Με μάλλον στυφή γεύση φεύγει το 2009. Η χρονιά που άρχισε στον απόηχο της εξέγερσης του Δεκέμβρη, “πνίγηκε” μέσα στην οικονομική κρίση και τελειώνει με την σφοδρή αντίδραση της πιο καθυστερημένης πολιτικά και αισθητικά μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε μια ακόμα προεκλογική υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ - και στο φόβο που προκαλεί η πιθανότητα να κλέψει την "πελατεία", η ΝΔ του Σαμαρά.
Είναι 10 χρόνια σχεδόν από την ανεκδιήγητη (αντισυνταγματική) “μάχη για τις ταυτότητες”, που είχε ξεσηκώσει ο Χριστόδουλος (και είχε υπογράψει και ο Καραμανλής, για να μην ξεχνιόμαστε) και σχεδόν 20 από τα “συλλαλητήρια των μακεδονομάχων” - κι έχει κανείς την αίσθηση οτι δεν έχουμε διανύσει και μεγάλη απόσταση: Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει δυσκολία να αποδεχθεί ή δείχνει οτι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του ανθρωπίνου δικαιώματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να καταλάβει οτι ένα παιδί που γεννιέται σε αυτή τη χώρα έχει δικαίωμα να έχει μια υπηκοότητα (=ιθαγένεια στην πράξη) ή μια πατρίδα. Κι όπως ακριβώς και με τις ταυτότητες και την αποφυγή διακρίσεων (και με τη συλλογή υπογραφών που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα), οτι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα ή υποκείμενα στη θέληση της πλειοψηφίας, όπως εκ του πονηρού υποδεικνύεται με την ακροδεξιά πρόταση για δημοψήφισμα (για να ειπωθεί όσο πιο “λιανά” γίνεται, δεν μπορούμε να μαζευτούμε και να ψηφίσουμε οτι θα στερούμε ανθρώπινα δικαιώματα από συνανθρώπους μας - γιατί εκτός των άλλων έχουμε υπογράψει και διεθνείς συμβάσεις, για την προστασία τους). Είναι κι αυτό ένα σημάδι της επικίνδυνης δημαγωγίας και του λαϊκισμού, να “προσφεύγει” δήθεν στην άμεση δημοκρατία, η πιο αντιδημοκρατική πτέρυγα του πολιτικού συστήματος...
(Όσο για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, δεν είναι της παρούσης. Οι πληροφορίες μου λένε οτι είναι σε μεγάλο βαθμό προιόν αποδοχής των προτάσεων της πιο αξιόπιστης ΜΚΟ για το θέμα των μεταναστών, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Περισσότερες φωνές αντίδρασης εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.)
Όποιος κινείται στην αγορά, ξέρει οτι αυτοί οι τελευταίοι μήνες του 2009 είναι όλο και χειρότεροι - η πτώση του τζίρου κινείται στην τάξη του 30 με 40%. Οι πάντες είναι “σφιγμένοι”, ρευστότητα δεν υπάρχει, ο κόσμος δυσκολεύεται να καταναλώσει. Υπό άλλες συνθήκες, θα έλεγε κανείς οτι αυτό το σοκ χρειαζόταν σε μια υπερκαταναλωτική Δύση (και κυρίως σε μια νεοπλουτική και ακριβή Ελλάδα) - αλλά το σύστημα της οικονομίας δεν έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορισθεί αυτόματα, με βάση τα καινούργια δεδομένα, ιδιαίτερα όταν απέχει πολύ από το να είναι ένα “καλολαδωμένο γρανάζι”. Μεγάλα θύματα οι πρώην εργαζόμενοι, αυτοί που έμειναν άνεργοι, γιατί τους πήρε μπάλα η συρρίκνωση της αγοράς - ας μην ξεχνάμε οτι η ανεργία οδηγεί σε πολύ πιο μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία από οποιοδήποτε άλλο ψυχικό πλήγμα, καθώς η αυτοεκτίμηση πλήττεται βάναυσα και δεν επανέρχεται, ίσως, ποτέ...
Το 2010 αναμένεται ακόμη πιο άγριο - κι εκεί θα φανούν και οι αντοχές μιας κοινωνίας, που υπέμεινε μέχρι τώρα την κατρακύλα της χώρας και αναζήτησε την πολιτική αλλαγή, απαιτώντας “άμεση διόρθωση της πορείας”. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να χρεωθεί στα “ευχάριστα” του 2009 (που απέτρεψαν και την επανάληψη μιας έκρηξης λαϊκής οργής τον Δεκέμβρη), από την άλλη πλευρά όμως, τίποτε ακόμη δεν έχει αλλάξει - τίποτε δεν έχει φτάσει “προς τα κάτω”, ώστε να δει ο πολίτης την ουσιαστική διαφορά.
Υπό αυτή την έννοια, η δεκαετία που (δήθεν - το πραγματικό τέλος της δεκαετίας είναι 31 Δεκεμβρίου 2010) τελειώνει, θα μπορούσε να ιδωθεί ως “μισογεμάτο ποτήρι”: Μετά από την 11η Σεπτεμβρίου και μια οκταετία Μπους, η αλλαγή επήλθε και επιτέλους η Αμερική εμφανίζει ένα πιο ανθρώπινο και προοδευτικό πρόσωπο προς την υφήλιο. Ωστόσο, ο νομπελίστας Ομπάμα έχει ακόμα τεράστιες προσδοκίες να εκπληρώσει - μια από αυτές είναι και η σοβαρή δέσμευση για περιβαλλοντικό φρένο στη ρύπανση ενός πλανήτη, που παριστάνει οτι δεν θα καταστραφεί σύντομα και οτι οι Κοπεγχάγες είναι περιττές...
Το 2009 κλείνει με μια πανσέληνο, το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου - και μάλιστα με έκλειψη σελήνης. Επιπλέον, είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα και αυτό, κατά την επικρατούσα πλέον ερμηνεία, είναι ο ορισμός του “blue moon”. Το αν το θλιμμένο φεγγάρι θα μας φέρει μια λιγότερο θλιμμένη χρονιά, μένει να φανεί. Καλή χρονιά σε όλους!
Υ.Γ. Το 2009 κλείνει και με έναν απολογισμό αυτού του blog (που κοντεύει το χρόνο), με τα 20 καλύτερα(;) post - προσπάθησα να επιλέξω αυτά που προκάλεσαν τα περισσότερα κολακευτικά ή μη σχόλια και προτιμήθηκαν (με συνδέσεις) από άλλους. Θα τα βρείτε, δεξιά σας, στο roll bar.
Oι φωτό είναι από το www.astronomy-pictures.net και το www.wicn.org
Το post συνοδεύεται από την εξαιρετική εκτέλεση του κλασικού Blue Moon, από την Αμερικανίδα Carmen McRae.
Φόβοι και ελπίδες για την οικονομία το 2025
-
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025).Το ότι
η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά δεν αμφισβητείται στα
σοβα...
Πριν από 2 εβδομάδες