26.3.10

ΔύΝαΤαι...

Με τη βούλα των ετέρων, αλλά και των εταίρων, μάλλον τόχουμε το χρήμα - ως δυνατότητα δηλαδή, όπως τα 28 δις που πήγαιναν στις τράπεζες, αλλά ήταν 5, που κανείς δεν ξέρει αν κι αυτά δόθηκαν.

Όλα ήταν μια μπλόφα, ήμουν “βέβαιος” εξ αρχής. Μια μπλόφα αρχικά δική μας (“πάμε στο ΔΝΤ”), μετά της Μέρκελ (“πηγαίνετε στο ΔΝΤ”) - μετά όλων μαζί (“2/3 εμείς, 1/3 το ΔΝΤ”).


Όπως πάντα, η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Των ελάσσονων, βέβαια. Η στροφή σε πιο προοδευτικές πολιτικές, η ανάδειξη ισχυρότερων προσωπικοτήτων, η συμβολή στην αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, αναβάλλονται. Άλλωστε, το 80% των hedge funds έχει την έδρα του στο City - και το Λονδίνο δεν θέλει να τα χάσει...

Όσο για το Βερολίνο, πέτυχε αυτό που θέλει: Να δώσει χείρα βοηθείας στους “κακούς μαθητές”, αλλά μόνο αν έχουν μετανιώσει - και δεν έχουν καμία άλλη πιθανότητα. Βέβαια, μέτρησε και η χθεσινή αποκάλυψη οτι η Siemens δεν είναι μόνη της - και η κατασκευάστρια των “μερσεντέ” Daimler λάδωνε σε όλο τον κόσμο, για να πάρει “δουλίτσες”. Αν συνυπολογίσουμε και κάτι λαθροχειρίες της Porsche, μαζί με τον ανελέητο πόλεμο που της έκανε και το ΠΑΣΟΚ, τότε μόνο η Audi και η ΒΜW έχουν καθαρό το κούτελο. Για πόσο ακόμη, όμως;

Ο κακός μαθητής βέβαια δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Πολλοί, ειδικά στην αριστερά, ομνύουν στις αναλύσεις του Κάιζερ - όχι του μυθικού Κάιζερ Σόζε (τι εργάρα οι "Συνήθεις Ύποπτοι"), αλλά του αναλυτή του Al Jazeera. Ενώ αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ακούστηκαν οι ομοβροντίες Σαμαρά και Τσίπρα για την (ελαφρύτερη πια) φορολόγηση των αποζημιώσων (αυτών ντε, που φτάνουν τις 80 χιλιάδες και για να τις πάρεις πρέπει να δουλεύεις 20 χρόνια με μόλις 5 χιλιάδες μισθό) - όπως φυσικά και οι δηλώσεις στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής από το κόμμα της άκρας λαϊκής (σκέτο).

Εν κατακλείδι, αυτό που φάνηκε ήταν οτι η Μέρκελ (που άκουσε τα εξ αμάξης από την αντιπολίτευση στην Bundestag), μπορεί να μην έχει το διαμέτρημα ενός Βίλλυ Μπραντ, ενός Χέλμουτ Σμιτ ή έστω ενός Χέλμουτ Κολ, αλλά είναι καλό κορίτσι. Έχει μόνο αυτόν τον Βεστερβέλλε δίπλα της...


Υ.Γ. Quiz: Ποιός είναι ο εικονιζόμενος; Και μην βιαστείτε να τον χαρακτηρίσετε ψώνιο...




H φωτό είναι από το http://userserve-ak.last.fm

To post διαβάζεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ με τη συνοδεία του κλασικού "Ι' m A Good Woman" των Αμερικανών Cold Blood.

buzz it!

12 σχόλια:

Meropi είπε...

Προκόπη μου καλημέρα.
Θα σταθώ σ' ένα θέμα απ' όλα που θίγεις. Στο θέμα της φορολόγησης της αποζημίωσης λόγω απολύσεως που ξεσήκωσε θύελλα, εντελώς αδικαιολόγητα, κατά τη γνώμη μου.
Σύμφωνα με το δίκαιο που ίσχυε μέχρι τώρα και συγκεκριμένα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 14 του ΚΦΕ ( ν.2238/1994 ), όπως έχει τροποποιηθεί με το 3091/2002, η εφάπαξ αποζημίωση απολύσεως φορολογείται αυτοτελώς, εξαντλουμένης της φορολογικής υποχρέωσης, με ενιαίο συντελεστή 20% στο καθαρό ποσό της αποζημίωσης, μετά την αφαίρεση ποσού 20.000 ευρώ και παρακρατείται κατά την πληρωμή της στο δικαιούχο.
Η διάταξη που επρόκειτο να ψηφιστεί, ακόμα και πριν την τροποποίηση που τελικά έγινε, ήταν πολύ ευνοϊκότερη από την ισχύουσα, αφού για ποσό μέχρι 30.000 ευρώ δεν προβλεπόταν φόρος, από 30.000 μέχρι 60.000€ προβλεπόταν φορολογικός συντελεστής 10% (δηλ. μικρότερος του ισχύοντος) και από 60.000 έως 100.000€ προβλεπόταν συντελεστής 20%. Από 100.000 και πάνω προβλεπόταν μεγαλύτερος συντελεστής που όμως δεν δικαιολογεί τα κλαψουρίσματα ή και φωνές περί δήθεν σκληρής αντιμετώπισης των εργαζομένων, αφού τέτοια μεγάλη αποζημίωση παίρνουν μόνον τα μεγαλοστελέχη με παχυλούς μισθούς και πολλά χρόνια υπηρεσίας.
Ας σημειωθεί ότι η νέα τελική διάταξη που φέρεται για ψήφιση προβλέπει τελικά ακόμα πιο ευμενείς διατάξεις και συγκεκριμένα μέχρι τα 60.000€ το ποσό θα είναι αφορολόγητο. Για τα μεγαλύτερα ποσά προβλέπεται συντελεστής 10% για αποζημιώσεις από 60 έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 20% για το τμήμα της αποζημίωσης από 100.000 μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%.

xtsanos είπε...

Είναι κρίμα η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση να διοικείται από τη Μέρκελ και την κάθε Μέρκελ, όταν όχι προ πολλού υπήρχαν στο τιμόνι προσωπικότητες όπως ο Κολ, ο Μιτεράν, ο Ντ'Εστέν.

Μου φαίνεται σαν τον μπόντιμπίλντερ-DJ-τηλεπαρουσιαστή και εσχάτως πολιτικάντη της άκρας λαϊκής που είπατε πιο πάνω...

crispy είπε...

Tony Curtis;

Χθες σε μια συζήτηση χρησιμοποίησα ακριβώς την ίδια λέξη ''μπλόφα'' . Μου θύμισε η όλη κατάσταση ...παιχνίδι πόκερ!

notiv είπε...

Αγαπητέ Προκόπη,

δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη συμπεριφέρεται πολύ κατώτερα των περιστάσεων, δε νομίζω ότι εκπλήσσει η στάση της. Μου κάνει ωστόσο εντύπωση που δεν αναφέρθηκες στις πολύ δυσάρεστες συνέπειες που μάλλον θα έχει η συμμετοχή του ΔΝΤ στην οικονομική βοήθεια.

Αν έχεις χρόνο άκουσε αυτό το σχόλιο: http://www.youtube.com/watch?v=0HQSDipfbzY Η γνώμη σου θα ήταν χρήσιμη.

Χαιρετισμούς
V

yb είπε...

Αν και είναι άτριχος, αν και δεν φαίνεται αρκετά ψηλός (έστω και χωρίς συγκριτικό μέτρο),αν και τα μαλλιά του είναι θάμνος, θα έλεγα παρόλα αυτά οτι πρόκειται για τον Sean Connery ;

Prokopis Doukas είπε...

@Meropi: Πεστα χρυσόστομη! Γι αυτό το σχολιάζω, για να δείξω τη γελεοιότητα και την προχειρότητα αυτών που κραύγασαν "μα τολμάτε να φορολογήσετε και τις αποζημιώσεις; Τόσο πολύ πια;"

@en voz baja: Και ξεχάσατε τον Καραγκιοζί και τον Μπρλουσκονί. Όχι δεν είναι Έλληνας.. :-)

@crispy: Ναι, ένα πόκερ ήταν...

@notiv: Δε νομίζω οτι τελικά θα πάρουμε αυτά τα λεφτά. Αυτά τα λεφτά χρησιμεύουν ως "εγγύηση" και "απειλή", ώστε να δανειστούμε φθηνότερα.

Συμφωνώ με την αριστερή οπτική του Παπακωνσταντίνου για την αρνητικότατη εντύπωση που έχει για το ΔΝΤ, αλλά δε νομίζω οτι θα πάμε τελικά εκεί - και μην ξεχνάμε οτι τα λεφτά του ΔΝΤ για μας είναι το 1/3, μειοψηφικά...

Επίσης, νομίζω οτι είναι σημαντική η απόφαση της ΕΚΤ, να διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς για τις τράπεζες.

@yb: Δεν θα αποκαλύψω ακόμα... :-)

yb είπε...

Εγώ πάντως Προκόπη αισθάνθηκα πολύ άσχημα (με γκάμα απο ντροπή και αηδία μέχρι απογοήτευση και θυμό) όταν έψαξα και βρήκα τι ίσχυε σχετικά μετά που άκουσα τις κορώνες για τη "βαρβαρότητα" της φορολόγησης των αποζημιώσεων. Γι'αυτό θέλω να πω οτι είσαι πολύ επιεικής και ευγενής που χαρακτηρίζεις την καροϊδία και τα τρανταχτά ψέματα μες τη Βουλή σαν προχειρότητα και γελοιότητα. Εμένα μου φαίνεται μικρό ολοκάθαρο δείγμα δόλου και εξαπάτησης. Κι αν αυτό γίνεται με χειροπιαστά, απλά πραγματάκια, φοβάμαι για το τι γίνεται με τα υπόλοιπα...

Ανώνυμος είπε...

Ο εικονιζόμενος είναι ο Peter Gallagher;

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Συμφωνώ, αλλά προτιμώ να είμαι συγκρατημένος...

@BlondeElena: Θα παρατείνω λίγο ακόμα την αγωνία... :-)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα.Ειναι ο Sean Connery
Παναγιωτης

Prokopis Doukas είπε...

And the winner is....: yb και Παναγιώτης!

Είναι ο Sean Connery!

Γκιωνης είπε...

Καλημέρα
. Συμφωνώ απόλυτα με την yb 2Q05 μ.μ.

. Αφού δεν είναι ο Μπαξεβάνης τής Πανδώρας, είναι ο Sean Connery

ShareThis