Σπάνια μου αρέσουν τα συνθήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτό εδώ όμως (που είδα τοιχοκολλημένο σ' ένα ταμπλώ ανακοινώσεων στην ΕΡΤ) με εκφράζει πλήρως. Είναι τέτοια η απέχθεια μου προς αυτούς που διέπραξαν ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα, που θεωρώ οτι η μόνη αποτελεσματική απάντηση σε μια δημοκρατική κοινωνία (που δεν δέχεται βεβαίως το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”) είναι να είμαστε όλοι, en block, δυναμικά απέναντι: Οι δημοσιογράφοι να αναφερόμαστε συνέχεια, οι πολιτικοί να παίρνουν θέση και να δρουν, οι πολίτες να απαιτούμε συνέχεια να γίνουν ουσιαστικές έρευνες, οι ψηφοφόροι να απαιτούμε από τα κόμματα να δεσμεύονται οτι θα κάνουν κάτι – και κυρίως όλοι μαζί να “μην αφήνουμε σε χλωρό κλαρί” την κυβέρνηση, την αστυνομία, τη δικαστική εξουσία – αν ολιγωρεί ή προσπαθεί να “κουκουλώσει το πρόβλημα” - ώσπου να συλληφθούν οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί.
Η κοινωνική πίεση φέρνει και όλο το πρόβλημα στην επιφάνεια. Τι ακριβώς έγινε με την Κούνεβα; Πήγαν να την τιμωρήσουν κάποιοι (προφανώς εγκέφαλοι του κυκλώματος που φέρνει εργαζόμενες-δούλες από τα Βαλκάνια ή κάποιοι που έχουν σχέσεις με την εργοδοσία των εταιρειών καθαρισμού), χρησιμοποιώντας εκτελεστές μαφιόζους, που την έβαλαν να πιεί το βιτριόλι!
Γιατί; Γιατί οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τις καθαρίστριες και παραβιάζουν τις εργασιακές σχέσεις συνεχώς. Πώς το κάνουν αυτό; Μετέρχονται όλα τα κόλπα και εκβιάζουν (ως ισχυρότερες), φυσικά εκμεταλλευόμενες το κενό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους...
Γιατί οι εταιρείες συμπιέζουν το κόστος; Για να πάρουν μεγάλες δουλειές με το δημόσιο. Τι κάνουν μετά την εγκύκλιο που δεν τους επιτρέπει να μειοδοτήσουν κάτω από το κόστος των προβλεπόμενων ημερομισθίων; Συμπιέζουν τα γενικά έξοδα (τα εξηγεί εξαιρετικά ο Τάσος Τέλλογλου εδώ) – πάλι δηλαδή δρουν κουτοπόνηρα και απατεωνίστικα. Δεν είναι συνυπεύθυνοι οι φορείς του δημοσίου που ανέχονται την καταστρατήγηση των συμβάσεων, την οποία φυσικά γνωρίζουν; Είναι. Ποιές είναι οι συνέπειες για τους διοικητές των φορέων αυτών; Καμία. Γιατί δεν καθαρίζονται από τις δικές τους καθαρίστριες, που έχουν μια κανονική εργασιακή σχέση πρόσληψης; Γιατί οι μόνιμες (απαντούν οι γνωρίζοντες) δεν κάνουν τη δουλειά – έρχονται ελάχιστες ώρες και “πασαλείβουν”. Ή γιατί δεν μπορούν να προσλάβουν αρκετές – η εργολαβία με τιμολόγιο βολεύει. Και για τις μίζες...
Συμπέρασμα: Επειδή έχουμε φτιάξει ένα ωραιότατο διεφθαρμένο κράτος, που δεν ελέγχει και δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου του, είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα στις εργασιακές σχέσεις. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε και στο αγριότερο έγκλημα κατά συνδικαλιστή, εδώ και δεκαετίες, στην Ευρώπη.
Το χειρότερο είναι οτι έχουμε και μια παγκόσμια οικονομική κρίση – χώρια η δική μας που προηγήθηκε. Τεράστια ευκαιρία για προτάσεις να καταστρατηγηθούν και επισήμως οι εργασιακές σχέσεις (που ήδη υπέφεραν), με προεξάρχοντα του “κινήματος” τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Μίχαλο, στέλεχος της ΝΔ και γιό του χουντικού υπουργού.
Τα νέα είναι ήδη ανησυχητικά από όλα τα μέτωπα. Και βεβαίως ουδείς μπορεί να ψέξει τον επιχειρηματία, που φοβούμενος την κατάρρευση της επιχείρησης του, προσπαθεί να την προστατεύσει. Άλλο αυτό όμως και άλλο να επωφελείσαι από την κρίση. Αν δεν ευαισθητοποιηθούμε όλοι στα θέματα των εργασιακών σχέσεων – κι αν δεν αντιδράσουμε μέχρι τέλους για την Κούνεβα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Τα μόνα καλά νέα είναι οτι η ίδια η Κούνεβα φαίνεται να είναι καλύτερα – έδωσε και κατάθεση. Αφού ο φάκελλος της ανάκρισης επεστράφη στην αστυνομία από την εισαγγελέα, ως απαράδεκτος, φαίνεται οτι έχουν αρχίσει να κινούνται οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης - η κατακραυγή έπαιξε τεράστιο ρόλο. Αν σκάσει το κακό σπυρί της εκμετάλλευσης (ιδίως των μεταναστών), ίσως υπάρχει μια ελπίδα να μην πάει στράφι η θυσία της...
"Επί του πιεστηρίου": Ελαστικές εργασιακές σχέσεις θέλει η διοίκηση της ΔΕΗ...
Οι φωτό είναι από τα http://www.xcomment.com, www.profile.myspace.com
To post αυτό συνοδεύεται από μια ακόμα εξαιρετική φωνή, αυτή της Amel Larrieux, τραγουδίστριας των Groove Theory, εδώ στο "You Will Rise" με το συγκρότημα των Sweetback - πρόκειται για τους τρεις βασικούς μουσικούς της Sade, που έχοντας προφανώς άπλετο χρόνο, έκαναν παράλληλα και αυτό το project...
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
12 σχόλια:
Στο συγκεκριμένο έγκλημα πάντως δεν θα μπορούσε κάποιος να υιοθετήσει τη θεωρία ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την αύξηση της εγκληματικότητας. Μάλλον το αντίστροφο συνέβη.
Συγχαρητήρια για την ανάρτηση σας!
Πιστεύω ότι η καθημερινότητα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα κρύβει πολλά τέτοια φαινόμενα. Μικρότερου ίσως βαθμού αλλά ίδιας λογικής εκβιασμών και πιέσεων. Το overdose στην περίπτωση Κούνεβα είναι αυτό που μας ανατριχιάζει.
Την καλησπέρα μου.
Ό,τι απεχθέστερο και χειρότερο,
το έγκλημα αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί,
όσα λες σωστά και πρέπει να λειτουργήσουν έτσι.
δυστυχώς, υπάρχει εμφανής κίνδυνος να παραγραφούν και οι ένοχοι να μην εμφανιστούν ποτέ.
κυρίως τα μέσα πρέπει να το ανακινούν συνεχώς, να μην αφήσουν περιθώριο στην δικαιοσύνη να αδρανήσει.
Ναι Προκόπη, θα ήταν πολύ σημαντικό για όλους μας να μην πάει τσάμπα η θυσία της.Μπράβο σου για την ανάρτηση
@Maximus: Οι μετανάστες δεν αυξάνουν την εγκληματικότητα (ίσως περιστασιακά σε κάποιες περιπτώσεις). Πολλές φορές φέρνουν μαζί τους "τριτοκοσμικά φαινόμενα", αλλά συνήθως απλώς γίνονται εύκολα θύματα για τα κυκλώματα που τους χρησιμοποιούν - π.χ. ναρκωτικά στο ιστορικό κέντρο.
@Navarino: Εδώ κρίνεται η πολιτεία λοιπόν - σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Αν θέλεις, διάβασε την παραπομπή μου "που ήδη υπέφεραν" - είναι ένα παλιότερο κομμάτι μου στην Athens Voice.
@anepidoti: O κίνδυνος εδώ αγαπητή δεν είναι η παραγραφή - αλλά το να τεθεί ο φάκελλος στο αρχείο, με την ένδειξη "άγνωστοι δράστες". Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε - ακόμα κι αν "χαλάσει" λίγο το εμπορικό όνομα και κάποιων εταιρειών, που δεν έχουν τελικά ευθύνη...
@Carpe Diem: Σ' ευχαριστώ - όπως κι ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια...
όλη η εκπομπή νέοι φάκελοι για την Κούνεβα: http://anything-but-nd.blogspot.com/2009/02/blog-post_16.html
A, μπράβο ανώνυμε - ευχαριστώ πολύ, γιατί έψαχνα κι εγώ να βρώ τις εκπομπές του Παπαχελά και του Τσίμα, αλλά το Greek Tube δεν τις είχε ανεβάσει ακόμα..
Γεννάται βέβαια το ερώτημα: όταν το κράτος (υπό ευρεία έννοια) είναι ο πρώτος εργοδότης που καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία (βλ. εργολαβίες, συμβασιούχους, ωρομίσθιους και πάει λέγοντας), τι παράδειγμα δίνει στον ιδιωτικό τομέα της αγοράς εργασίας και με ποιο κύρος θα τον ελέγξει και θα επιβάλλει κυρώσεις;
Ρητορικό το ερώτημα, και η απάντηση κάπου ανάμεσα σε βιτριόλι και ψυγείο...
Φοβάμαι πως ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνεται ευκολότερο να μπουν οι υποθέσεις αυτές στο αρχείο είναι πως πρώτη η κοινή γνώμη τις συμπιέζει και τις αρχειοθετεί, τη στιγμή που θα εμφανιστεί ένα νέο εξ ίσου θερμό θέμα. Την ερώτηση "Μα καλά ακόμα μ'αυτό ασχολείσαι;" την ακούμε όλοι μας αν μας ξεφύγει και αναφερθούμε πχ στις υποκλοπές ή στις απαγωγές των Πακιστανών... (How very unfashionable! =)
Τη συνέχεια, την επιμονή, το follow up που λείπει μόνον εξειδικευμένες οργανώσεις κοινωνίας των πολιτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να την διασφαλίσουν (και αυτές απουσιάζουν θεαματικά στην Ελλάδα) --τα πολιτικά κόμματα μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει τρόπο να συντηρήσουν θεματικές εστίες ακτιβισμού και γνώσης με ένα minimum grassroot participation.
@χασοδίκης: Πολύ σωστά αγαπητέ, εγώ που δουλεύω στο ευρύτερο δημόσιο το βλέπω χρόνια τώρα και φωνάζω...
@MadNihilist: Γι αυτό θέλει συνεχή υπενθύμιση και ανυποχώρητο πείσμα απ' όλους μας...
[Χαίρομαι που ο Xasodikis έθεσε το θέμα του ψυγείου (αν και προς στιγμήν νόμισα πως επρόκειτο για το ψυγείο του Ζιγκ Ζαγκ στις Νερατζιές που τόσο ερέθισε τη φαντασία της άκρας δεξιάς =).]
Η υπόθεση των ψυγείων πέρασε στα ψιλά. Στην Ελλάδα *ξυπνάει η ανθρωπιά* μας *αφού συμβεί* το κακό (ή όταν δεν υπάρχουν αρκετές άλλες ειδήσεις.) Διαθέτουμε συλλογικά πολύ μειωμένη και ελάχιστα πολιτική προνοητικότητα --δεν θωρακίζουμε δλδ την κοινωνία μας με πολιτικά κριτήρια έτσι ώστε να μην χρειαστεί να θρηνίσουμε ως άτομα εμείς ή οι άλλοι. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα εθνικό delusion --πως το φιλότιμο και η καλή καρδιά είναι δήθεν πολιτικά-εργαλεία-made-in-Greece όπως το τζατζίκι ή η φέτα.
Συγχαρητήρια για το θάρρος και την καθαρή ματιά. Καιρός να πάρουμε όλοι μια θέση απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν. Ιδίως εμείς που γράφουμε με ψευδώνυμα και δεν εργαζόμαστε στην υπηρεσία ενός κράτους που δολοφονεί, τρομοκρατεί και εκβιάζει.
Δημοσίευση σχολίου