντηρητικά αντανακλαστικά” της κοινωνίας. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που παριστάνει με λαϊκίστικη μαεστρία οτι δεν είναι “ακροδεξιός” (ενώ παλιότερα είχε ο ίδιος αυτοπροσδιοριστεί έτσι μέσα στη Βουλή), παίζει παιχνίδια με τη “στήριξη” στον Καραμανλή και στην ουσία αποκαλύπτει οτι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς υπάρχουν – παρά την επιμονή των δύο κομμάτων της αριστεράς. Ο σκυλοκαυγάς με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο (ο ένας χαρακτηρίζει τον άλλο “καρικατούρα”) δείχνει πολύ απλά οτι ο “καυγάς για το πάπλωμα” είναι η “ακροδεξιά που φωλιάζει” μέσα στην ελληνική δεξιά παράταξη – αγνώστου ποσοστού. Μάλιστα το κλίμα είναι τόσο ευνοϊκό για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, που βγήκε στο δελτίο του Mega της Παρασκευής, εξαιρετικά “πράος” και μετριοπαθής – δεν χρειάζεται καν να “τσιγκλίσει” τους υπερσυντηρητικούς νοικοκυραίους, θα του έρθουν από μόνοι τους. Προφανώς όλοι αυτοί οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης επιβαρύνουν τη ΝΔ με την ενδεχόμενη ολοκληρωτική απώλεια του “μεσαίου χώρου” - που με τόσο κόπο “απόκρυψης του πραγματικού προσώπου” της, κατάφερε να συσπειρώσει.


** Στην απέναντι πτέρυγα της Βουλής, ο Συνασπισμός “σφάζεται”, προς μεγάλη ικανοποίηση των εχθρών του. Αντί να ληφθούν τα μηνύματα από τα μέχρι τώρα τραγικά λάθη της ηγεσίας Αλαβάνου-Τσίπρα, που είχαν μια τρομερή δυναμική ανόδου στα χέρια τους και την “σπατάλησαν” - η κατάσταση οξύνεται ακόμα περισσότερο. Αντί να μελετηθεί γιατί ο Συνασπισμός χρεώθηκε την “ηθική υπόθαλψη” ή έστω τη “διακριτική ανοχή” των “μπαχαλάκηδων” και του πλιάτσικου του Δεκεμβρίου, φαίνεται πως η σύγκρουση αφήνει αγεφύρωτα χάσματα.

Ο Συνασπισμός αδυνατεί να απαντήσει σε πολλούς οπαδούς του (ιδίως παλαιότερους) που αναρωτιούνται “φύγαμε από το ΚΚΕ για να συναντήσουμε τους μπαχαλάκηδες;” ή που δεν καταλαβαίνουν “γιατί έπρεπε να εκλεγεί ο Τσίπρας, σε μια δυαρχία με τον Αλαβάνο” - κυρίως όμως δεν μπορεί, όπως φαίνεται πια, να “ενσωματώσει” την ανανεωτική πτέρυγα, που κουβαλάει μια πιο “μετριοπαθή” κληρονομιά και που είναι δεκτική στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – προς μια εν τέλει “κυβερνώσα αριστερά”, η οποία - όσο κι αν το υποστήριξε προ μηνών υπερφίαλα ο πολλά υποσχόμενος αρχικά Αλέξης Τσίπρας – δεν είναι ορατή χωρίς μεγάλο κόμμα, ούτε στα πιο τρελλά όνειρα. Με τούτα και με κείνα, ο νεός "υπό δοκιμήν" αρχηγός του Συνασπισμού φαντάζει "λίγος" και "παιδί του κομματικού σωλήνα", σε πολλούς εντός και εκτός του κόμματος του.


Οι υποστηρικτές της πλειοψηφίας στην ουσία δηλώνουν οτι εκφράζουν μια αριστερά “που δεν είναι ακίνδυνη”, όπως στο παρελθόν – οτι θέλουν να παραμείνουν από την “εδώ πλευρά του χαρακώματος”. Ο Λεωνίδας Κύρκος όμως (τον οποίο ο Αλέκος Αλαβάνος ξαναχαρακτήρισε “σοφό” - μπορεί να κάνει κι αλλιώς;) κατηγόρησε το πλειοψηφικό “Αριστερό Ρεύμα” οτι διαστρέφει τον προσανατολισμό του Συνασπισμού κι οτι έχει “αριστερίστικη” λογική – ενώ κατά άλλους η κληρονομιά του Περισσού βαραίνει όλο και περισσότερο το κόμμα.

Κλειδί για τη σύγκρουση ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας (που ελέγχεται από το Αριστερό Ρεύμα) να δώσει τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου στις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάσσοντας έτσι την τρίτη (επισφαλή) θέση για τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που θα έβγαινε δεύτερος στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του ΣΥΝ, μετά το Νίκο Χουντή. Αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή του καταστατικού που προβλέπει όριο θητειών για τους βουλευτές (και “πιάνει” τους “ανανεωτικούς” Κουβέλη, Δραγασάκη και τον ίδιο τον Αλέκο Αλαβάνο) οδήγησε στην “έκρηξη”, οτι διώκονται βιαίως οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας.

Το εσωτερικό δημοψήφισμα όμως κατέδειξε οτι η μειοψηφία δεν είναι 30%, όπως φαινόταν μέχρι τώρα στους εσωκομματικούς συσχετισμούς – αλλά πάνω από 40%. Επί πλέον, το ηχηρό χαστούκι (μέσω συντριπτικά αυξημένης συμμετοχής) που έφαγε η παράταξη που μέχρι τώρα διοικούσε την ΠΟΣΔΕΠ, των πανεπιστημιακών καθηγητών, (αποτελούμενη από υποστηρικτές του “Αριστερού Ρεύματος” και του ΚΚΕ), από τις υπόλοιπες παρατάξεις (συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεωτών του ΣΥΝ, που στους καθηγητές είναι διασπασμένος), δείχνει οτι η μέχρι τώρα πολιτική Αλαβάνου στην παιδεία χρεώνεται τη στείρα άρνηση αλλαγών και την “υπόθαλψη” των συνεχών κινητοποιήσεων των μαθητών και των φοιτητών.

Όλα αυτά φέρνουν σε δύσκολη θέση τους εκπροσώπους της νέας ηγεσίας, οι οποίοι αποπνέουν έναν ιδιότυπο “φανατισμό” στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Κάτι που ενδεχομένως θα διευκολύνει το ΚΚΕ (ως αυθεντική εκπροσώπηση αυτού του πνεύματος) να παλέψει και να επιτύχει την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές – παρά την επί μήνες συντριπτική δημοσκοπική υπεροχή του Συνασπισμού...



"Επί του πιεστηρίου": Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει οτι η διάταξη του καταστατικού δεν θα ενεργοποιηθεί σε αυτές τις εκλογές - συνέντευξη
στον Φώτη Παπούλια και ρεπορτάζ.

Ο Στέφανος Τζανάκης γράφει για τη βία

Οι φωτό είναι από τα http://www.kathimerini.gr και http://www.syn.gr

Το post συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό funk metal group (όλοι Αφροαμερικανοί), τους Living Colour - από βινύλιο, όπως ακούτε...

buzz it!

37 σχόλια:

jorge είπε...

Προκόπη καλημέρα. Διαβάζω το μπλογκ σου σταθερά το τελευταίο δίμηνο. Χαίρομαι πολύ τις καθαρές και αιχμηρές σου τοποθετήσεις και γενικά, το δημιουργικό χρόνο που αφιερώνεις εδώ μέσα.

Χαίρομαι διπλά επειδή "σε έχουμε" στη Δημόσια Τηλεόραση. Αν υπήρχαν περισσότεροι σαν εσένα, ίσως και να είχα τηλεόραση στο σπίτι! ;)

Prokopis Doukas είπε...

@jorge: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια..
Αν περισσότεροι σαν κι εσάς είχαν τηλεόραση κι επέλεγαν να δουν τα αξιόλογα πράγματα τότε κι η τηλεόραση μας θα ήταν διαφορετικά. Το αντίστοιχο ισχύει και με την πολιτική. Εννοώ οτι η αποχή επιβραβεύει τους "χάλια", τελικά...

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ απόλυτα ότι σύντομα θα θρηνήσουμε (και άλλα) θύματα. η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς.

πάει και ο συριζα. είχα την ελπίδα ότι ψηφίζοντας τον θα συμμετείχα στη διαμαρτυρία μέσω της ψήφου (αλλά και με προοπτική συνεργασίας σε κυβέρνηση). τι μας μένει; οικολόγοι που δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά που δεν έχουμε δει το πρόγραμμά τους ή κόμμα που θα μείνει εκτός βουλής (μειώνοντας αυτόματα το όριο αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα). απελπισία..

όσο για την τηλεόραση, βρέθηκα και εγώ χθες σε σπίτι με τβ αλλά δε σε είδα στο δελτίο! γκρρρρ! αλλά από σήμερα μάλλον θα έχω και εγώ τβ, οπότε θα μπορώ να βλέπω το κρατικό δελτίο (το οποίο αντιμετωπίζω με τεράστια επιφύλαξη. αλλά αυτή είναι μια πραγματικά μεγααααάλη κουβέντα που θα προτιμούσα να κάνουμε ιδιωτικά. θα στείλω mail!) :)

Ανώνυμος είπε...

φυσικά δεν έχω πρόβλημα να κάνω την κουβέντα δημόσια, προτείνω ιδιωτικά επειδή αφορά προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με τη δουλειά σου!

υγ. καλά που δεν είσαι στους στόχους του εα! ο θεοδωράκης για παράδειγμα τι τους έκανε;; τι τραβάτε εσείς οι επώνυμοι.. :)

Prokopis Doukas είπε...

@oksinemia: Καταλαβαίνω απολύτως τις επιφυλάξεις για το κρατικό δελτίο - μπορεί όμως κανείς να διαβάζει "ανάμεσα στις γράμμές"... :-)
Όσο για τους στόχους, ελπίζω να μην είμαι - όπως και για όλους. Κι οι 82 που διέρρευσαν δεν είναι - είναι αυτοί που κάποιος αξιωματούχος της αστυνομίας θεώρησε "οτι είναι"...

yb είπε...

καλημέρα, καλημέρα ξανά...
**Πολλοί απο εμάς συγχέουμε σταθερά ή κατα περίσταση το "αιτιολογώ" με το "δικαιολογώ", και πολλοί απλώς τα ταυτίζουμε. Δυστυχώς όμως εδώ και πολλά χρόνια (μπορεί 20-25) οι περισσότεροι φοβάμαι τείνουμε να θεωρούμε το προσωπικό συμφέρον ή το ίδιον όφελος ως το μόνο μέτρο και κριτήριο και ασφαλώς ακαταμάχητο επιχείρημα έναντι όλων...
** Δεν είμαι τόσο σίγουρη οτι η κοινωνία μας έχει "συντηρητικά αντανακλαστικά" θα έλεγα οτι δεν αποκλείεται ναι είναι βαθιά και συνολικά συντηρητική. Δεν κάνω το λάθος να νομίζω οτι το εργασιακό μου περιβάλλον αποτελεί "αντιπροσωπευτικό δείγμα" όλων των τάσεων της κοινωνίας, αλλά όπως και να'ναι, καθημερινά στενοχωριέμαι, απογοητεύομαι και συχνά ανησυχώ ακούγοντας τα αυθόρμητα σχόλια και τις απόψεις των "συναδέλφων/συνεργατών" μου πάνω στις καθημερινές ειδήσεις...

jorge είπε...

"Εννοώ οτι η αποχή επιβραβεύει τους "χάλια", τελικά..."

Συμφωνώ απόλυτα και συμμετέχω στα πολιτικά με την ψήφο μου. Διαφωνώ επίσης κάθετα με όσους δεν το κάνουν.

Πρέπει όμως να παραδεχτείς ότι στη δημοκρατία της τηλεόρασης η εκπροσώπησή μας χωλαίνει. Είμαι κοινωνικός άνθρωπος, παρόλα αυτά δεν ξέρω κανέναν από τον κύκλο μου που να έχει "ψηφίσει" ποτέ μέσω της AGB. Γι αυτό λοιπόν προτιμώ το δημοκρατικότερο internet.

Και αν πρέπει να υπάρχει κάτι στο καθιστικό μας για να μαζεύονται οι άνθρωποι γύρω του, ας είναι μια ωραία φωτιά σε μια σόμπα ή τζάκι. Αυτή ήταν η "τηλεόραση" των ανθρώπων ως το 1950.

Με συγχωρείς που το σχόλιό μου είναι γενικό και ξεφεύγει του θέματος της ανάρτησής σου.

Vicky είπε...

Ο κοινωνικός αναβρασμός δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Ενδεχόμενη θεωρητική του καταγραφή: [Larry Siedentop, Democracy in Europe] Here we come again upon a pattern in which the political class or elite loses touch with popular opinion, only finally to be called to account by widespread civil unrest, [if not revolution].

Στη Γαλλία αποτέλεσμα κοινωνικής αναταραχής (αβεβαιότητας) ήταν η άνοδος Le Pen στις Προεδρικές Εκλογές του 2002 (4.8 εκατ ψηφοφόροι). Ανεργία (38% των άνεργων ψήφισε υπέρ του), οικονομική αβεβαιότητα (1/4 της γενιάς των <1500 ευρώ ψήφισε υπέρ του), street violence (3/4 της εκλογικής του βάσης τη κατατάσσουν στη πλέον βασική τους έγνοια), μετανάστευση (απασχόλησε μόνο το 30% της εκλογικής του βάσης).

Έτσι και στην Ελλάδα κερδισμένοι από τη κοινωνική αναταραχή βγαίνουν οι ακροδεξιοί. Σε περίοδο αναταραχής ο λαός τείνει να εμπιστεύεται τα συντηρητικά του ένστικτα. Σε ποια ακριβώς λοιπόν εκλογική βάση απευθύνεται ο ΣΥΝ? Σ’ αυτούς που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται εν μια νυκτί ή σ’ αυτούς που εύχονται να μη συναντήσουν οργισμένο ελαφρόμυαλο και μη στο δρόμο τους ή ακόμη και τρομοκράτη; Ήμαρτον.

Υπάρχουν τόσοι πτυχιούχοι, γνώστες πολιτικής επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού. Η πολιτική δε γίνεται στα παράθυρα. Χωρίς θεωρητικό υπόβαθρο και (συν) κριτική ανάλυση φοβούμαι πως.. μετριότης μετριοτήτων, τα πάντα μετριότης.

Ας μη τη πάρουμε από τώρα τη Πόλη. Ας πάρουμε αντ’ αυτής τα βουνά, μας χρειάζεται οξυγόνο.

Υ.Σ. Ούτε εγώ έχω πλέον ελληνική τηλεόραση στο laptop. Θορυβώδης και παράφωνη, με εξαιρέσεις προφανώς. Εσένα όμως σε θυμάμαι καλά. Πολύ πολύ μου άρεζε η Χούκλη, είναι ακόμη στη ΝΕΤ? Ποιος εκφωνεί το δελτίο των 9pm? Χωρίς να είμαι σίγουρη.. το μεσημέρι εκείνης της 11/09 εσύ δεν ήσουν στον αέρα; Ή εσύ ή ένας άλλος που μου άρεζε πολύ αλλά δε θυμάμαι το όνομα του(:S). Με γυαλιά. Έλεγε νομίζω κάποτε των 9 και μετά των 12 στη ΝΕΤ.. Τέλος πάντων. Την καλημέρα μου!

Βάσκες είπε...

Προκόπη καλησπέρα.

Να κάνω μια πρόταση για το δελτίο; Προτείνω ένα από τα δύο κανάλια να αλλάξει το format σε αυτό του newsnight του BBC 2. Έχετε και τα δύο πολύ παρόμοιο στυλ και χρειάζεστε διαφοροποίηση κατά την ταπεινή μου άποψη.

Προσωπικά βλέπω κυρίως ειδήσεις από το SKAI το οποίο πιστέυω πως, παρά τα σημαντικά μειονεκτήματά του έχει δώσει μια άλλη πνοή.

Τσαλαπετεινός είπε...

Εξαιρετικά χρήσιμη η ανασκόπηση της εβδομάδας- ή μήπως το χρονικό διάστημα είναι κάπως μεγαλύτερο;- γιατί συνήθως χάνουμε το σύνολο εστιάζοντας στα επί μέρους γεγονότα. Στο «αιχμηρές τοποθετήσεις» του Jorge να προσθέσω το νηφάλιες, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνονται αντιφατικοί αυτοί οι δύο χαρακτηρισμοί.
Α! και να σε ευχαριστήσω για…ξέρεις εσύ.

cynical είπε...

Καλημέρα Προκόπη,
θα αναφερθω στο θεμα της βιας, που και εσυ επισημαινεις οτι τον τελευταιο καιρο βρισκεται σε εξαρση.

Αν εξαιρεσουμε τα γεγονοτα του Δεκεμβρη, που εντασσονται σε διαφορετικο context, τα προσφατα φαινομενα βιας μπορουν να χωριστουν σε δυο κατηγοριες, σε αυτα του κοινου ποινικου και στα αλλα που σχετιζονται με δραση ομαδων αντιεξουσιαστων που υποτιθεται οτι εχουν διαφορετικα κινητρα. Η βια αυτης της μορφης νομιζω οτι πυροδοτηθηκε απο τα γεγονοτα του Δεκεμβρη και θα την ονομαζα συγκυριακή, μιας και εξελίσσεται ανατροφοδοτουμενη απο τοτε.

Σχετικα με τα εγκληματα του κοινου ποινικου, θα ηθελα να ρωτησω αν οντως υπάρχει εξαρση. Η αντιληψη αυτη θα συνέχιζε να εχει βαση αν τα εξεταζαμε σε βαθος εξαμηνου, ας πούμε;

Θα ηθελα να χρησιμοποιησω σαν αναλογια τις απανωτες πτωσεις αεροπλανων τελευταια, όπου, όμως overall η στατιστικη δεν εχει αλλαξει.

Τωρα, αν οντως πιστευεις οτι εχουμε περα απο καθε τυχαιοτητα αυξηση της βιας, σε ποιους παραγοντες θα την απεδιδες;

Συγνωμη για το μακροσκελες του σχολιου..

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν 18% στον ΣΥΝ, είχα αναρωτηθεί: είναι δυνατόν να ήμαστε τόσο πολύ απελπισμένοι ώστε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Τσίπρα;
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η αριστερά κατόρθωσε να μας απογοητεύσει. Κρίμα διότι σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο έχουμε στην ηγεσία της, πολύ μικρούς ανθρώπους, άτολμους χωρίς όραμα.

Συμφωνώ με το πόστ, έχω τον φόβο όμως ότι και να υπάρξει σχέδιο – πρόγραμμα τα πράγματα δεν θα φτιάξουν ούτε σε δύο χρόνια. Είχαν αφήσει στο ξεκίνημα, πριν 20 – 25 χρόνια τους «προστάτες» να δρουν ανενόχλητα (πολλές φορές με την συνδρομή των οργάνων της τάξης), τώρα πώς να τους μαζέψουν αφού έχουν γιγαντωθεί. Όπου υπάρχει φτώχια υπάρχει και έγκλημα. Το χειρότερο βέβαια το άκουσα από τα χείλη του υφυπουργού: «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Πείτε τώρα εσείς, πώς ακούγεται αυτό στα αυτιά των «ενδιαφερομένων». Είτε αυτοί είναι οι ταραξίες, κακοποιοί, λαθρομετανάστες κ.λπ., είτε οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, «νοικοκυραίοι», των κομμάτων;

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο σας «ο ισολογισμός της βίας» νομίζω είναι από τις νηφαλιότερες προσεγγίσεις που έχω διαβάσει για τα φαινόμενα των ημερών και απηχεί σε μεγάλο βαθμό και τη δική μου αντίληψη για τα πράγματα. Ωστόσο, θα διαφωνήσω ως προς ένα ορολογικής φύσης θέμα που έχει όμως και ουσιαστικές προεκτάσεις: αδυνατώ να χαρακτηρίσω «εξέγερση» όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο (χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι συντάσσομαι με την άποψη περί «αλητείας», σε καμμιά περίπτωση!). Το γλωσσικό μου αισθητήριο μου λέει ότι η «εξέγερση» έχει καθολικό χαρακτήρα στρεφόμενη συνολικά κατά της υπάρχουσας κοινωνικοπολιτικής δομής επιδιώκοντας την άμεση ανατροπή της. Θα δικαιολογούσε το όνομά της σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων ή στο πλαίσιο ενός αυταρχικού κράτους. Επίσης θεωρώ ότι μια εξέγερση δεν είναι κάτι που γίνεται «παρεμπιπτόντως», στο περιθώριο της καθημερινότητάς μας, σε στυλ «μετά τη δουλειά θα πάω στην πορεία κι ύστερα για καφέ στην πλατεία (Κολωνακίου :-)!)», αλλά αντίθετα πρέπει να προκαλεί ολοκληρωτική αλλαγή των δεδομένων της καθημερινότητάς μας και προσανατολισμό όλων των δραστηριοτήτων μας στην επίτευξη των στόχων της «εξέγερσης». Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος στην Ελλάδα για κάτι τέτοιο. Ο περισσότερος κόσμος τα καταφέρνει οικονομικά (βασικοί λόγοι γι’ αυτό: εκτεταμένη φοροδιαφυγή/ενδοοικογενειακή στήριξη), δεν υπάρχουν έντονες κοινωνικές ανισότητες ούτε ζούμε σε ένα αστυνομικό κράτος (και νομίζω ότι, αν όχι γελοίο, είναι πάντως αντιφατικό να υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο τη στιγμή που όλοι βιώνουμε την απουσία ή την αδράνεια της αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα!). Ως εκ τούτου, προτιμώ να χρησιμοποιώ τον ηπιότερο όρο «διαμαρτυρία» θεωρώντας ότι η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε αφορά απλώς μια έκφανση του τρόπου (δυσ)λειτουργίας κάποιων θεσμών και όχι την εκ βάθρων ανατροπή τους. Εξάλλου, ομολογώ ότι μέχρι σήμερα αδυνατώ να ακολουθήσω το αιτιακό νήμα που οδήγησε από τη δολοφονία του παιδιού στα εκτεταμένα γεγονότα που ακολούθησαν...
Εν πάση περιπτώσει, το πραγματικό βάρος αυτής της διαμαρτυρίας κατ’ εμέ ή εξέγερσης κατ’ εσάς θα αποκαλυφθεί στις κάλπες που είναι η μόνη, ή έστω η πρωταρχική, μορφή επανάστασης που εγώ τουλάχιστον αναγνωρίζω σε μια δημοκρατική κοινωνία! :-)

Υ.Γ.1: Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δύο χορταστικά αφιερώματα για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, στη «Νέα Εστία» και τα «Σύγχρονα Θέματα». Δεν τα έχω ολοκληρώσει ακόμα, αλλά επιφυλάσσομαι να αναθεωρήσω τις απόψεις μου!
Υ.Γ. 2: Το σχόλιο το βάζω στο σημερινό άρθρο σας γιατί με αφορμή αυτό διάβασα τον «ισολογισμό της βίας». Αν νομίζετε ότι ταιριάζει καλύτερα στο τελευταίο, βάλτε το εκεί :-)

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την αρχή που παρακολουθώ το blog σας είναι η παρρησία με την οποία διατυπώνετε τις απόψεις σας. Ο ξεκάθαρος λόγος, ότι δεν "μασάτε" τα λόγια σας.

Για τα παρελκόμενα της βίας τώρα.Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο συντηρητισμός των απόψεων και των λύσεων που προτείνινται γι αυτήν.Οι εκτιμήσεις σας είναι πιο μετριοπαθείς, νομίζω, από την πραγματική έκταση που έχουν λάβει οι ολοκληρωτικές νοοτροπίες των νοικοκυραίων που βλέπουν μια μόνο διέξοδο:καταστολή και απάντηση με βία.Ανησυχώ...

Από την άλλη δεν σας κρύβω ότι ήμουν, επίσης, ανήσυχος σήμερα το πρωί όταν με το γιο μου, επτά ετών, πήγαμε βόλτα με τα πόδια στο κέντρο της πόλης που και οι δυο αγαπάμε ιδιαιτέρως.
Αυτή η αίσθηση της ανασφάλειας είναι πολύ οδυνηρή. Να περπατάς στην πόλη που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, που έχεις κάθε σου μνήμη, που κάθε γωνιά του κέντρου της σου θυμίζει κάτι και να έχεις το νου σου στην ενδεχόμενη - ανα πάσα στιγμή - απειλή.
Φυσικά δεν πτοούμαι και θα συνεχίζω να πηγαίνω με το γιο μου κόντρα στις υποδείξεις της κάθε Κασσάνδρας.

Δεν υπεισέρχομαι στα εσωκομματικά του συνασπισμού -που δεν με ενδιαφέρουν κιόλας-αλλά πρέπει να πω για τον κ. Αλαβάνο ότι έχει συνεπή αντιπολιτευτικό λόγο προς τον κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ. Δεν μασάει κι αυτός τα λόγια του μου φαίνεται.Θυμηθείτε πόσα εύστοχα και εύστροφα πράγματα έχει κατά καιρούς πει.

Υ.Γ.Το δελτίο που εκφωνείτε δεν έχει τηλεπαράθυρα με τηλεκανίβαλους. Λίγο πράγμα είναι αυτό;Χώρια που όπως και αυτό της ΝΕΤ μας θυμίζει, με τις εξωτερικές ειδήσεις όπως κι αν είναι αυτές, ότι δεν είμαστε δα και το κέντρο του κόσμου.

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Και συντηρητικά και απογοητευτικά "απλουστευτικά" και ανεγκέφαλα υπάρχουν...
Η Vicky δίνει μια απάντηση πιο κάτω από σας...

@jorge: Δεν χρειάζεται να έχεις μηχανάκι της agb, για να "μετρηθεί" η συμπεριφορά σου. Το "σταθμισμένο δείγμα" συμπεριλαμβάνει όλους μας. Αν π.χ. μια αξιόλογη εκπομπή ήταν την άλλη μέρα talk of the town, τότε κάτι θα άλλαζε - γιατί οι καναλάρχες θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν τέτοιες εκπομπές...

Prokopis Doukas είπε...

@Vicky: Σωστή η ανάλυση σας... Προσλαμβάνεστε.. :-)
Υ.Γ. Ναι εγώ ήμουν στις 9/11 - και στο δελτίο της 9 στη ΝΕΤ τότε. Μετά ήρθε η Μαρία Χούκλη, που το κάνει ακόμα. Εδώ και χρόνια κάνω το δελτίο των 11 στην ΕΤ-1. Αυτό μάλλον έχεις δει, γιατί των 12 στη ΝΕΤ δεν το έκανα ποτέ... :-)

@Βάσκες: Φοβάμαι οτι η ΕΡΤ δεν έχει ποφασίσει να έχει το μηχανισμό για να κάνει τέτοια δουλειά το βράδυ.. Έτσι "μεταποιούμε" το δελτίο των 9...

Prokopis Doukas είπε...

@Τσαλαπετεινός: Τhanks! :-)

@cynical: Διαβάζω καιρό ρεπορτάζ, οτι η αστυνομία ανακοινώνει στοιχεία αυξημένης εγκληματικότητας - κι οτι μάλιστα προσπαθεί να τα "ωραιοποιήσει". Θυμάμαι και πρωτοσέλιδο του "Έθνους", για δες πατώντας εδώ.

Κανένα μακροσκελές... :-)
Το αποδίδω στο "ξεχαρβάλωμα" της αστυνομίας, μετά από μια περίοδο (17Ν, Ολυμπιακοί αγώνες) που είχαν γίνει κάποια "σοβαρά βήματα" (ίσως όχι σε πραγματικό "βάθος" - αλλά πάντως βήματα με μέθοδο) προς τον επαγγελματισμό... Είναι εξαιρετικά ανίκανο το πολιτικό δυναμικό της ελληνικής λαϊκής δεξιάς - και τους ένοιαξε μόνο να μπουν οι "ημέτεροι". Όταν λοιπόν αρχίζει η εγκατάλειψη και το ξεχαρβάλωμα - και το μήνυμα που δίνεται είναι "διάλυση" - τότε και οι κακοποιοί αποθρασύνονται (έχουν αυξηθεί και οι "απελπισμένοι") και οι αστυνομικοί κινούνται μεταξύ των 3 συμπεριφορών: Ή κοιτούν γιατί κάνουν "λευκή απεργία", ενοχλημένοι γιατί "την ακούν" σε κάθε περίπτωση ή λουφάρουν για να μη μπλέξουν ή στη χειρότερη δέρνουν για να ξεσπάσουν (και φυσικά υπάρχει και η διαφθορά).. Το σοβαρότερο πάντως είναι οτι δεν υπάρχουν οι έννοιες μέθοδος, σχέδιο, σκληρή δουλειά...

Prokopis Doukas είπε...

@jojos: Η δύναμη της δημοκρατίας είναι τεράστια. Η τριτοκοσμική δύναμη της οπισθοδρόμησης, ανεμελιάς, ανευθυνότητας κλπ. επίσης. Ας αποφασίσουμε (μπορούμε, η ψήφος είναι μεγάλο εργαλείο - σε όλες τις εκφάνσεις της και ιδίως στο ποιά πρόσωπα τιμωρεί)...

@Φλώσσυ: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια για το άρθρο... Δέχομαι το "διαμαρτυρία" - απλώς επειδή ήταν πολύ βίαια, με "καταπιεσμένη οργή" και μαζική, τη λέω "εξέγερση".. Συμφωνούμε και για την κάλπη - αλλά να μη δώ πάλι να βγαίνουν διάφοροι τύποι... :-)

Prokopis Doukas είπε...

@Γιώργος: Και σκεφτελιτε οτι τα μισά που θέλω να πω δεν τα λέω... :-))

Πλάκα κάνω, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια - και για το δελτίο. Ναι, δεν έχει καφενείο και με αφήνει να κοιμάμαι με αξιοπρέπεια τα βράδια γιατί δεν έχει κατινιά - αλλά πολλές φορές δεν έχει την πολιτική προσέγγιση που πρέπει... Θα μπορούσε να βελτιωθεί πάρα πολύ...

Πράγματι, υπήρξε συνεπής αντιπολιτευτικά προς τον Καραμανλή, ο Αλαβάνος. Όμως θεωρώ οτι έχει εκτοξεύσει και αρκετά που "φλερτάρουν" με μια "αριστερή δημαγωγία"...

Να μη "μασήσετε" - και να συνεχίζετε να πηγαίνετε με το γιό σας. Το χειρότερο που μπορεί να μας κάνει αυτός ο "φασισμός" της τρομοκράτησης, είναι να φοβούμαστε την ελευθερία του λόγου και της μετακίνησης μας. Γι αυτό τα άκρα είναι επικίνδυνα όταν εκτρέπονται - γιατί προτάσσουν το "φανατικό" σκοπό τους, πάνω από την ελευθερία των υπολοίπων. Ένα αγαθό που μόνο η δυσφημισμένη (τελευταία) δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει..

Vicky είπε...

Συμφωνώ με τον Βάσκες. Θέλουμε το Νewsnight στην Ελλάδα. Εάν έλθει αυτό θα έλθω κι εγώ να παρακαλέσω γονατιστή για μια θέση, έστω 24/7. Εάν δεν έλθει, μήπως γνωρίζετε τον Paxman? Να σας αφήσω το τηλέφωνό μου; :)

Prokopis Doukas είπε...

@Vicky: Έχετε φύγει εκτός θέματος... :-)
Να μου στείλετε παραπάνω πληροφορίες στο mail μου...

Vicky είπε...

Παρεμπιπτόντως, εγώ διαφωνώ πως η κάλπη είναι μορφή επανάστασης. Το μέγεθος της αγανάκτησης μετά τις πυρκαγιές σε συνδιασμό με την επιβράβευση της πολιτικής της ΝΔ στις κάλπες, για μένα θυμίζει παράδοξο.
Για πολλούς η κάλπη είναι συμβιβασμός -ναι, ναι, ωραία όλα αυτά αλλά να, ο τάδε υποσχέθηκε να βάλει το γιο μου στο δήμο, όπως έκανε και με τη κόρη της γειτόνισσας. Γνωρίζω κάποιον (σε τοπικό επίπεδο) για τον οποίο δεν άκουσα ποτέ από κανέναν και για τίποτα κάτι θετικό και τώρα παίρνει σύνταξη μετά από τόσα χρόνια θητείας! Τόσο ιδεαλισμό οι κάλπες της πόλης μου μάλλον δε τον αντέχουν. Και ανεργους έχουμε και τη γιαγιά μου κάποτε είχαμε που λίγες μέρες πριν μας αφήσει ζήτησε να τη πάνε με το καροτσάκι να ψηφίσει για τελευταία φορά ΠΑΣΟΚ γιατί τόοοοτε ο Γεώργιος Παπανδρέου έδωσε επιχορήγηση στους αγρότες να πάρουν τρακτέρ..

Τέλος και παρενθετικά, οι κάλπες ανέδειξαν τον Hitler κάποτε. Επανάσταση ή φόβος?

Ανώνυμος είπε...

Ένα πολύ μεγάλο μπράβο γι' αυτή την πλευρά του εαυτού σας,που - ευτυχώς - αποφασίσατε να μας δείξετε κύριε Δούκα. Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στο σημερινό κείμενο, αλλά σε όλα. Καταφέρατε να βγάλετε(όσο μπορέσατε)τις μουτζούρες από τον επαγγελματικό σας χώρο...Να συνεχίσετε ακριβώς έτσι. Αν δε μιλήσουν άνθρωποι όπως εσείς, τότε ποιός;Πολύ θα ήθελα να γνώριζα από κοντά ανθρώπους σαν κι εσάς αλλα δεν...
Αλήθεια, είστε τόσο λίγοι ή μαζεύεστε κάπου και δεν το έχω ανακαλύψει;
Δεν είναι ανάγκη να δημοσιεύσετε το σχόλιό μου.Εξάλλου δεν έχει αυτόν τον σκοπό.
Καλή σας νύχτα και να είστε καλά.

Καρολίνα.

Prokopis Doukas είπε...

@Vicky: Ανάλογα το "περιεχόμενο" της. Εγώ δεν λέω επανάσταση - λέω δύναμη. Φυσικά είναι και "συμβιβασμός" και "τερατούργημα", στην περίπτωση του Χίτλερ....

Το 2007 έχει μια εξήγηση (ανεξήγητη) αγαπητή Vicky... To 55-60% του ελληνικού που υποτίθεται δεν ήθελε ΝΔ, "διέσπασε" την ψήφο του σε τρία και πλέον κομμάτια... :-)

@Καρολίνα: Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια - σήμερα φαίνεται είναι η μέρα των κοπλιμέντων... :-)

Prokopis Doukas είπε...

Y.Γ. Αυτό το "μαζεύεστε κάπου" πάντα υπήρξε ένα θέμα και για μένα - χωρίς αποτέλεσμα..
Άμα παίξω πουθενά μουσική θα το ανακοινώσω από το blog, να έρθετε όσοι θέλετε και μπορείτε... :-)

Meropi είπε...

Καλημέρα Προκόπη μου,
διάβασα με πολλή προσοχή την ανάρτηση σου, όπως άλλωστε έκανα και με τις προηγούμενες (αναρτήσεις) σου. Αναλύεις πολύ ωραία τα του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνεις ακριβώς αυτά που με απασχολούν και αν θέλεις με πληγώνουν και μένα. Δεν υπήρξα πιστή οπαδός κανενός κόμματος από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Τις περισσότερες φορές ψήφισα ΣΥΝ, χωρίς να προβληματιστώ ιδιαίτερα. Τα τελευταία όμως χρόνια προβληματίζομαι πολύ. Στο χώρο της Δικαιοσύνης που κινούμαι έχουν πολλά πράγματα χειροτερεύσει. Χρησιμοποιήθηκε η δήθεν κάθαρση στη Δικαιοσύνη για να επιβληθεί ο κομματισμός και η οπισθοδρόμηση. Στην ηγεσία του ΑΠ αναδείχθηκαν πρόσωπα (για να το εκφράσω ήπια)που δεν πιστεύουν στην Ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας, αλλά αντίθετα προσδέθηκαν με πρωτοφανή δουλικότητα σε κομματικό άρμα. Για να πω την αλήθεια πάντα υπήρχε αυτή η εξάρτηση, αλλά τώρα απόγινε με ένα κραυγαλέο τρόπο. Για πρώτη φορά λοιπόν αντιλήφθηκα ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας της ευρύτερης Αριστεράς σ' ένα ελάχιστο (minimum) πρόγραμμα. Όπως όμως λέει και ο Κύρκος, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, φλερτάρει προς αριστερίστικες θέσεις. Απογοήτευση.
Προκόπη μου με συγχωρείς αν σε ζάλισα. Τα είπα και ξαλάφρωσα.

yb είπε...

μμμ...σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της AV παίζετε σήμερα (όπως παλιά) κι έλεγα να΄ρθω...κρίμα :-(
εν εναμονή ανακοίνωσης λοιπόν...

Sue G. είπε...

Θα διαφωνήσω μόνο ως προς τα του συντηρητισμού. Τα σχόλια του yb και της Vicky (περί κάλπης, ψήφου, γιαγιάς, κ.λπ.) παραπέμπουν ευθέως σε πουριτανισμό. Και αυτός είναι εξίσου, αν όχι πιο επικίνδυνος γιατί χρησιμοποιεί τον συντηρητισμό ως επίφαση.

Τα δελτία της κρατικής TV καλό θα ήταν να διαφοροποιηθουν μεταξύ τους. Αλλά, σας παρακαλώ, "περάστε" τις αλλαγές με το δικό σας touch - όπως κάνατε με την εμφάνισή σας ως παρουσιαστής. Δλδ αν και δεν σας επέτρεψαν να υιοθετήσετε το πιο χαλαρό "γερμανικό" look (που θα ήταν απλώς αντιγραφή) εσείς αντιτάξατε το μοντέρνο και φρέσκο "κοστουμαρισμένο" σε αντίθεση με τα άλλα δελτία που παραμένουν άκαμπτα (στην εμφάνιση). Αυτό θα ήταν πραγματική αλλαγή.

Καλή σας μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα εξέγερση ή διαμαρτυρία: νομίζω ότι τα κριτήρια για τη διάκριση δεν πρέπει να είναι τόσο ποσοτικά (π.χ."μαζικότητα", κάτι που άλλωστε είναι σχετικό αν θελήσει κανείς να ανεύρει την πραγματική αναλογία των διαδηλωτών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Αθήνας...), όσο ποιοτικά π.χ. το είδος των αιτημάτων (αλήθεια, ποια ακριβώς ήταν τα αιτήματα;...).

@Vicky & κ. Δούκα: το "επανάσταση" της κάλπης έπρεπε μάλλον να το βάλω σε εισαγωγικά!
Πάντως στην περίπτωση του Χίτλερ μην ξεχνάμε τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε στην άνοδό του η χειραγώγηση της λαϊκής βούλησης μέσω του νέου τότε -για τους γερμανούς τουλάχιστον- φρούτου της προπαγάνδας. Θα επαναλάβω το κοινότοπο, ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να γλυτώσει εύκολα από τους επίδοξους καταχραστές της. Ποιος μπορεί να εμποδίσει κάποιον δημοκρατικά εκλεγμένο να καταχρασθεί τους θεσμούς και να θέσει σε ισχύ κάτι σαν τον "εξουσιοδοτικό νόμο" (Ermaechtigungsgesetz) του Χίτλερ; Δύσκολο μάλλον αν υπάρξει μια συγκυρία παθογένειας όπως εκείνης της εποχής.

Μιας που έγινε λόγος για το δελτίο σας παραπάνω, να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου ότι είστε ο πιο άχρωμος, άνοστος, άοσμος και, ας μου επιτραπεί "ξενέρωτος" :-) -ό,τι σε politically correct γλώσσα θα αποκαλούσαμε "σοβαρός"- εκφωνητής δελτίου στην ελληνική τηλεόραση, γι' αυτό και σας προτιμώ ως μια όαση "χαμηλών τόνων" σε αυτό τον θορυβώδη εσμό των τηλεπαρουσιαστών! :-))

Prokopis Doukas είπε...

@Meropi: Αγαπητή Μερόπη, καθόλου δεν μας ζαλίζεις... :-)

@yb: Πού λέει τέτοιο πράγμα - και δεν το ξέρω εγώ;

@Sue: Δεν είμαι σίγουρος τι λέτε για το συντηρητισμό και την απάντηση σε άλλα σχόλια. Αυτό που πιστεύω ακράδαντα πάντως είναι οτι η βία φέρνει μικροαστική συντηρητική στροφή στην κοινωνία, που αρχίζει να ξεχνάει δικαιώματα και ζητάει λύσεις - έστω και "πρωτόγονες" ή βίαιες, προκειμένου "να βρει την ησυχία του"...

@Φλώσσυ: Ευχαριστώ που με "λούσατε" με όλα αυτά τα κοσμητικά επίθετα... :-)

yb είπε...

εδώ...:-)
http://www.athensvoice.gr/guide/index/B

Prokopis Doukas είπε...

Άμα σας πω τι αυτό είναι δύο χρόνια παλιό...

Sue G. είπε...

Έχετε δίκιο για την "ησυχία" του κόσμου και το ξέσπασμα του συντηρητισμού. Σαν κοινωνία όμως έχουμε και πολλά κατάλοιπα πουριτανισμού (αυτό που περιγράφει η Vicky με την ψήφο της γιαγιάς της κ.α.) που με την ευκαιρία ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια και γίνονται ένα με τον νεο-συντηρητισμό. Κι αυτό είναι το φοβερό: δεν είναι καθόλου εύκολο να τα χειριστείς αυτά (αντίθετα με τον συντηρητισμό) γιατί από κάτω κρύβουν ένα απίστευτο laisser faire-laisse passe και συμφέρον.

Επειδή έγινε η πρόταση να αλλάξει το format του δελτίου της ΕΤ1 και να γίνει σαν αυτό του BBC2 - εγώ αντιπρότεινα αν αλλάξει κάτι, να μην είναι μια αντιγραφή. Τώρα θυμάμαι (αλλά δεν είμαι σίγουρη) ότι παλιότερα η ΝΕΤ είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο σε σχέση με το γαλλικό TV5 αλλά δεν διήρκεσε πολύ.

Αν και πάλι δεν καταλάβατε τα σχόλιά μου, απλώς αγνοήστε τα. Πρέπει να είναι ο καιρός που τα λέω κάπως διαφορετικά. Έχει φοβερή λιακάδα, ακούω την μουσική σας, μαγειρεύω και ίσως ξέφυγα για λίγο. Θα περιμένω να συννεφιάσει πριν σχολιάσω ξανά..:-)

Ανώνυμος είπε...

Κατά την ταπεινή μου άποψη η κλιμακούμενη κοινωνική βία είναι το πλέον ανησυχητικό σημάδι της κρίσης την οποία διέρχεται ο τόπος. Φοβάμαι δε πως η οικονομική ύφεση δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου. Εδώ μιλάμε για έλλειψη σεβασμού ή εμπιστοσύνης στο Κράτος, στους θεσμούς και πλήρη κατάλυση της έννομης τάξης. Άνθρωποι απάγονται μέρα-μεσημέρι μέσα απ΄τα σπίτια τους. Ισοβίτες αποδρούν με ελικόπτερα από φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όλο και συχνότερα έχουμε θρασύτατες ληστείες ΜΕΤΑ ΦΟΝΟΥ!
Ποιος και κυρίως με ποιόν τρόπο θα επαναφέρει αυτόν τον ανεξέλεγκτο όχλο που δεν φοβάται τίποτα (μόνο από απελπισία άραγε;) στην τάξη;
Όπως πολύ σωστά είπες η βία ερεθίζει τα "ακροδεξιά" -και όχι μόνον θα πρόσθετα!- "αντανακλαστικά". Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται.
Εδώ λοιπόν γεννιέται άλλος ένας μεγάλος μου φόβος που εύχομαι να μείνει απλά φόβος.
Για τα εσωτερικά της ευρύτερης Αριστεράς δεν διακατέχομαι από καμιά ιδιαίτερη αγωνία. Θεωρώ το ΚΚΕ ως τον πλέον παραδοσιακό εκφραστή της αν και ουδέποτε υπήρξα φίλα προσκείμενη και εκεί βάζω τελεία.

Καλό απόγευμα!

Prokopis Doukas είπε...

@Sue και pandora: Ήδη από χθες ο τόνος στο δελτίο του Mega είναι "και τι θαγίνει με το άσυλο;" και "Πώς να μην πάρουν το νόμο στα χέρια τους" κλπ...

Ανώνυμος είπε...

Η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα θα οδηγήσουν μοιραία σε 'κηνύγι μαγισσών' γι' αυτό σοφό θα ήταν να επιδείξουν όλοι ψυχραιμία και σοβαρότητα πριν πιάσουμε εντελώς πάτο...

Vicky είπε...

Η ιδεολογία του πουριτανισμού θεωρώ πως δεν αντιστοιχεί στο σκεπτικό μου μιας και δεν έχω αναφερθεί στο δομικό συστατικό του, τη πολιτικοποίηση της θρησκείας.

Ως προς το Hitler, ναι, η προπαγάνδα εξηγεί το πως, το γιατί όμως βρίσκεται στην ιστορική πραγματικότητα της εποχής η οποία και δεν επέτρεψε να αναπτυχθούν κατάλληλα οι δημοκρατικές ιδέες. Η δεινή μεταπολεμική οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανωμαλίες, αποδυνάμωσαν τη πίστη των πολιτών στα οφέλη της δημοκρατίας. [Η Βαïμάρη δεν προήλθε από μια ριζοσπαστική κοινωνική επανάσταση που σκοπός της ήταν η δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης και ενός ισχυρού πολιτικού καθεστώτος, όπως συνέβη με τις επαναστάσεις άλλων χωρών. Αναδύθηκε από τα συντρίμμια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την ανάγκη των πολιτών να ξεφύγουν από το παλιό καθεστώς και να ζήσουν ειρηνικά]. Και πάλι όμως είμαι εκτός θέματος..

Την καληνύχτα μου :)

ShareThis