5.9.09

"Οι μόνοι που δεν ερεύνησαν"...

Κρατάω μόνο αυτή τη κουβέντα, του Διοικητή Πυροσβεστικού Σώματος των Λεχαινών:

"Οι μόνοι που δεν ήρθαν ακόμη στην περιοχή για να ερευνήσουν τι έφταιξε για τα αίτια αυτής της πυρκαγιάς, είμαστε εμείς οι Έλληνες"...

Φυσικά, πόρισμα για τις πυρκαγιές του 2007 δεν υπήρξε ποτέ.


Μη χάσετε το ντοκιμαντέρ «Το Τρίγωνο της Φωτιάς» τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με θέμα τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας.

Την ταινία, σε σκηνοθεσία του Νίκου Νταγιαντά και έρευνα της Μαρίας Ψαρά, παρουσιάζουν το WWF Ελλάς, η εταιρεία παραγωγής Αnemon Productions και ο ΣΚΑΪ.

«Το Τρίγωνο της Φωτιάς» εξετάζει τα αίτια και τους μηχανισμούς εξάπλωσής των πυρκαγιών στην Ελλάδα, τη δασική διαχείριση, την έλλειψη πρόληψης και συντονισμού, τη σημασία των πολιτών και τη μη-αξιοποίηση των εθελοντικών μέσων της χώρας. Αναδεικνύει επαναλαμβανόμενα λάθη, τα οποία ήταν εμφανή στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας.

Αμέσως μετά το ντοκιμαντέρ, στις 22:00, θα ακολουθήσει ζωντανή εκπομπή με τίτλο «Μεγάλες Πυρκαγιές: η νέα απειλή» με τον Αλέξη Παπαχελά και ολόκληρο το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΣΚΑΪ.





"Επί του πιεστηρίου": Διαβάστε εδώ τη σύγκριση των τρόπων με τους οποίους αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και στην Ελλάδα.

Η δορυφορική φωτό είναι από το http://el.wikipedia.org

Το post συνοδεύεται από το "Cry" του Αμερικανού κημπορντίστα Money Mark.

buzz it!

15 σχόλια:

Meropi είπε...

Θλίψη μου δημιουργούν όλα αυτά. Και όσο σκέφτομαι ότι με το βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Ηλείας κρίθηκε ως μόνη υπεύθυνη της μεγάλης πυρκαγιάς του 2007 η γριά που άναψε φωτιά να φτιάξει κόλλυβα!!! Δεν διερευνήθηκε η ευθύνη (από αμέλεια, δεν λέω εκ προθέσεως) προσώπων του κρατικού μηχανισμού, όπως με την πρόταση της πρότεινε η Εισαγγελέας....
Την καλημέρα μου Προκόπη μου

Prokopis Doukas είπε...

@Μερόπη: Εξ ου και το 2009 είμασταν απολύτως ανέτοιμοι - και σε χειρότερη κατάσταση, προφανώς...

Freedom είπε...

Καλησπέρα
Εκτός από τους αρμόδιους, αναρμόδιους και λοιπό συνάφι που ακόμα μια φορά αντέδρασαν όπως πάντα ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, δεν καταλαβαίνω με ποιά λογική διώχνανε τους εθελοντές (ανάμεσά τους πρόσκοποι και ακτιβιστές, άρα εκπαιδευμένοι αρκετά) από τα μέτωπα της φωτιάς.
Συνταρακτική η εικόνα από το δορυφόρο...
Φιλιά

Prokopis Doukas είπε...

@Freedom: Όταν δεν έχεις κανενός είδους συντονισμό...

Theodota είπε...

Όταν είδα μια πρώτη βερσιόν, αισθάνθηκα τη μαυρίλα και το ψυχοπλάκωμα εκείνου του καλοκαιριού. Θυμήθηκα τότε που καθόμουν κολλημένη μπροστά στην οθόνη και έβλεπα σαν υπνωτισμένη το κοντέρ των νεκρών να ανεβαίνει...

Είναι πάντως εντυπωσιακό Προκόπη ότι η μεν διοίκηση και οι υπηρεσίες δεν έμαθαν τίποτα από εκείνο το καλοκαίρι, δεν άλλαξαν τίποτα στον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά ο τύπος ήταν φετος εξαιρετικά πιο έτοιμος. Οι περισσότερες δημοσιογραφικές αναλύσεις που διάβασα φέτος μετά τη μαυρίλα που σκέπασε την Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο ήταν πραγματικά πολύ καλές και ψαγμένες. Πολύ λίγοι μίλησαν για μαζικές αναδασώσεις, που ούτε γίνονται ούτε και είναι η λύση, λίγοι έδωσαν έμφαση στην εναέρια πυρόσβεση και πάρα πολλοί μπήκαν κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος.

Καλά, μη με αποπάρεις, δεν είπα ότι όλα είναι τέλεια... ούτε καν καλά. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, αλλά θέλω να βλέπω και κάποια θετικά.

Καλή βδομάδα.

Prokopis Doukas είπε...

@Theodota: Αν είναι να βελτιώνεται μόνον ο Τύπος, με κάθε τέτοια καταστροφή, ζήτω που καήκαμε (κυριολεκτικά)...

Πες όμως (το λέω εγώ δηλαδή) οτι είσαι στέλεχος της WWF και οτι έχεις μια παραπάνω γνώση, από αυτή σου την ιδιότητα... :-)

Theodota είπε...

Μη νομίζεις Προκόπη, τα θέματα που αφορούν τα δάση είναι πολύ μπερδεμένα και δυσνόητα. Μέχρι πριν λίγο καιρό, ούτε δημοσιογράφοι του περιβαλλοντικού ρεπορτάζ δεν καλοκαταλάβαιναν τι ακριβώς γίνεται και τι έχει σημασία να διορθωθεί. Τώρα δεν είναι έτσι. Επίσης, τεράστια βελτίωση υπάρχει και στο επίπεδο των κουβεντών που διαβάζω σε μπλογκ. Και δεν αναφέρομαι προφανώς στο δικό μου, μιας και όπως είπες έχω και μια ιδιότητα που δεν θα συγχωρούσε περιβαλλοντική άγνοια...

scalidi είπε...

Ούτε το δασάκι με τα πεύκα στο Λυκαβηττό δεν είναι καθαρισμένο. Περαστική σήμερα αυτό παρατηρούσα... Προφανώς δεν θα έχει κανεις αρμοδιότητα και ευθύνη...Μια απογοήτευση.

ippoliti_ippoliti είπε...

Οπως πάντα ενδιαφέρον θέμα και ενδιαφέρουσα η πρόταση.
Ηθελα απλώς να πώ δύο ερωτήματα που έχω:
1.Θα απαντούσε η Πολιτεία, (το Υπ.Γεωργίας ίσως και ΥΠ.Οικονομίας και Οικονομικών) πόσα ήταν τα χρήματα που ενέκριναν στα Δασαρχεία της χώρας για αντιπυρική προστασία; Εχω την αίσθηση ελάχιστα, τέτοια που ουσιαστικά απέκλειαν ακόμη και την υλοποίηση "μικρών" μέτρων.
2.Η Πυροσβεστική Υπηρεσία γνωρίζει από δασοπυρόσβεση; Στις πυρκαγιές που αναφέρεστε οι Πυροσβέστες δεν γνώριζαν να διαβάσουν ένα δασικό χάρτη (όπως μου έλεγε πολύ καλός φίλος δασολόγος). Τώρα βέβαια γιατί τα στελέχη των δασαρχείων δεν τους διάβαζαν; θέμα συντονισμού;
Αναμένοντας τις εκπομπές
Καλό βράδυ και καλό φθινόπωρο
ΥΓ.Σας είδαμε με τη φίλη μου carpe diem στην Απ΄.Παύλου, ειπαμε να σας συστηθούμε, αλλά είσασταν με παρέα και το κρίναμε αγένεια.

Prokopis Doukas είπε...

@scalidi: Σιγά μην καθαρίσει ο Δήμος...

@ppoliti_ippoliti:

1. Ειλικρινά δεν ξέρω
2. Δεν ξέρω αν γνωρίζει σήμερα. Όταν όμως, επί Φούρλα, ανέλαβε και τα δάση, μετά το 2000 έμαθε μια χαρά. Διότι μέχρι το 2006 δεν είχαν γίνει σημαντικές καταστροφές, παρόλο που ο αριθμός των πυρκαγιών παρέμενε σταθερός. Μετά ήρθε η διάλυση...
Το συζητούσαμε και σε παλαιότερο post. Δείτε εδώ το σχετικό πίνακα.

Υ.Γ. Κακώς δεν συστηθήκατε. Θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μ' έναν σμπάρο δύο τρυγόνια.

maximus είπε...

Ήμουν στον Πύργο για λίγες ημέρες. Σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών και μετά από διάφορες συζητήσεις ανακάλυψα ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις, όπως για παράδειγμα το ότι κάποιοι είναι οργισμένοι γιατί πονάνε ενώ άλλοι έχουν σχεδόν ξεχάσει γιατί αδυνατούν να αποβάλουν την παθητικότητά τους.

Τελικά, όπως ακούγεται και στο τρέιλερ... "είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας"

Prokopis Doukas είπε...

@MAXIMUS: Στο τρέιλερ το λέει για τους κυβερνώντες - που όντως είναι "καθρέφτης", κάθε φορά του λιγότερο ή περισσότερο άσκημου κομματιού της...

maximus είπε...

Το κατάλαβα, δεν έβαλα υποκείμενο αλλά αυτούς εννούσα κι εγώ. Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Ήταν ένα πολύ καλογυρισμένο ντοκυμαντέρ, ευχαριστώ που το συστήσατε.
Εγώ θα κρατήσω τα οικονομικά που παρουσιάστηκαν στο τέλος, 50 εκατομμ. ευρώ το 2009 για αντιπυρική προστασία. Και για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα, 15.000 ευρώ σε δασαρχείο της Κορινθία, όταν η τελευταία φιέστα - ημερίδα ενός υπουργείου από εθνικούς πόρους κοστίζει 30-50.000 ευρώ και όταν η τελευταία "μελέτη" φτάνει τα 80.000.
Και θα κρατήσω και την αποστροφή, όταν οι πολίτες πιέσουν, τότε θα αλλάξουν και οι πολιτικοί και θα ενδιαφερθούν για το περιβάλλον.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Χαίρομαι που σας ικανοποίησε - η σύσταση ήταν από φίλους που εμπιστεύομαι. Είχα κι εγώ την ευκαιρία να το δω και το βρήκα πολύ καλή δουλειά. Κρατήσατε τα πιο σημαντικά...

ShareThis