18.2.09
H διαφθορά αυξήθηκε το 2008
Τα αποτελέσματα είναι “διάφανα” - όπως η οργάνωση που παρήγγειλε την έρευνα της Public Issue.
1. Η διαφθορά αυξήθηκε στην Ελλάδα το 2008, κατά 109 εκατομμύρια ευρώ.
2. Σχεδόν η μισή συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα!
3. Πρωταθλητές τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες στο δημόσιο.
4. Πρωταθλητές τα νοσοκομεία, οι νομικοί και οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα.
5. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες παραδέχονται οτι “υπάρχει πολλή διαφθορά".
6. Το μέσο για πρόσληψη, το φακελάκι σε γιατρό και το μέσο στο στρατό θεωρούνται “λιγότερο διαφθορά”.
7. Κύριο μέτρο αντιμετώπισης της διαφθοράς θεωρείται η “γρήγορη εφαρμογή των νόμων για όλους, χωρίς εξαιρέσεις”
Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας της ΜΚΟ “Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς” εδώ.
Το badge το δανειστηκα από το blog της cynical
To post συνοδεύεται από άλλον ένα πρωταγωνιστή της αυστριακής σκηνής, τον Parov Stellar, που έρχεται για ένα dj set στην Αθήνα στις 11 Απριλίου, στο Retrofuture festival.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
16 σχόλια:
Καλή σας μέρα,κύριε Δούκα.Νομίζω πως δε χρειάζονται οι έρευνες για τέτοια θέματα,θέλω να πω ότι όλοι μας βλέπουμε ή μαθαίνουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη διαφθορά,καθημερινά.Είναι παντού.Αλλά δε νομίζω ότι είναι φαινόμενο της εποχής μας.
Το δελτίο τύπου για την φετεινή έρευνα εδώ.
Τώρα λίγο σπασίκλικο αυτό που θα πω αλλά θα ήθελα να το έβλεπα κάποτε αυτό το περιβόητο δομημένο ερωτηματολόγιο (όχι πως δια γυμνού οφθαλμού αμφισβητώ τα αποτελέσματα). Απλώς, ειδικά όταν μετά τη μέτρηση της διαφθοράς φτιάχονται συγκριτικοί πίνακες για τις χώρες πχ της ΕΕ, κρατώ μικρό καλάθι. Αυτό που μετριέται συνήθως είναι το πώς αντιλαμαβάνονται οι ίδιοι πολίτες τη διαφθορά και αν λάβουμε υπ όψιν την ψυχολογία του Έλληνα και τις ιδιαιτερότητες της επικαιρότητας =), δεν είναι αξιόπιστος δείκτης --αν τύχει πχ να τρέχει εκείνη την εβδομάδα το θέμα του Βατοπαιδίου στα ΜΜΕ τότε οι Έλληνες έχουν stronger feelings. Πάει η ψύχραιμη αντίληψη!
Θα ήταν δυσκολότερο αν όχι αδύνατο να γίνει μια τέτοια μέτρηση, αλλά θα είχε ενδιαφέρον ένας δείκτης Ευρώ λαδώματος (ή μίζας)/εκατό κατοίκους. Στατιστική ουτοπία, το ξέρω, αλλά θεωρητικά μιλούμε.
καλημερα Προκοπη,
εβλεπα χθες και τα νουμερα. Το φακελακι στα νοσοκομεια φτανει μεχρι το ταπεινο ποσο των 6,000 ευρω. Στις εφοριες ομως και τις πολεοδομιες, κυμαινεται αναμεσα στα 30,000 και 60,000 ευρω!!!
Πόσο πληρωνει άραγε κανεις "αέρα" για να παρει μια θεση στα προγουμενα ευαγή ιδρυματα;
Τα στοιχεία για τη διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα είναι αξιοπρόσεχτα. Και επειδή δείχνουν (θεωρώ) κάτι που βιώνουμε: όσο περισσότερο διαλύεται το δημόσιο, τόσο περισσότερο θα αποσαθρώνεται και ο ιδιωτικός τομέας.
Έλλειψη δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών και μη εφαρμογή ακόμα και των υπαρχόντων νόμων (τα γράψετε μια χαρά στην εγγραφή για την Κούνεβα), θεωρώ πως αποτελούν τον ένα παράγοντα. Ο άλλος; Πάψαμε να είμαστε πολίτες, να έχουμε αίσθηση του δημόσιου χώρου (κάτι πολύ ευρύτερο από το κράτος) και της σημασίας του.
Αν μου επιτρέπεται μια μικρή διόρθωση: Το 29,6% της διαφθοράς που αναλογεί στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι "σχεδόν η μισή". Είναι λιγότερο από το 1/3.
Όχι ότι αλλάζει κάτι με αυτό. Ούτως ή άλλως ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας είναι, ως επί το πλείστον, κρατικοδίαιτος. Απλά είναι καλό να έχουμε την πραγματική εικόνα και να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.
@όλα θα πάνε καλά: Οι έρευνες είναι πολύ χρήσιμες για να τεκμηριώνεται αυτό που όλοι ξέρουμε και λέμε. Μπας και καταλάβουμε οτι πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση από το nick σου... :-)
@cynical: Λέγεται οτι για τις μεγάλες ΔΟΥ (ΦΑΕΕ κλπ.) η ταρίφα για να πάρεις τη θέση προϊσταμένου είναι ενάμιση εκατομύριο ευρώ - τα οποία εύκολα βγάζεις σε ένα χρόνο...
@ΜadNihilist: Εδώ υποτίθεται οτι ρώτησαν τους ανθρώπους πόσα έχουν δώσει ο ίδιοι σε κάθε περίπτωση - και από αυτό βγάζουν κατ' εκτίμηση το "συνολικό ποσό της διαφθοράς" - αν προσέξεις έχει και περιθώριο λάθους. Τι να πω...
@QwfwqN: Σωστά τα λέτε. Καλώς ήρθατε... :-)
@fanfarone: Ναι έχετε δίκιο, αν διαβάσετε το in.gr, που παραθέτει μόνο τον "αριθμό των περιστατικών". Αν δείτε όμως τον "όγκο των συναλλαγών" (!) σε άλλη καρτούλα, μέσα στην έρευνα, θα δείτε οτι είναι σχεδόν μισά-μισά! Ευχαριστώ πάντως... :-)
"Κύριο μέτρο αντιμετώπισης της διαφθοράς θεωρείται η “γρήγορη εφαρμογή των νόμων για όλους, χωρίς εξαιρέσεις”"
Αυτό θα ήταν εφικτό ίσως στην Πολιτεία του Πλάτωνα... Στη δική μας "πολιτεία" δυστυχώς αυτό είναι ανέφικτο και ουτοπικό... Και το λέω μετά λόγου γνώσεως, καθώς όταν πήγα στη Νομική, συνειδητοποίησα πόσο σχετική είναι η έννοια της δικαιοσύνης και πόσο αργή -και συχνά αλυσιτελής έως ανύπαρκτη- είναι η εφαρμογή των νόμων. Ανήκω, λόγω πεποιθήσεων, στους πεισματάρηδες ρομαντικούς ιδεαλιστές που πιστεύουν στην επίτευξη συγκρότησης μιας κοινωνίας όπως θα έπρεπε να είναι, φοβάμαι όμως ότι η πραγματικότητα (και δη η ελληνική πραγματικότητα) θα καταρρίψει τα όνειρά μου/μας. Όπως και νά'χει, όμως, καλύτερα να ξέρουμε σε τι σημείο κατάντιας έχουμε φτάσει, μήπως αρχίσουμε να συνερχόμαστε...
Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε, συγγνώμη για το εντελώς αυθόρμητο σχόλιο που έκανα, δεν είχα προλάβει να διαβάσω το προφίλ σας... Πάντως οι σοβαροί, συνεπείς και "αχρωμάτιστοι" δημοσιογράφοι λιγοστεύουν όλο και περισσότερο...
Ελπίζω να συνεχίσετε να είστε όπως τώρα...
Να είστε καλά...
Η διαφθορά νομίζω είναι κομμάτι του εαυτού μας. Σκεφτείτε λίγο πως όλοι μας στεναχωριόμαστε που αυξάνεται η διαφθορά, όμως δεν θεωρουμε και "τόσο διαφθορά" το να βάλεις βίσμα για τον στρατό, ή για μια δουλειά. Ίσως και να το έχουμε κάνει και οι ίδιοι. Η διαφθορά λοιπόν είναι μέσα μας. Πρέπει πρώτα να την αποβάλουμε από μέσα μας και μετά να την πολεμήσουμε σε επίπεδο κράτους. Δεν μπορείς να πολεμήσεις κάτι του οποίου είσαι μέρος και "σε βολεύει". Όταν είσαι βολεμένος δε μιλάς. Είναι γνωστό αυτό. Πρέπει όλοι μας να αρχίσουμε αυτή την εσωτερική πάλη. Αυτό έχει πρώτα σημασία.
Κύριο μέτρο αντιμετώπισης της διαφθοράς θεωρείται η “γρήγορη εφαρμογή των νόμων για όλους, χωρίς εξαιρέσεις”
Υποθέτω ότι όσοι έδωσαν αυτήν την απάντηση θα συμπλήρωναν από μέσα τους "εκτός από μένα"...
"Ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1.450 ευρώ εκτιμάται ότι κατέβαλε κάθε ελληνική οικογένεια το 2008 ως ιδιότυπο «φόρο» διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλίσει μικρές ή μεγάλες διευκολύνσεις"
Μόλις το διάβασα στην on-line "Καθημερινή"...
To μόνο που πραγματικά με στεναχωρεί πλέον είναι, σε τι κόσμο έφερα την κόρη μου και ακόμα περισσότερο τι θα έχει να αντιμετωπίσει όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα...
Καλό σου απόγευμα :)
Τερμα Βλάκα συμφωνούμε απολύτως [χμ.. ίσως είμαι και γω εντελώς βλαμμένη!! :-)]. Μας είναι τόσο εύκολο να φωνάζουμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διεκδικούμε αλλά ως εκεί. Δεν έχουμε καταλάβει πως για να επιτευχθεί ο στόχος μας χρειάζονται και κάποιες «θυσίες» εκτός από φωνές. Η κοινωνία μας, οι πολιτικοί μας κλπ, εμάς αντικατοπτρίζουν (δυστυχώς). Αν πρώτα δεν γίνουμε εμείς λίγο καλύτεροι, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι..
Sunny
@Freedom: Χαρά μου και τιμή μου το σχόλιο σου... ;-) Αν θέλεις, ο ενικός είναι πιο βολικός - δεν είμαι δα και τόσο μεγάαλος... :-) Νομίζω οτι όλοι πρέπει να επιμένουμε λίγο στο "ρομαντισμό" - θεωρώ οτι μια από τις μεγαλύτερες ζημιές που έχουν προκληθεί στην κοινωνία, είναι ο κυνισμός και η νοοτροπία οτι "δεν γίνεται τίποτα"... Καλώς ήλθες!
@Τέρμα Βλάκας, χασοδίκης, Sunny: Αλληλοσυμπληρώνεστε και συνεχίζετε την παραπάνω σκέψη...
Χαίρομαι, γιατί με ανθρώπους που συμπαθώ και που όντως είναι κοντά μου ηλικιακά, δεν μου "κάθεται" καλά να χρησιμοποιώ πληθυντικό...Και χαίρομαι πιο πολύ απ' όλα γιατί δικαιώνεις την εντύπωσή μου. Σε ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση.
Όσο για τη νοοτροπία "δεν γίνεται τίποτα", δεν είναι δυνατόν να υιοθετείται από νέους ανθρώπους. Χειρότερη όμως και από αυτή είναι η κομματικοποίηση των νέων ανθρώπων, η εξ απαλών ονύχων υιοθέτηση της νοοτροπίας "συναλλαγή" με τους καθηγητές (στα πανεπιστήμια) και τους πολιτικούς (γενικότερα).
Να είσαι καλά, Προκόπη...
Η χαρά και η τιμή είναι δικές μου...
Έχω μια απορία, πως ξέρουν ότι μεγάλωσε η διαφθορά;
Από πάντα έτσι ήταν, συγνώμη, αλλά δεν τις κατανοώ τις λίγο περίεργες αυτές μετρήσεις και τί εξυπηρετούν. Δηλ. το 1990 ήταν μικρότερη η διαφθορά ή το 2000 ή το...δεν ξέρω εγώ!
Γενικώς η διαφθορά ζει και βασιλεύει και μόλις έλθουν και οι καινούριοι ε, τότε θα συνεχίσει ν΄ανεβαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δοκιμασμένη συνταγή! ;-)
καλό βράδυ!
Anepidoti, νομίζω οτι μετράνε σε σταθισμένο δείγμα "αν, πότε, πόσα, πού" έδωσες. Και από αυτό βγάζουν κατ' εκτίμηση ένα συνολικό ποσό που δόθηκε για διαφθορά.
Εξ όσων γνωρίζω, όλες οι έρυενες δουλεέυουν με αυτή την έννοια του "σταθμισμένου δείγματος", ενός δείγματος που αντιπροσωπεύει την κοιωνία - το ίδιο γίνεται στις δημοσκοπήσεις για πρόθεση ψήφου ή τις μετρήσεις της τηλεθέασης. Στις ΗΠΑ, οι τηλεοπτικές συνήθειες 300 εκατομυρίων μετρώνται με "μηχανάκια" σε 2400 οικογένειες - και θεωρούνται ακριβέστατες...
Δημοσίευση σχολίου