** Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε αποφράδα μέρα για το Ισραήλ. Μετά από όλη αυτή τη φρικτή επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας – και όλον αυτό το φιλοπόλεμο “διαγκωνισμό” των πολιτικών δυνάμεων - η ισραηλινή κοινωνία στρέφεται όλο και πιο (ακρο)δεξιά: Στις εκλογές αναμένεται να θριαμβεύσει ο σκληρός δεξιός Βενιαμίν Νετανιάχου, με δεύτερη την “κεντρώα” Τζίπι Λίβνι και τρίτο τον ακροδεξιό Άβιγκντορ Λίμπερμαν – που αναμένεται να εκτοπίσει τον “σοσιαλιστή” Εχούντ Μπάρακ στην τέταρτη θέση, μετατοπίζοντας όλο το πολιτικό σκηνικό σε ακόμα πιο σκληρές θέσεις.
Ευτυχώς, όπως μου εξήγησε ο Πάνος Χαρίτος, υπάρχουν περιορισμοί από το ανώτατο δικαστήριο, για το ποιές υπουργικές θέσεις μπορεί να πάρει ο Λίμπερμαν, με το Εξωτερικών και Άμυνας να αποκλείονται! Δυστυχώς, όσοι γράφαμε οτι οι ακραίοι εκατέρωθεν τρέφουν αλλήλους, επιβεβαιωνόμαστε και από άλλες εκτιμήσεις...
Οι προβλέψεις είναι οτι ο Νετανιάχου θα τα “σπάσει” με Ομπάμα και Χίλαρι – ενώ η ειρηνευτική διαδικασία θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως από τον (πρώην μπράβο) Λίμπερμαν, που εμφορείται από ακραίες ρατσιστικές (φασιστικές) θέσεις και (προσέξτε τη λεπτομέρεια) στηρίζεται κυρίως από τους μετανάστες Εβραίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση (απ' όπου προέρχεται και ο ίδιος). Οι πρώην ανατολικές χώρες (και ο υπαρκτός σοσιαλισμός) φαίνεται οτι παρήγαγαν (και συντηρούν) μερικά από τα πιο αντιδραστικά πολιτικά ρεύματα..
** Όπως και η Πολωνία (με τους ανεκδιήγητους αδελφούς Καζίνσκι, που διαφέντευαν τη χώρα ως πρόεδρος και πρωθυπουργός, κόντρα σε όλα τα ασυμβίβαστα της δημοκρατίας – ευτυχώς ο ένας, ο πρωθυπουργός “εκτοπίστηκε” από έναν πιο “προοδευτικό” δεξιό, τον Ντόναλντ Τουσκ) η Τσεχία είναι μια από τις πρώην ανατολικές χώρες που είναι απολύτως προσδεδεμένη στο άρμα της Ουάσινγκτον, υιοθετώντας γενικώς σκληρές συντηρητικές, αντιδραστικές και αντιευρωπαϊκές πολιτικές - η λεγόμενη "Νέα Ευρώπη".
Κυβερνάται από έναν αμφιλεγόμενο (αν όχι γραφικό) αντικομμουνιστή και θαυμαστή της Θάτσερ, τον Βάτσλαβ Κλάους, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκπεφρασμένη την αντίθεση του σε αυτήν! Στον εντελώς αντίθετο δρόμο από τον προκάτοχο του Βάτσλαβ Χάβελ, ο Κλάους υποστήριξε το ιρλανδικό “Όχι”, αντιτίθεται στην Συνθήκη της Λισαβόνας και αμφισβητεί οτι ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή...
** Επί 11 χρόνια πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Τζον Χάουαρντ ακολούθησε πλήρως την πολιτική Μπους, στέλνοντας στρατό στο Ιράκ (υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της επέμβασης), τήρησε εχθρική στάση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και αρνήθηκε σθεναρά να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των ρύπων, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ.
Αυτές τις ημέρες, η Αυστραλία “γεύεται” δυστυχώς τα αποτελέσματα της αδιαφορίας και της αντι-οικολογικής πολιτικής των μεγάλων “ρυπαντών” (στους οποίους ανήκε), με τις πυρκαγιές να μαίνονται, μια ολόκληρη “Αττική” να έχει καεί και τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 170. Είχαν προηγηθεί μια δεκαετία συνεχούς ξηρασίας και πολλές ημέρες με καύσωνα στους 47 βαθμούς Κελσίου.
Βεβαίως, ο διάδοχος του Χαόυαρντ έσπευσε να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο. Όπως φαίνεται όμως είναι αργά: Οι προβλέψεις για την Αυστραλία είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς είναι από τις πιο “ευάλωτες” περιοχές στον πλανήτη, στην κλιματική αλλαγή...
"Επί του πιεστηρίου": Ευτυχώς, η Λίβνι μοιάζει να προηγείται του Νετανιάχου - και ο Λίμπερμαν (που θέλει να βομβαρδίσει με πυρηνικά τους Παλαιστίνιους!) έρχεται τρίτος, αλλά όχι με τόσο υψηλά ποσοστά. Η ακροδεξιά στροφή πάντως έχει συντελεστεί...
Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές - και τι σκοπεύει να κάνει ο Ομπάμα με την Κίνα...
Οι φωτό είναι από τα http://syzdek.org, http://www.voanews.com, http://prodos.thinkertothinker.com, http://farm1.static.flickr.com, http://electronicintifada.net και το Google.
To post συνοδεύεται από ένα σπαρακτικό αριστούργημα ("I want to swim in the pools of your eyes") της Annie Lennox, πρώην τραγουδίστριας των Eurythmics και πρωταγωνίστριας στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε στο Λονδίνο κατά της επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
24 σχόλια:
Kαλημέρα, το ΛΑΟΣ στην Ελλάδα θεωρείται ακροδεξιό κόμμα ή απλά μια αλχημεία με διάφορους και μια χούφτα ακροδεξιούς μέσα που σχηματίστηκε για να διαμαρτύρεται ή να συμπορεύεται(;) Και γιατί ξαφνικά και χωρίς να έχει κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία ή κάποιο πρόγραμμα είχε τόση απήχηση στην ελληνική κοινωνία ώστε να ψηφιστεί και στη βουλη;
Καλημέρα.
Όλοι ξέρουμε ότι κάποτε η φύσει θα μας «ανταποδώσει» όλα αυτά που της έχουμε κάνει αλλά όλοι νομίζουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς… Σήμερα θρηνεί η Αυστραλία, αύριο ποίος θα έχει σειρά άραγε;
@Maximus: Κατά δήλωση του Καρατζαφέρη στη Βουλή, το κόμμα του βρίσκεται "στα άκρα της δεξιάς". Άλλωστε συμμετέχει στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τα κόμματα του Λεπέν, του Χάϊντερ κλπ. στο συνασπισμό των ακροδεξιών κομμάτων.
@Ξένη: Όλοι μας... Γι αυτό μας αφορά όσο ποτέ άλλοτε, αν μεθαύριο θα εκλεγεί η Πέϊλιν στις ΗΠΑ, που πιστεύει οτι ο άνθρωπος δεν έχει καμία ευθύνη για την κλιματική αλλαγή - ενώ θεωρεί οτι πρέπει να εξορύξουμε όλο το πετρέλαιο από την πατρίδα της την Αλάσκα, αδιαφορώντας για την οικολογική καταστροφή...
Εκτός απροόπτου, πιστεύω (και ελπίζω) πως τα *εκλογικά* ποσοστά της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν θα ανεβούν περισσότερο. Ένας από τους λόγους είναι πως το ιδεολογικό στίγμα του ΛΑΟΣ υπήρξε εξ αρχής ασαφές και ρευστό για να έχει ευρεία απήχηση (σχετικά πχ με αυτό του FN στην Γαλλία) με αποτέλεσμα το ΛΑΟΣ να διαθέτει σήμερα (εμπειρικά πάντα) ένα σχετικά μικρό "σκληρό πυρήνα" και να διεκδικεί διαρκώς με ποικίλους τρόπους τους εσωτερικούς-swing-voters της δεξιάς (που δεν είναι λίγοι παρεμπιπτόντως) --έτσι ώστε να διατηρήσει όσο γίνεται μια σταθερή παρουσία στο Κοινοβούλιο.
Το μεγάλο (...για ένα "unassuming" σχόλιο όπως αυτό =)) θέμα των σποραδικών εξάρσεων ακροδεξιάς ρητορικής ανά τον πλανήτη οφείλεται ΙΜΟ πρωτίστως στο παγκόσμιο έλλειμα δημοκρατίας και στο ότι οι θεσμοί δεν καταφέρνουν να εκσυγχρονιστούν (ή να αναπτυχθούν νέοι) με ρυθμούς συγκρίσιμους με αυτούς με τους οποίους αυξάνεται η πολυπλοκότητα των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Έτσι έχουμε τερατογενέσεις που τρέφονται από φτωχή πληροφόρηση ... όπως το BNP στην Βρετανία, ένα κόμμα που θα είχε ενδεχομένως τη μισή δύναμη από αυτήν που έχει σήμερα, αν η ΕΕ φρόντιζε τους θεσμούς ενδοευρωπαϊκής δημοκρατίας με τον ίδιο ζήλο που προστατεύει τα στομάχια μας από το κοκορέτσι ή το lardo di colonnata =)
Too long a topic to address during a short coffee break... To be cont'd. [Good post btw!]
Αγαπητέ Προκόπη, συνοπτικό και άκρως καταπιστικό το άρθρο σου, έτσι για να καταλάβει ο καθένας μας το ρόλο των πολιτικών, οι οποίοι εμφορούνται από τέτοιες ιδέες και απόψεις. Να καταλάβουμε, το σημαντικότερο, τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των ιδεών και των πολιτικων που ακολουθούν τα πρόσωπα αυτά στην ίδια τη ζωή μας άμεσα και μακροπρόθεσμα.
Συγχαρητήρια σε σένα που προσπαθείς να μας ευαισθητοποιήσεις. Εμείς ας αντιδράσουμε λοιπόν.
@Μad Nihilist: Συμφωνώ και περιμένω το pt.2. Αλήθεια, γιατί δεν τα γράφεις σ' ένα blog? Και άποψη έχεις και γνώσεις και γούστο... :-)
@ivain: Ευχαριστώ, καλώς ήρθες! :-)
Έξυπνο άρθρο και πολύ καλό blog γενικότερα. Σε εντόπισα μέσω του φίλου navarino-s και θα σε έχω στα υπόψη μου...
Καλώς σε βρήκα!
Είναι πραγματικά αποθαρυντικό να βλέπει κανείς ολόκληρες χώρες να στρέφονται σε ακροδεξιές λύσεις υπό τον φόβο ενός εχθρού που ούτε και οι ίδιοι ακόμη δεν μπορούν να προσδιορίσουν. Γιατί μόνο υπό το καθεστώς φόβου θα μπορούσε κάποιος να στραφεί προς τα εκεί. Όλοι αυτοί που εξουσιάζουν αυτόν τον πλανήτη έχουν δέσει τον γάιδαρό τους.
Καταπληκτική και η μουσική που έχεις στο blog σου.
@Aνορθόδοξος, Τέρμα Βλάκας: Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια... Καλώς ήρθατε..
Prokopis Doukas: αν και δεν έχει χρεία υπεράσπισης, μην παραγνωρίζετε τη σημαντική της συνεισφορά στην μπλογκόσφαιρα, που χάρη μόνο στην δική της διορατικότητα άρχισε να αντιλαμβάνεται το (αβυσσαλέο) βάθος των πολιτικών σημαινομένων των ταγιέρ της Χίλαρυ, π.χ. (**Σαρδόνιο γέλιο που σβήνει με φαίηντ κατά το υπόδειγμα των ταινιών που ο Κρίστοφερ Λη έπαιζε τον Δράκουλα**).
@ProkopisDoukas
Σε άλλη ευκαιρία το part ii - φοβάμαι πως αν συνεχίσω θα κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας, αν δεν το έχω ήδη κάνει =)
Blogger's block, tout court ! --για να απαντήσω στην περί blogging παραίνεση. Vanilla commenting besides has got a much lower carbon footprint. Ευχαριστώ πάντως.
ps "Γούστο";! Like in "good taste"?! [Source?]
@Lobo
Σχεδίαζα να το παω μαλακά προς τα χρωματιστά pantsuits και το μεταμεσονύχτιο sartorial debauchery των primaries (μέσω της πονηρής ερώτησης περί "γούστου") αλλά με πρόλαβες, Λύκε. You're in disgrace! =))
@Steppenwolf: Χαίρομαι γι αυτό που μου αποκαλύπτετε. Επιβεβαιώνομαι οτι το γυναικείο φύλο (ειδικά το καλλιεργημένο) είναι πολύ ανώτερο είδος.. Θα σας μελετήσω και τους δύο, μετά τη δουλειά... :-)
@MadNihilist: Η γλώσσα έχει γούστο αγαπητή. Καμία κατάχρηση του χώρου, σας θεωρώ "μεγάλο ευεργέτη" του blog. Θαυμάζω δε όλο αυτό τον καιρό το κουράγιο σας να ασχολείστε τόσο πολύ με τους άλλους.. Μεγάλη μου τιμή... :-)
@Mad Nihilist: Αυτό που δεν έχω αντιληφθεί ακόμα είναι ο λόγος για τέτοιο nickname... Δεν μου κολλάει... :-)
Συμφωνώ με τον ivain
"συνοπτικό και άκρως καταπιστικό το άρθρο σου" αλλά να προσθέσω: όπως πάντα.
Υπεροχη η φωτογραφία των Διδύμων!
@tsalapeteinosQ Μα δεν είναι χάρμα! Η αρχική μου πρόθεση για τίτλο ήταν "Κόψτε φάτσες"....
Ο Τσέχος είναι ο ορισμός της φαιδρότητας. Ο Χάουαρντ πάλι μού δίνει την εντύπωση ότι έχει κάπου ξεχαστεί στο παρελθόν και δε λέει να δει ότι οι σταθερές έχουν μετατοπιστεί. (Και να σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα καταστρέφεται μια από τις πιο όμορφες ηπείρους...)
Όσο για τον Λίμπερμαν μού φαίνεται ο πιο επικίνδυνος. Τουλάχιστον το παρελθόν του, που άκουγε Kalinka εκτελώντας χρέη πορτιέρη, τον κάνει πιο λυσσαλέο για εξουσία. (Τας πληροφορίας για τους χορούς Kalinka σε μπαρόβιους ρυθμούς τις διοχέτευσε ο κύριος Χατζηστεφάνου στο προηγούμενο Infowar.)
Η Annie ήταν πάντα μπροστά '-)
Γκόλντα Λίβνι;
To Kadima φαίνεται να προηγείται τελικώς του Likud στα exit polls με διαφορά δύο εδρών.
@ProkopisDoukas O συγκεκριμένος εκπρόσωπος του ανώτερου και καλά είδους (βαcheμάν φλατέ μαι ...καν μέμ ! =))) διακρίνεται από θεαματική άγνοια των σύγχρονων μουσικών genres (εκτός από Grateful Dead όπου κάτι γίνεται). In other words, I would still be reading your feed if it were not for that little-radio idea. Most enlightening indeed.
@Lobo Do stick around by all means but ..."please don't murder me" =)
Akrode3io to Laos? LOL
Me tin oikologiki sinidisi kati prepei na ginei sthn elladitsa. Eimaste piso. Exo paei eyropi kai exoun poli perisotero sevasmo.
Kai mias pou diavazw gia pirkagies 8imame ayto to yperoxo kalokairi pou eixame ton evagelato twentyfour/seven. Ti apolaysi...
PS. Kalh h Lennox alla kai kati pio sygxrono kai simerino den 8a mas xalage.
Metallica - Prince Charming
afieromeno ston Obama
Για παράδειγμα: πολλά από τα νέα μέλη της Ε.Ε. πούλησαν γη και ύδωρ στις Η.Π.Α., δίχως να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τα υπόλοιπα κ-μ, και πήραν το περίφημο visa waiver. Και οι πολίτες της Ελλάδας, ακόμα να υποβάλλονται στη διαδικασία έκδοσης visa.
Αυστραλία, πραγματικά από τις πιο ευάλωτες χώρες σε κλιματική αλλαγή, όντας κυρίως έρημος. Και μια μικρή, αλλά σημαντική για τη συγκεκριμένη κατάσταση, τεχνική λεπτομέρεια. Τα δάση της Αυστραλίας είναι από τα πιο πυρόφιλα δάση του πλανήτη, με βλάστηση γεμάτη στα αιθέρια έλαια (σκέψου μόνο τους ευκαλύπτους). Τα δέντρα εκεί μετατρέπονται σε πραγματικές βόμβες στις δασικές πυρκαγιές. Η ταχύτητα μετάδοσης της φλόγας κατά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη και οι θερμοκρασίες κατά πολύ ψηλότερες. A real inferno.
@Nick Vertigo: Και η χούντα στην Ελλάδα αγαπητέ γελοία ήταν - αλλά και βασάνισε και σκότωσε και πήγε τη χώρα εκατό χρόνια πίσω...
Για τα οικολογικά είναι γνωστό οτι είμαστε πολύ πίσω... Όσο για τα μουσικά, θα μου επιτρέψεις να μην παίζω Metallica (άσε που είναι εξίσου παλιοί με τη Lennox!) :-)
@Τhomas Xomeritis: Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσε πληροφορίες για την Αυστραλία. Για τη λεγόμενη "νέα Ευρώπη", δεν είναι βεβαίως μόνο το θέμα της visa. Είναι μια πλήρης υποτέλεια μέχρι τώρα στην Ουάσινγκτον του Μπους - κι ένα διαρκές "σαμποτάρισμα" των αποφάσεων που θα μπορούσαν να κάνουν την αντίδραση της Ευρώπης σθεναρή.
re: Europe
Θα ήταν ευχής έργον η Προεδρία Ομπάμα να δρομολογήσει την κατάργηση του ΝΑΤΟ το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο ασύστολου ελέγχου των "αδυνάτων" και ενίοτε μεγαλομανών, ένα σετ από κοντά λουριά με τα οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ειδικά εκπαιδευμένα κράτη-μαντρόσκυλα/χωροφύλακες το καθένα στην περιοχή του. Speaking of which είναι τουλάχιστον κωμικό να μιλάμε για ένα ΝΑΤΟ που εκτείνεται μέχρι την κεντρική Ασία --αναρρωτιέμαι με βάση ποια κοινή γεωπολιτική ταυτότητα προωθούνται αυτά τα αταίριαστα συνοικέσια. Τι σχέση έχουν η Ουκρανία ή η Γεωργία με τον Βόρειο Ατλαντικό? --ça me dépasse ! =)
Αγαπητή Mad, όταν η Ευρώπη αποφασίσει (μόνο έτσι δυστυχώς) να αποκτήσει οικονομική και κυρίως αμυντική αυτονομία, τότε μόνο θα γίνει πραγματικά δύναμη που θα μπορεί να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ... Εκτός αν στο μεταξύ έχουμε αλλάξει μοντέλο και δεν "συνδιαλεγόμαστε" με εξοπλισμούς... :-)
Δημοσίευση σχολίου