18.3.10

Ανοιχτή επιστολή για το φορολογικό

(Φανταστικέ μου) πρωθυπουργέ,

Μην αφήσεις, σε παρακαλώ, το οικονομικό σου επιτελείο να κάνει μισές δουλειές με το φορολογικό νομοσχέδιο. Μην αρχίσεις τις εκπτώσεις - όσα κι αν είναι τα “τεχνικά προβλήματα” εφαρμογής. Δεν ξέρω πώς ακριβώς θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, αλλά νομίζω οτι μπορώ να εκφράσω τι θέλει η κοινωνία.


- Μην αφήσεις έξω από τα τεκμήρια, τους επαγγελματίες, ιδίως (μεγαλο) δικηγόρους, γιατρούς και άλλους που έχουν γραφεία σε ακριβές περιοχές. Δεν μπορείς να έχεις γραφείο στο Κολωνάκι και να δηλώνεις 10 ή 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Όποιος δεν μπορεί να καλύψει το τεκμαρτό, ας μετακομίσει σε μια φθηνότερη περιοχή. Πρέπει να σταματήσει αυτό το αστείο, οτι άνθρωποι που δουλεύουν στα “ρετιρέ”, ζουν με ψίχουλα. Με ένα αποτελεσματικό “πόθεν έσχες”, πιάσε δειγματολητικά ανθρώπους, σε τοπικές κοινωνίες, που δεν “φαίνονται” πουθενά στην εφορία, αλλά ζουν προκλητικά σε σχέση με τα επίσημα εισοδήματα τους.

- Μην αφήσεις σε χλωρό κλαρί κανέναν που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της νεοπλουτικής ζωής: Και πολυτελή ΙΧ και οικιακές βοηθούς και σκάφη και πισίνες και εξοχικά και σπίτια πολλών τετραγωνικών, σε ακριβές περιοχές. Όλοι ξέρουμε οτι αν τα έχεις όλα αυτά, δεν ζεις με 46 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αν τα έχουν σε off shore, βρες τον τρόπο, όσο γίνεται, να φορολογηθούν. Αν τα έχουν σε Α.Ε. ή ΕΠΕ (όπως συνηθίζουν) να τα χρεώνεις στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Διαχειριστή της εταιρείας. Αν τα “μοιράζουν” στους στενούς συγγενείς, μέτρα τους τα ως οικογένεια. Πρόσεξε μόνο τα ακίνητα που έχει ο πολύς κόσμος, για ίδια χρήση, σε λαϊκές περιοχές - που όπως ξέρεις δεν αποδίδουν χρήματα, αντιθέτως “ζητάνε” και δεν υποδηλώνουν ιδιαίτερο πλούτο. Γι αυτό θεωρώ πιο δίκαιο να λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντικειμενική αξία του τετραγωνικού, παρά η ποσότητα τους.

- Μην εξαιρέσεις κανέναν απολύτως από την κανονική κλίμακα φορολόγησης, που υφιστάμεθα όλοι οι υπόλοιποι. Από 0 έως 45% για όλους - τι πάει να πει οτι π.χ. ο ποδοσφαιριστής φορολογείται από 15-20%; Ναι ξέρω, δεν βγάζουν όλοι τα εκατομύρια - ας φορολογηθούν όμως προοδευτικά, όπως όλοι μας. Και διαμήνυσε σε αυτό τον παπά στη Θεσσαλονίκη που είπε το αμίμητο “πού ακούστηκε φορολογία 20%” οτι υπάρχουν και πολύ υψηλότερες κλίμακες...

- Μην αφήσεις καμία κατηγορία επαγγελματιών που κλαίγεται κουτοπόνηρα με διάφορες δικαιολογίες να μην βάλει, σε εύλογο χρονικό διάστημα ΦΕΤΟΣ, ταμειακές μηχανές. Βενζινοπώλες, ταξιτζήδες, ιδιοκτήτες πρακτορείων και άλλοι οφείλουν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν (και όχι για 16 χιλιάδες εισόδημα, όταν υπολογίζεται τριπλάσιο). Επ’ ευκαιρία, αν δεν βάλεις πλαφόν στα καύσιμα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι τριτοκοσμική χώρα - με αυξήσεις των 40 και 50 λεπτών, δήθεν λόγω ΦΠΑ, εκεί που θα έπρεπε να είναι μόλις 3...

- Ποινικοποίησε την μη έκδοση απόδειξης - και πρόβλεψε μηχανισμούς παραπομπής στον εισαγγελέα. Η τιμή που ανακοινώνει ο κάθε επαγγελματίας για τις υπηρεσίες του είναι τιμή λιανικής, συμπεριλαμβάνει δηλαδή τον ΦΠΑ - και όχι χονδρικής. Κάνε ελέγχους με πολύ αυστηρά πρόστιμα και λουκέτο στην υποτροπή. Μερικές καμπάνες και αφαιρέσεις αδειών θα συνετίσουν και αρκετούς από τους υπόλοιπους.

- Μην κάνεις βήμα πίσω στους κλαυθμηρισμούς των παπάδων - όπως ξέρεις το παγκάρι είναι αφορολόγητο και τους πληρώνουμε όλοι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος (όσους αποφασίσει αυθαίρετα να χρίσει ο μητροπολίτης). Εκτός από τα ακίνητα, καθιέρωσε και σε αυτούς την απόδειξη για τα “μυστήρια”, που πάνε στην τσέπη τους - αλλιώς το φακελάκι θα δίνεται εσαεί από το δήθεν “χριστεπώνυμο πλήθος”. Μπορούν κάλλιστα να έχουν αποδείξεις για τις συνεισφορές των πιστών στη μητρόπολη. Μην υποχωρήσεις επ’ ουδενί στις όποιες απαιτήσεις τους - το πρώτο πράγμα που ζητάει ο κόσμος είναι να φορολογηθεί η εκκλησία. Άλλωστε, όπως διαβάζω, ο νόμος για τη φορολόγηση των ενοικίων της Εκκλησίας είχε καθιερωθεί από το 1997, επί κυβερνήσεων Σημίτη, αλλά καταργήθηκε σταδιακά (τι περίεργο) από την κυβέρνηση Καραμανλή...


- Κάνε δραστικές περικοπές στο σκάνδαλο που ονομάζεται λειτουργία της Βουλής. Δεν θα πείσεις κανέναν Έλληνα οτι μπορεί να χάσει έστω κι ένα μέρος του 14ου μισθού του, όταν υπάρχει 15ος και 16ος. Αυτοί πρέπει να κοπούν “μαχαίρι” - όπως και οι 232 προσλήψεις, πλέον των (ήδη) υπεράριθμων υπαλλήλων. Ας προσέφευγαν στα διοικητικά δικαστήρια - και με τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, δεν παραβιάστηκε η συμφωνία; Κάντε νέα νομοθεσία, ετοιμάστε από τωρα συνταγματική μεταρρύθμιση για την επόμενη βουλή, κάντε μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου - έχετε την πλειοψηφία και αναζητήστε τη διακομματική συναίνεση. Είναι ντροπή η Βουλή να ξοδεύει τόσα λεφτά γενικώς - και ειδικώς για κανάλι, ραδιόφωνο και site, αλλά όταν χρειάζεται πανελλαδική κάλυψη των συνεδριάσεων να επιστρατεύεται και η ΕΡΤ για να φτάσει το σήμα παντού.

- Όσο για την ΕΡΤ, μετά το πλαφόν των 6.090 μικτά (4.000 καθαρά) που ψηφίστηκε με τα νέα μέτρα για το ευρύτερο δημόσιο, τώρα σημασία έχει να βεβαιωθείς οτι εφαρμόζεται για όλους, χωρίς “παραθυράκια” για μεγαλοσυμβασιούχους και αμοιβές με τιμολόγια ή μέσω αναθέσεων σε εταιρείες παραγωγής. Τα υπόλοιπα είναι άλλης τάξης προβλήματα - και δεν είναι της παρούσης...






"Επί του πιεστηρίου": Αφού ακούσατε και το αμίμητο από τα χείλη συνδικαλιστή των ταξιτζήδων "Εμείς δεν είμαστε Οτσαλάν για να παραδοθούμε", διαβάστε και τον εξαιρετικό Πάσχο Μανδραβέλη, στην Καθημερινή σήμερα..

Oι γελοιογραφίες του Ανδρέα Πετρουλάκη είναι από τον John Black και από το Πες το μ'ένα σκίτσο γιατί χανόμαστε!.., ενώ το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από έναν "ύμνο" των Βρετανών Simply Red, κατά των "Reaganomics", που εφάρμοζε και η Thatcher, γύρω στο 1984.

buzz it!

20 σχόλια:

Ευάγγελος είπε...

Αν λειτουργούσε το ΓΛΚ (γεγικό λογιστήριο του κράτους) με οδηγό την κοινή λογική, όπως αυτήν που πολύ εύστοχα περιγράφετε, πολλά από τα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας όσον αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση, θα ήταν λυμένα από χρόνια. Ξέρετε σ' αυτές τις περιπτώσεις η πολιτική βούληση πειθαναγκάζεται στις "τεχνικές αδυναμίες" της γραφειοκρατίας και του "συστήματος"... Αν κατορθώσει ο ΓΑΠ να υπερβεί αυτές τις αγκυλώσεις σας διαβεβαιώ, ότι θα είναι μια απτή απόδειξη, πως κάτι πάει ν' αλλάξει σ' αυτόν τον τόπο. Καλημέρα σας.

WCF είπε...

πες τα - πες τα - πες τα......( και άλλοι τα λένε/λέμε, μα μας ακούνε;;)

Ανώνυμος είπε...

βάλτε σας παρακαλώ και τη δική μου υπογραφή απο κάτω , ευχαριστώ

Κ.Κ.Μ.

Athena είπε...

(Φανταστικέ) Πρωθυπουργέ, προσυπογράφω την επιστολή του (φανταστικού) κύριου Δούκα - αν μου επιτρέπει - και εύχομαι όλα αυτά να μη μείνουν στη σφαίρα του φανταστικού.
Athena, (μικρό)δικηγόρος ;-)))

constantinos alexacos είπε...

Μάλλον εισακούσθηκες! :)
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=142537

Prokopis Doukas είπε...

@Ευάγγελος: Να λοιπόν, που διαφαίνεται μια διαφορά...

@Irini Vergopoulou: Από τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν για τη μη αναβολή της τοποθέτησης ταμειακών μηχανών σε ορισμένες κατηγορίες - φαίνεται οτι μας ακούνε (κάπως)...

@Κ.Κ.Μ.: Μerci - θα έχετε και επιστροφή φόρου, μετά από αυτό... :-)

@Athena: Α, δικηγόρος είστε λοιπόν... :-) Το "φανταστικέ" είναι βεβαίως εμπνευσμένο από εκείνη τη διαφήμιση με τον "φναταστικό τροχονόμο".. :-)

@c.alexacos: Μάλλον επικράτησε η κοινή λογική στις χθεσινοβραδυνές αποφάσεις. Όχι όμως για τη Βουλή, που είναι άλλο κεφάλαιο, εκτός φορολογικού νομοσχεδίου...

Athena είπε...

Βεβαίως, βεβαίως! Αν καταλαβαίνω καλά, ο παραλληλισμός είναι ο εξής: ο ήρωας της διαφήμισης παρακαλούσε το "όργανο" να του σβήσει την κλήση, αλλά αυτό ανένδοτο! Μακάρι να συμβεί αυτό και με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στο σύνολό της, γιατί τα "συμφέροντα" και τα "σινάφια" θα πιέσουν σίγουρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΥΓ: Απ' αυτούς είμαι...ελπίζω να συνεχίσετε να "με κάνετε παρέα" μετά από αυτή την αποκάλυψη! :-0

Ανώνυμος είπε...

Dear fantastic prime minister, i hope that we'll see some pickpockets in jail, i think the time is right.

Και δε σας ειρωνεύομαι, κύριε πρωθυπουργέ, το περασμένο έτος υπήρξα δις ψηφοφόρος σας. Χρησιμοποιώ τη 2η μητρική σας γλώσσα, γιατί είμαι λάτρης του αμερικανικού noir σινεμά, όπου έστω και στη σφαίρα του φανταστικού ο ένοχος την πληρώνει. Εδώ στην πατρίδα μας ούτε στη μυθοπλασία δεν τολμούμε να τους βάλουμε στη φυλακή.Τολμήστε!

Μαζέτας είπε...

Απορία 1η: Τα κέρδη των Τραπεζών με τι ποσοστό φορολογούνται; Κάπου άκουσα με 10%. Ισχύει;
Απορία 2η: Έδωσε ή δεν έδωσε το δημόσιο 28 δις στις Τράπεζες; (Κάποιοι λένε ότι δεν τα έδωσε, απλώς παρείχε εγγυήσεις). Το ερώτημα είναι αν γράφτηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας. Αν ναι, πότε θα τα πάρει το κράτος πίσω;

Ανώνυμος είπε...

έτσι, έτσι!

gasireu

Prokopis Doukas είπε...

@Athena: Εννοείται. Και παρέα θα σας κάνω και επιθυμώ ο πρωθυπουργός να έχει άτεγκτη στάση... :-)

@BlondeElena: Κάθε φιλμ νουάρ έχει και μια μοιραία ξανθιά, οπότε το σχόλιο σας είναι φυσικά ευπρόσδεκτο.. :-)

@Μαζέτας: Δεν γνωρίζω την απάντηση για το πρώτο σας ερώτημα. Για το δεύτερο, αυτό που γνωρίζω είναι οτι από τα 28 δις, τα 5 μόνο ήταν μετρητά - τα υπόλοιπα ήταν εγγυήσεις. Δεν ξέρω όμως αν και αυτά τα 5 δόθηκαν...

@gasireu: :-)

nikos10 είπε...

Ως (μικρο)δικηγόρος και εγώ, να κάνω μία μικρούλα παρατήρηση, επί του ζητήματος επιβολής ΦΠΑ στην παροχή δικηγορικών υπηρεσιών.

Βλέπω το σύνολο των δημοσιογράφων να επιτίθεται στους δικηγόρους επειδή δεν δέχονται την επιβολή ΦΠΑ.

Αυτό που δεν επισημαίνεται από κανέναν καταγγέλλοντα είναι ότι οι δικηγόροι δεν πρόκειται να χάσουν από την επιβολή του ΦΠΑ (εκτός από ορισμένες ώρες κάθε μήνα στην ουρά της εφορίας - αλλά τις ουρές τις έχουμε συνηθίσει...).

Το ΦΠΑ θα το επιβαρυνθεί και πάλι ο πελάτης - καταναλωτής των υπηρεσιών.

Αυτό που επισημαίνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι ότι με αυτό το μέτρο δυσχεραίνεται κι άλλο η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, που ως γνωστόν είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Κατά τα λοιπά, καμία αντίρρηση. Οι φοροφυγάδες (δικηγόροι και λοιποί) στην πυρά!

Prokopis Doukas είπε...

@ nikos10: Δεκτή η παρατήρηση - δεν ανήκω σε αυτούς που επιτέθηκαν στους δικηγόρους, διότι αγνοούσα το θέμα. Μάλιστα, σήμερα έμαθα στη δουλειά, οτι ο ΦΠΑ δεν θα επιβληθεί τελικά στις ιατρικές υπηρεσίες, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας περί του αντιθέτου.

Το ίδιο ισχύει επίσης στις διδασκαλικές υπηρεσίες - και δεν μου άρεσε προσωπικά καθόλου (θα εξηγήσω γιατί). Ίσως η παιδεία και η υγεία εξαιρούνται του ΦΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα.

Καταλαβαίνω το επιχείρημα σας, αν και νομίζω οτι στη "δικομανή" Ελλάδα, μια επιβάρυνση των νομικών υπηρεσιών και τους κόστους μηνύσεων, αγωγών και γενικώς δικαστικών εξόδων δεν θα ήταν κακή. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι οτι ο φτωχός που δεν είναι δικομανής, δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται από την κατάχρηση των άλλων. Αλλά από επιφανείς νομικούς του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, άκουγα παλαιότερα οτι είμαστε υπερβολικά "φθηνοί"...

Όμως έχω μια άλλη απορία: Ως επαγγελματίες, δεν θα έπρεπε να επιθυμείτε την επιβολή ΦΠΑ; Εγώ τουλάχιστον, ως δημοσιογράφος με μπλοκάκι, επιθυμούσα "αγρίως" τον ΦΠΑ. Διότι έτσι, το κάθε βιβλίο, χαρτικό, αναλώσιμο ηλεκτρονικό κλπ. που αγοράζω για τη δουλειά μου (και περνάει στα έξοδα), το πληρώνω φθηνότερα, αφού εκπίπτει το ΦΠΑ του. Εντάξει η περιοδική δήλωση του ΦΠΑ είναι ταλαιπωρία - αλλά η έκτωση σε όλα τα έξοδα, δεν είναι σημαντική;

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έχουν το αποτέλεσμά τους, απ΄ότι φαίνεται, αυτές οι επιστολές :)

Prokopis Doukas είπε...

@ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ΄ ΑΛΩΝΙ: Ήμουν πάντα της άποψης οτι όταν η κατακραυγή είναι μαζική, έχει αποτέλεσμα... :-)

Athena είπε...

Αν συγκρίνουμε με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ναι, οι Έλληνες δικηγόροι είμαστε "φθηνοί". Αλλά αυτό ούτε απαιτείται ούτε αρκεί για να εξασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια. Ούτε η μη επιβολή ΦΠΑ την εξασφαλίζει, όπως η μη επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων μας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μόνο σε συνδυασμό με την εφαρμογή άλλων θεσμών μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το επιχείρημα. Η Γαλλία, για παράδειγμα, επιβάλλει μειωμένο ΦΠΑ στις αμοιβές δικηγόρων στο πλαίσιο της "νομικής βοήθειας" που παρέχεται από το κράτος σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος για όλων των ειδών τις διαφορές. Εδώ δεν ξέρω καν αν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος για τη νομική βοήθεια(εκτός απ' τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου στα ποινικά δικαστήρια). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ναι, να διεκδικήσουμε εξαιρέσεις δικαιολογημένες από κοινωνικές ανάγκες. Αλλά, κατά τα άλλα, ίσως - ίσως, λέω, δεν είμαι και σίγουρη!- η επιβολή ΦΠΑ "νοικοκυρέψει" λίγο και τα οικονομικά-φορολογικά των δικηγόρων. Ωχ, ωχ, ωχ, άλλη μια ουρά!
ΥΓ: Συγγνώμη αν καταχράστηκα (ξανά) τον χώρο σας για κάτι που αφορά μόνο μερικούς από εμάς :-)

nikos10 είπε...

@Prokopis

Προφανώς και δεν αναφερόμουν σε εσένα (στο ενικό, αν δεν έχεις αντίρρησή - η έμφυτη ευγένειά σου με κάνει, άθελά σου, να αισθάνομαι κάπως!). Άλλου επιπέδου δημοσιογράφοι είναι αυτοί που υιοθετούν άκριτα λαϊκιστικές προτάσεις.

Η ίδια ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει και τη μη επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες (χωρίς να την απαγορεύει).

Το επιχείρημα περί "δικομανούς" Ελλάδας είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, εσφαλμένο. Ο Έλληνας δεν είναι, κατά βάση, δικομανής. Το απαράδεκτο κράτος τον ωθεί στη "δικομανία". Όταν οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν κάκιστα και με ελάχιστο σεβασμό στο νόμο, πού αλλού να στραφεί ο πολίτης (έχε υπόψη σου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών δικών είναι αυτές ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και όχι οι κλασσικές που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους); Όταν δεν παρέχονται εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών (ιδιωτική διαμεσολάβηση, συνοπτικές δίκες), τι θα κάνει ο πολίτης; Όταν το Δημόσιο εξαντλεί τα ένδικα μέσα σε υποθέσεις λυμένες προ ετών με αποφάσεις του ΑΕΔ, δεν φταίει ο Έλληνας. Ξέφυγα λίγο, αλλά με τσάτισε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που, αν και γνωρίζει την κατάσταση, έσπευσε να υιοθετήσει την ίδια γνώμη.

Όσο για το τελευταίο, δεν κατάλαβα καλά: συνδέεται το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που προσφέρεις φορολογούνται με ΦΠΑ με τη δυνατότητά σου να αφαιρέσεις τα έξοδα που έκανες για την εργασία σου; Νομίζω ότι οι δικηγόροι (όπως και κάθε άλλος επαγγελματίας) την έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ανεξαρτήτως επιβολής ΦΠΑ στις υπηρεσίες μας. Είμαι, βέβαια, και λίγο σκράπας περί τα φορολογικά...

Prokopis Doukas είπε...

@Athena: Όχι, ευχαρίστως να γράφετε γι αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν ξέρω κι εγώ να σας απαντήσω σε πολλά. Πάντως κι εγώ διαισθάνομαι μια "τακτοποίηση" - για καλό... :-)

@ nikos10: Δεν αμφισβητώ αυτά που λέτε - και αό φίλους δικηγόρους μαθαίνω οτι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προχωράει με ρυθμούς χελώνας, δυστυχώς.

Για τον ΦΠΑ είμαι βέβαιος γι αυτό που σας λέω, από την δική μου εμπειρία, ως ελεύθερος επαγγελματίας: Από εδώ και πέρα, ότι μπορεί να δικαιολογηθεί, σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις, ως έξοδο (ταξίδια, γεύματα, βιβλία, χαρτικά, αναλώσιμα, λογαριασμοί γραφείου και κινητών κλπ.) θα σας έρχεται φθηνότερο κατά 21%, γιατί θα εκπίπτει ο ΦΠΑ (θα συμψηφίζεται με αυτόν που εισπράξατε από τους πελάτες σας) - εκεί που μέχρι τώρα το πληρώνατε από την τσέπη σας, ως "τελικός καταναλωτης"...

Cool, ε; ;-)

Vasilis είπε...

Το πρώτο ακόμα το περιμένουμε. Εν γένει δε συμφωνώ με τη λύση (τεκμαρτά) αλλά εν πάση περιπτώσει στο συγκεκριμένο θέμα (εμφανή φοροδιαφυγή από συγκεκριμένες ομάδες) δε φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση ως τώρα.

Επίσης, για τη λειτουργία της Βουλής, κοντά στο μηδέν εις το πηλίκον...

Prokopis Doukas είπε...

@Vasilis: Ναι, δυστυχώς και τα δύο που λέτε ισχύουν, προς το παρόν. Ίδωμεν...

ShareThis