Δεν ήμουν ποτέ προληπτικός – αλλά σήμερα ήταν πραγματικά μια "Παρασκευή και 13", με όλες τις αναποδιές που μπορούσαν να τύχουν. Ευτυχώς όλες χωρίς σοβαρές συνέπειες (να υπενθυμίσω εδώ οτι οι Δυτικοί ξορκίζουν την Παρασκευή και 13, λόγω της νύχτας του Αγ. Βαρθολομαίου, ενώ εμείς οι Ανατολικοί τη Τρίτη, λόγω της άλωσης της Πόλης).
Όλα αυτά μου φέρνουν στο μυαλό την ενέργεια που έχει κάθε μέρα της εβδομάδας – σύμφωνα τουλάχιστον με την “παράδοση” και τις δοξασίες που απορρέουν από την ινδική αστρολογία, το αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο και άλλες αρχαίες θρησκείες. Πριν από πολλά χρόνια μου τα είχε πει ένας φίλος στην Αμερική, αν κανείς ξέρει κάτι περισσότερο ας το συνεισφέρει:
-- Το Σάββατο λοιπόν είναι η μέρα του Κρόνου, του “εκφραστή του πρέπει” (Saturn day= Saturday). Στην εβραϊκή θρησκεία, ως γνωστόν, είναι η μέρα των θρησκευτικών υποχρεώσεων, της προσευχής και της λατρείας του Θεού – στο δικό μας πολιτισμό έχει μάλλον γίνει η μέρα της “υποχρεωτικής” διασκέδασης.
-- Η Κυριακή είναι η μέρα του Ήλιου (Sun day) – και κατ' επέκταση του απολογισμού και του επανακαθορισμού των στόχων στη ζωή. Η αλήθεια είναι οτι η λιακάδα φαίνεται πολύ πιο φωτεινή (ή πιο σημαντική) την Κυριακή – που δεν είναι πάντως μια μέρα διασκέδασης. Ειδικά το απόγευμα της μπορεί να είναι πολύ καταθλιπτικό και το βράδυ της προσφέρεται για στοχασμό και σχεδιασμό της επόμενης εβδομάδας. Έχω παρατηρήσει οτι πολύ περισσότερος κόσμος βλέπει δελτίο ειδήσεων την Κυριακή – παρά την Παρασκευή ή το Σάββατο...
-- Η Δευτέρα είναι η μέρα της Σελήνης (Μoon day και Lune-di στα γαλλικά από το lune=σελήνη) και βεβαίως της ..γκρίνιας και της βαρεμάρας, καθώς το φεγγάρι συμβολίζει όλα τα αρνητικά συναισθήματα – και τη “βολεψασιόν”. Ποιός θέλει να πάει για δουλειά την πρώτη μέρα της εβδομάδας; Άλλωστε δεν είναι στην ουσία η πρώτη (στο μέτρημα τουλάχιστον είναι η Κυριακή), με αποτέλεσμα να γίνεται πρώτη (σοβαρή) εργάσιμη η ..Τρίτη.
-- Η Τρίτη είναι η μέρα του Άρη (Mars day, Mardi στα γαλλικά – το Tuesday βγαίνει από τον “Άρη των Βίκινγκ” που λεγόταν Tyr), θεού του πολέμου, δηλαδή είναι η μέρα της δράσης. Οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουν ουσιαστικά τις σοβαρές δουλειές και τις πρωτοβουλίες (μαζί πάνε και οι καβγάδες) αυτή τη μέρα.
-- Η Τετάρτη είναι η μέρα του Ερμή (Mercury day, Mercredi στα γαλλικά – στα αγγλικά το Wednesday προέρχεται από τον αντίστοιχο “Ερμή” των Άγγλων), δηλαδή η μέρα του θεού της επικοινωνίας. Είναι παρατηρημένο οτι την Τετάρτη τα τηλέφωνα χτυπάνε αλύπητα πιο πολύ – για να μη σας μιλήσω για τη δημόσια δραστηριότητα των υπουργών και υφυπουργών που απογειώνεται...
-- Η Πέμπτη είναι η μέρα του Δία (Ζeus day, Jeudi στα γαλλικά και Thursday στα αγγλικά, από τον αντίστοιχο Thunor των Γερμανών), δηλαδή η μέρα του “benevolent king”, που απλόχερα χαρίζει τα πάντα. Είναι για ένα μυστήριο λόγο η μέρα των “ανοιγμάτων” - και για πολλούς η καλύτερη μέρα για έξοδο και ουσιαστική ψυχαγωγία.
-- Η Παρασκευή τέλος, είναι η μέρα της Αφροδίτης (Venus day, Vendredi στα γαλλικά και Friday στα αγγλικά από τις αντίστοιχες θεότητες Frigg, Frige και Freyja), η ημέρα των απολαύσεων, της ηδονής και της ερωτικής ενέργειας. Όχι τυχαία, θεωρείται η καλύτερη μέρα για διασκέδαση...
Η Παρασκευή είναι και η μέρα της μικρότερης επισκεψιμότητας (μέχρι τώρα τουλάχιστον) σε αυτό το blog – ίσως και σε όλα, γενικώς. Το βρίσκω απολύτως λογικό. Η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω...
Όσο για μένα, μετά από μια τέτοια μέρα, θέλω απλώς να μπω κάτω από μια κουβέρτα και να μην πάω πουθενά – music is my blanket...
Οι φωτό είναι από τα http://www.sciencemuseum.org.uk, www.danheller.com, http://www.infoniac.com
O τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο του Γάλλου υπερρεαλιστή συγγραφέα, ποιητή, μηχανικού, ηθοποιού, μουσικού, τραγουδιστή, κριτικού και μεταφραστή Boris Vian
To post αυτό συνοδεύεται από το "Blanket", την κορυφαία (κατά την άποψη μου) στιγμή στη βραχύβια ζωή του βρετανικού συγκροτήματος των Urban Species, που συνεργάζονται στο συγκεκριμένο κομμάτι με την υπέροχη φωνή της Imogen Heap.
Φόβοι και ελπίδες για την οικονομία το 2025
-
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025).Το ότι
η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά δεν αμφισβητείται στα
σοβα...
Πριν από 2 εβδομάδες
18 σχόλια:
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, Προκόπη. Γνώριμα τα σημειολογικά χαρακτηριστικά κάθε ημέρας και συναφές το όνομά της, αλλά δεν τα είχα τόσο τακτοποιημένα στο μυαλό μου. Καλό Σαββατοκύριακο!
Ελπίζω ότι όλα είναι καλύτερα τώρα. Τις τελευταίες μέρες ακούω συνέχεια να παραπονιούνται για απανωτές αναποδιές. Ίσως φταίνε τα φεγγάρια…
Δυστυχώς δεν έχω να συνεισφέρω, παρά τις προσπάθειες που έκανα να βρω δημοτική ρήση που συνδυάζει τις μέρες της εβδομάδας με τις ιδιότητες και τα χαρίσματα των γεννημένων στη διάρκειά τους. Από μνήμης μπορώ πω μόνο : «Τρίτη γεννάτε ο φρόνιμος, Τετάρτη ο αντρειωμένος, Πέμπτη το κακορίζικο…»
Γιατί δεν έβαλες τον Caravaggio του Σαββάτου;
Αύριο τι γράφουμε; ;-)
Καλή ξεκούραση.
Τσαλαπετεινός (για να μη ξεχνιώμαστε)
Α! και συγνώμη για την 'λάθος' είδηση χθες. Αλλά δε φταίω εγώ-εκείνος φταίει που άλλαξε γνώμη!
Ωραίο ποστ!
(Εν αναμονή *ανατρεπτικού ποστ* για τα ρωμαϊκά Λουπερκάλια./Ο πήχυς είναι ψηλά =)
Επειδή αγνοώ τη ζωή εκεί έξω, την Παρασκευή κάνω τις επισκέψεις μου σε ενδιαφέροντα blogs όπως το δικό σου. Όμορφο θέμα για μια τέτοια μέρα που και εμένα δε μου πήγε καλά... Δεν είμαι προληπτική αλλά σήμερα το σκέφτηκα λίγο καλύτερα:)
Καλή σου νύχτα
@Margo: Να μην την αγνοείς τη ζωή εκεί έξω - χωρίς να προπαγανδίζω την έξοδο μαζί με "χιλιάδες άλλους"... :-)
@Μad Nihilist: Δεν φτάνουν ως εκεί οι γνώσεις μου αγαπητή..
@Τσαλαπετεινός: Προς Θεού, δεν σας συνερίζομαι για τον Μανώλη.. :-p Αύριο δεν θα γράψουμε για τον Βαλεντίνο, αν με ρωτάς αυτό - τον έχουμε γραμμένο... :-)
@Maria Jose: Είδατε πόσα πράγματα έχουμε στο υποσυνείδητο;
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια... :-)
Πολυ χαίρομαι που σας βρήκα... Θα κάνω μια βόλτα να διαβάσω και τις προηγούμενες αναρτήσεις σας και θα επανέλθω...
Καλό Σ/Κ
H πραγματική ζωή είναι εδώ μέσα ;)
Kύριε Προκόπη, ευχαριστούμε για την πάντα πολύ καλή ενημέρωση.
Η ζωή είναι όπου θέλουμε εμείς να είναι και μπορούμε να αλλάζουμε γνώμη όποτε το επιθυμούμε. Σήμερα είναι εδώ μέσα, αύριο είναι εκεί έξω... Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ζωή συνεχίζεται και αν μείνουμε πίσω, δεν μας περιμένει!
Καληνύχτα/Καλημέρα
!τι τραγούδι!
@gasireu: Βλέπετε, προσπαθώ να σας "πιάσω" με όποιον τρόπο μπορώ - αν δεν σας αρέσει το κείμενο, τουλάχιστον ποντάρω στο τραγούδι... :-)
@Maximus: Please! Όχι "κύριε Προκόπη" - Νίκο Σταυρίδη σε ελληνική ταινία θα με κάνετε... :-p Γι αυτό έβαλα και τη φωτό των 25 μου χρόνων (κι έχω φάει την καζούρα της ζωής μου από γνωστούς και φίλους, για την πλούσια κώμη της εποχής), για να μην τρομάζετε και με αποκαλείτε "κύριο"! ;-)
@Old Boy: Το "Τελευταίο Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας" στο blog σας είναι έξοχο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μου σε (πολύ ολίγα) σημεία... Το συνιστώ σε όλους... :-)
@mtryfo: Καλώς ήλθατε! Κρίμα που δεν πρόλαβα το blog σας...
@ProkopisDoukas Τα Λουπερκάλια (όλο και κάτι θα έχετε ακούσει... ) ήταν η ρωμαϊκή γιορτή της γονιμότητας, 13-15 Φεβρουαρίου, η οποία εξελίχθηκε στις μέρες μας στην αθλιότητα του Αγίου Βαλεντίνου, με "τα γούτσου-γούτσου και την αισθητική-αρκουδάκι" όπως έγραψε ένας μπλογκερ σήμερα. =))
Εγώ μετά από αυτά που διαβάζω εδώ μέσα έχω αποβάλει από το μυαλό μου την εικόνα του κ. Προκόπη. Και περνάω κατευθείαν στο "Α, ρε Προκόπη" αν μου επιτρέπεται βέβαια. Από τα πιό ενδιαφέροντα πόστ και οφείλω να ομολογήσω πως παρόλο που γνωρίζω την γαλλική δεν ήξερα ετοιμολογικά τις μέρες της εβδομάδας. Μια καλή αρχή για να το ψάξω σε βάθος (θα είναι και ένας καλός λόγος να μου δώσουν οι καθηγητές μου το πτυχίο "λόγω εντυπωσιασμού")
Προς Θεού δεν ήθελα να υπονοήσω κάτι. Ήταν μόνο προσφώνηση εκτίμησης. Επίσης, γιατί να τρομάξουμε,μπορεί να μην απέχω πολύ από την δική σας ηλικία ή μπορεί και να είμαι πολύ παραπάνω, ίσως κάποιος εβδομηντάρης παππούς :-)
@MadNihilist: Γούτσου-γούτσου γίνεται η δουλειά.. (μπλιαχ) ;-)
@Τέρμα Βλάκας: Η ετυμολογία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - και αποκαλυπτική για την ιστορία του ανθρώπου...
@Μaximus: Αφήστε τα "ψόφια", όλοι εσείς που δεν θέλετε να ξέρουμε τίποτε για σας - δεν μας θολώνετε τα νερά έτσι εύκολα.. ;-)
Ουπς! Μήπως η τελευταία σπόντα -τα "ψόφια"- αφορά κι εμένα;
Πάντως ένας καλός ερευνητής, αν θέλει μπορεί να ανακαλύψει τα πάντα, ακόμα και σε θολωμένα νερά!
@Τσαλαπετεινός: :-)
Με ανησυχεί αυτό το χαμόγελο!
Με κλείσιμο ματιού θα ήταν πιό σαφείς οι προθέσεις.
Δεν κρατήθηκα και ανέβασα σήμερα.
Αλλά περιμένω το γραμμόφωνο.
A wonderful fact to reflect upon, that every human creature is constituted to be that profound secret and mystery to every other”
Charles Dickens
Δημοσίευση σχολίου