30.4.10

Έξι εικόνες από το Ιστορικό Κέντρο


Ο ύπνος της εξαθλίωσης, για ένα μετανάστη, σ' ένα από τα πιο βρώμικα πεζοδρόμια της Αθήνας, στη γωνία Σοφοκλέους και Πειραιώς..


Η εικόνα της έμπρακτης εγκατάλειψης και της αδιαφορίας. Κανένας δεν ασχολείται ούτε δίνει κίνητρα για την αποκατάσταση των εγκαταλειμένων κτηρίων, που γίνονται "καταφύγιο" για εκμεταλευτές εξαθλιωμένων, σκουπίδια και επιδημίες.


Μέρα-μεσημέρι στην οδό Μενάνδρου - και ο κύριος Κακλαμάνης ισχυρίζεται οτι η Αθήνα είναι μια καθαρή πόλη...


Πλατεία Κουμουνδούρου. Πολλοί άστεγοι προσπαθούν να κοιμηθούν τη μέρα, όπου βρουν, γιατί η νύχτα είναι δύσκολη και επικίνδυνη.


Το μοναδικό ιατρείο στο ιστορικό τρίγωνο που περιθάλπει τους μετανάστες, τους άστεγους και τους εξαθλιωμένους - θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δέκα τέτοια, φτιαγμένα από τον Δήμο (με τους 11 χιλιάδες υπαλλήλους)...


Στα απίστευτα βρώμικα πεζοδρόμια της Ευριπίδου, ζωή με το κομμάτι....





"Επί του πιεστηρίου": Αποκαλυπτικό κομμάτι του ΤVXS για τα σκάνδαλα του Δήμου Αθηναίων.

Οι φωτό είναι επαγγελματικές της Καρολίνας Κλωναρίδου και δημοσιεύονται, μαζί με τις λεζάντες που μου ζητήθηκε να γράψω, στο Esquire Μαίου.

Το post συνοδεύεται από το "Nobody Knows You When You 're Down And Out" (ταιριάζει ειρωνικά και στην οικονομική κρίση που περνάμε), αυτή τη φορά από τον Αμερικανό Bobby Womack.

buzz it!

19 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Προκόπη λύσεις υπάρχουν για το θέμα αρκεί να πιέσουμε σαν πολίτες για αυτό. Όταν πριν χρόνια είχα γράψει μια απο αυτές κάποιοι "αναρχικοί" πήγαν να με λιντζάρουν.

http://proxeirotetradio.blogspot.com/2008/04/blog-post_02.html

Prokopis Doukas είπε...

@ Παναγιώτης Παπαχατζής: Μα, βεβαίως υπάρχουν - κι αυτή που αναφέρεις και πολλές άλλες. Η Κίνηση μας προτείνει πριν απ' όλα τη δημιουργία ενός φορέςα "Ιστορικού Κέντρου" (όπως "Αθήνα 2004"), που θα επιληφθεί διϋπουργικά των προβλημάτων και θα εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων. Διότι δεν είναι μόνο οι άστεγοι - είναι τα κυκλώματα, οι μετανάστες, η εκματάλλευση, ότι δημιουργεί τη γκετοποίηση...

ankostis είπε...

@Παναγιώτης Παπαχατζής: Δεν πείθουν οι απόψεις σαν τη δική σου για τη Villa Amalias,
όταν για επιχειρήματα επιλέγεις,
εντελώς "τυχαία", τη στέγη του αναρχικού χώρου.

Αν ενδιαφέρεσαι για τους άστεγους,
ξεκίνα από αλλού,
και μην επιδιώκεις 2 τρυγόνια με ένα σμπάρο:
* και "φιλανθρωπία",
* και ταυτόγχρονα εκδίωξη των άπλυτων(?) αναρχικών.

Επίσης, Παναγιώτη, δεν σε ξέρω,
αλλά το γεγονός ότι επέλεξες σε εκείνη τη συζήτηση στο blog σου να φιμώσεις τον αντίλογο με την δικαιολογία πως προέρχεται από ανώνυμος,
είναι μεγάλο σφάλμα - με κάνει να μην θέλω να σε γνωρίσω παραπάνω.


Έδινες έτσι διπλό δίκιο λοιπόν στον ανώνυμο_που_φίμωσες να αναρωτιέται για την υστεροβουλία σου - μην υποτιμάς τους αναγνωτες σου,
φαίνονται περισσότερα μέσα από τα γραφώμενα του καθενός.


Τέλος, άσχημη εντύπωση μου κάνει πως τριγυρνάς σε blog με θέσεις, ουσιαστικά, άσχετες με τις δικές σου, και επιζητάς νομιμοποίηση για μια μπαγιάτικη και πολωτική σου ιδέα.

Δεν θα έπρεπε να περιμένεις πως θα μείνει αναπάντητη, ούτε εδώ.

Ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς
που χρειαζόμαστε αληθινή αλληλεγγύη, όχι "φιλανθρωπία".


Ένας λ

Prokopis Doukas είπε...

@ankostis: Οκ, δεκτές οι ενστάσεις, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε μια άποψη με την οποία διαφωνείτε. Ωστόσο, ας μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση εδώ, είναι νομίζω εκτός θέματος η αντιπαράθεση για ένα άλλο post.

logia είπε...

έχεις δει πόσοι κοιμούνται στα παγκάκια της οδού Ακαδημίας, μπροστά από τη Νομική;
Οκτώ το πρωί κινούνται γύρω τους τα πάντα με ταχύτητα κι αυτοί κρυμμένοι στουσ σάκους τους κοιμούνται!
κοιμούνται;

Prokopis Doukas είπε...

@logia: Παλεύουν, υποθέτω...

Sue G. είπε...

Σίγουρα όμως δεν ονειρεύονται.

Prokopis Doukas είπε...

@Sue: Εφιάλτες, μάλλον...

logia είπε...

το χειρότερο είναι που οι φοιτητές περνούν από δίπλα βιαστικοί σαν να μην υπάρχουν αραδιασμένοι στα παγκάκια
οι "αόρατοι άνθρωποι" λέει η κόρη μου, που εξοργίζεται με την αδιαφορία των συμφοιτητών της

κι αυτό με θλίβει περισσότερο να σου πω την αλήθεια, που γενιά με γενιά γινόμαστε όλο και σκληρότεροι, όλο και πιο αδιάφοροι, όλο και πιο απάνθρωποι

σαν μηχανές ένα πράμα...

Prokopis Doukas είπε...

@ logia: Ε, ναι. Μαθαίνουμε να ζούμε με το "γκέτο". Αυτό φοβάμαι, πάνω απ' όλα, οτι έχει ήδη συντελεστεί στο κέντρο της Αθήνας...

Ανώνυμος είπε...

Δίχως να θέλω να σας χρυσώσω το χάπι, αυτές τις εικόνες πλέον μπορείτε να τις αντικρίσετε σε κάθε ελληνική μεγαλούπολη, ίσως όχι στη συχνότητα ή στο βαθμό που τις συναντούμε στο αθηναϊκό κέντρο.Προσωπικά έχω σταματήσει να σοκάρομαι ή να εξοργίζομαι από την αδιαφορία των αρχών, κάνω μόνο υπομονή, γιατί μάλλον αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα δεδομένης της ύφεσης.

Prokopis Doukas είπε...

@ BlondeElena: Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό. Το "ιστορικό γκέτο" άλλωστε, μάλλον φαίνεται οτι έχει τα πρωτεία στο πολύπλοκο του προβλήματος..

tsaousa είπε...

Δεν ζω στο κέντρο, και δεν κυκλοφορώ εκεί από τότε που ανέλαβε Δήμαρχος ο Κακλαμάνης.
Με "έδιωξε" ο λαμπρός αυτός άνθρωπος, από το κέντρο.

Ευθύνεται άλλος από αυτόν για την κατάντια;
Τον άκουσα χθες στις ειδήσεις όταν έπαιρνε την επιταγή των 100.000 Ε από τον Παναθηναϊκό για τους άστεγους, και είπε το εξής ανατριχιαστικό:
"Ευχαριστούμε για τη προσφορά σας η οποία είναι πράγματι σημαντική, μια και ο Δήμος μας παρότι δεν έχει καμία νομική υποχρέωση, συμπαρίσταται σε αυτούς τους ανθρώπους" !!!!


Δεν έχω λόγια για το ακέφαλο αυτό τέρας...

scalidi είπε...

Γιατί στην Κοραή έξω από τις τράπεζες;
Με την τραγική ειρωνεία του θεάματος, αλλά ποιος έχει όρεξη για ειρωνείες, όταν άνθρωποι κοιμούνται και ζουν στο δρόμο, χειμώνα καλοκαίρι... Και μετά εσύ θα πίνεις αμέριμνα σου λέει το ποτό σου στο απέναντι μπαράκι. Βρέθηκα σε μια εκδήλωση -"πνεύματος"- χειμώνα και οι άστεγοι κείτονταν έξω απέναντι από τη φιέστα. Θα προτιμούσα να μην είχε γίνει φιέστα. Τι να γιορτάσεις; Την απανθρωπιά και την αναλγησία μας;

Αν ήμουν τράπεζα, θα "υιοθετούσα" τον άστεγό μου και θα τον στέγαζα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μια ιδέα λέω, από το να δίνουν πλακέτες και να στήνουν ανούσιες εκδηλώσεις.

Τέλος πάντων, εν βρασμώ μιλάω πάντα...

scalidi είπε...

Ξέχασα και τους καλούς μου τρόπους... Καλό μήνα σήμερα!

Prokopis Doukas είπε...

@tsaousa: Ναι, σαφώς ευθύνεται η κυβέρνηση Καραμανλή, που δεν έκανε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ - και στο βαθμό που της αναλογεί - και η σημαρινή κυβέρνηση, που δεν έχει σηκώσει τα μανίκια να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και οργανωμένα το πρόβλημα που παρέλαβε.

Ο Κακλαμάνης όμως, που είναι ότι χειρότερο σε πολιτικό που μας έχει βρει τα τελευταία χρόνια, είναι απολύτως υπαύθυνος για όσα δεν έχει κάνει, από αυτά που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους, όπως η καθαριότητα. Είναι επίσης υπεύθυνος για την προσπάθεια να υποτιμηθεί και να αποκρυβεί το πρόβλημα, ενώ οι υπεκφυγές και τα ψέμματα του είναι μνημειώδη...

@scalidi: Καλό μήνα! Φοβάμαι οτι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν τώρα..

tsaousa είπε...

Είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ τελικά αυτά που πρέπει να κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
Δύσκολο να γυρίσεις στο σταθμό 100 τρένα που έφυγαν προς λάθος κατεύθυνση.
Στ΄ αλήθεια όμως, θα ήθελα να τη δω να κάνει πράγματα. Θα περίμενα.
Τώρα που δρομολογήθηκε το οικονομικό ζήτημα.

Από την άλλη, σκέφτομαι ποιοι εξέλεξαν τον Κακλαμάνη δήμαρχο και με πιάνει τρέλα. Και θα τον ξαναψηφίσουν αν βάλει υποψιότητα όπως...απειλεί.

Είναι απίστευτα τα δεινά μας σ΄ αυτή τη χώρα.
Πώς θα γλιτώσουμε επιτέλους; Πότε;
(αυτό, όχι βέβαια μόνο για τον Κακλαμάνη).

Prokopis Doukas είπε...

@tsaousa: Φυσικά είναι πάρα πολλά. Το σοκ όμως μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα να απαλλαγούμε με τη μία, από πολλές αγκυλώσεις. Φτάνει να γυρίσουν τα μυαλά της πλειονότητας.

Ο Κακλαμάνης ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του. Εκβιάζει τον Σαμαρά και θα καταφέρει και τη στήριξη του, φοβάμαι.

Θέλει πολύ κόπο από όλους, για να απαλλαγούμε από τα δεινά μας. Γιατί απλούστατα, όλοι μας - και οι πιο έντιμοι - δεν κάναμε ποτέ αρκετά γι αυτή τη χώρα. Δεν φτάνει να είσαι έντιμος και να "ιδιωτεύεις". Πρέπει να πάρεις την τύχη του "καραβιού" στα χέρια σου. Κι εμείς την αφήσαμε...

Γιώργος είπε...

Και στην πλατεία Βικτωρίας -γύρω και κάτω από την πλατεία- πρόσφατα συνάντησα ό,τι και στην Ευριπίδου!
Η κατάσταση πια είναι εκτός ελέγχου.
Στην πραγματικότητα μας διώχνουν από το κέντρο της πόλης οι ιθύνοντες που αδιαφορούν και δεν νοιάζονται γι αυτήν. Άλλωστε δεν τους συνδέει και τίποτα με την πόλη.
Εμείς, όμως,που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στους δρόμους της, θλιβόμαστε και εξοργιζόμαστε που -εκτός των άλλων- δυσκολευόμαστε να δείξουμε στα μικρά παιδιά μας γωνιές, δρόμους, μνήμες απ την πόλη της νιότης μας. Είναι σαν να μας ξεκόβουν από τις ρίζες μας.
Θα αντιστεκόμαστε, σ αυτό, όσο μπορούμε...

Καλό μήνα!

ShareThis