8.2.09

Έκλειψη...

Θα σου μιλήσω αστρονομικά:

Δευτέρα 9/2/09, στις 16.48 κορυφώνεται η μερική έκλειψη σελήνης. Έκλειψη σελήνης (όπως και ηλίου άλλωστε) έχουμε όταν τα τρία ουράνια σώματα βρίσκονται στην ίδια ευθεία – ανάλογα με την “ακρίβεια” της προσέγγισης έχουμε μερική ή ολική έκλειψη. Η έκλειψη σελήνης συμβαίνει πάντοτε με πανσέληνο (η γη είναι ανάμεσα στον ήλιο και τη σελήνη, οπότε ρίχνει τη σκιά της στον δορυφόρο της), ενώ έκλειψη ηλίου συμβαίνει πάντοτε με το “καινούργιο φεγγάρι”, όταν η σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον ήλιο και στη γη – και μας “καλύπτει” με τη σκιά της. Το εντυπωσιακό με αυτή την τελευταία περίπτωση είναι οτι οι αναλογίες (η διάμετρος της σελήνης σε σχέση με την απόσταση της από γη και σελήνη) μπορούν να είναι τέτοιες (σε κάποιες περιπτώσεις), ώστε η σελήνη αρκεί “ακριβώς” για να καλύψει το δίσκο του ηλίου, σε περίπτωση ολικής έκλειψης...



Οι εκλείψεις πάνε πολλές φορές “πακέτο”, ανά δύο ή και τρεις. Μερική έκλειψη ηλίου προηγήθηκε στις 26/1/09, στις 9.56 – δηλαδή περίπου 14 ημέρες πριν, στο “καινούργιο φεγγάρι”. Ο κύκλος του φεγγαριού διαρκεί ως γνωστόν 28-29 ημέρες, όσο και ο κύκλος της έμμηνου ρύσης...


Θα σου μιλήσω "αστρολογικά":

Η έκλειψη αυτή της σελήνης συμβαίνει στις 20 μοίρες 59' του Λέοντα, ενώ η προηγούμενη του ηλίου στις 6 μοίρες 29' του Υδροχόου (αυτό αστρονομικά υποδεικνύει ποιό σημείο ποιού αστερισμού βρίσκεται στον ορίζοντα, πίσω από το φαινόμενο). Σύμφωνα με τους αστρολόγους, και οι δύο εκλείψεις επηρεάζουν κυρίως το λεγόμενο “σταθερό σταυρό”, δηλαδή όσους έχουν ήλιο (αυτό που λέμε ζώδιο) ή σελήνη ή άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά σε ένα από τα “σταθερά ζώδια”, δηλαδή Υδροχόος, Λέων, Ταύρος, Σκορπιός. Οι εκλείψεις υποδηλώνουν απρόοπτα γεγονότα, τα συνήθη “ανακατέματα” που κάνει η φύση. Ότι συνδέεται με το φεγγάρι, που θεωρείται “ανακλαστήρας” των συναισθημάτων και των πράξεων μας, έχει να κάνει με το πόσο “πληρώνουμε” ή “απολαμβάνουμε τα οφέλη” από τη συμπεριφορά μας. Οι πανσέληνοι γενικά είναι πολύ θετικές για συνευρέσεις με φίλους και εκδηλώσεις διασκέδασης, αλλά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάνει κάτι καλό για τον εαυτό τους και τους άλλους με την έναρξη της “νέας σελήνης”, εισπράττουν απλώς “πίσω” μια κακοκεφιά ή ψιλο-κατάθλιψη με την πανσέληνο. Στις περιπτώσεις των εκλείψεων, πέφτουν οι άμυνες του ανοσοποιητικού στους περισσότερους που επηρεάζονται. Αν λοιπόν έχετε γύρω σας πολλούς γνωστούς και φίλους που αισθάνονται "παράξενα" ή τους προκύπτουν ιώσεις, αυχενικά και άλλες ταλαιπωρίες, μην απορείτε, λένε οι φίλοι μας... :-)



Θα σου μιλήσω μουσικά:

Πολύ πρόσφατα ήμουν καλεσμένος σε μια γιορτή σε μαγαζί του Κολωνακίου, που δεν γνώριζα – υπάρχει πέντε χρόνια μου είπαν (έτσι κι αλλιώς δεν ξέρω τα περισσότερα από τα μαγαζιά του Κολωνακίου, όταν ήμουν πιτσιρικάς κάτι γινόταν). Στο γνωστό στυλ των κολωνακιώτικων υπογείων, σε πολυκατοικία (απορώ τι κάνουν με την ηχομόνωση ή με τις προδιαγραφές ασφαλείας – τι λέω τώρα, ε;), είχε βεβαίως dj και ένα πολύ κακό ηχητικό σύστημα, με πολύ μικρά ηχειάκια – που θα έκανε μόνο για μουσική “ξενοδοχείου”. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως ήταν ότι τη μια ώρα που ήμουν εκεί δεν άκουσα ούτε ένα (1) κομμάτι που δεν υπήρχε όταν ήμουν 20 χρονών... Πολλά ήταν αδιάφορες επιλογές – και δεν μπορώ να πιστέψω οτι ήταν τόσο αυστηρό το στυλ του dj (“μόνο eighties”).

Άρα; Τόσο “έκλειψη” πρόσφατης καλής μουσικής; (αποκλείεται κύριε πρόεδρε) Δεν μας αρέσει; (μα κανένα;) Βαριόμαστε να ψάξουμε; (δεν με εκπλήσσει καθόλου) Είμαστε "κολλημένοι" με τα eighties - ή μήπως ήταν τα καλύτερα; Και τα nineties, που ήταν τόσο ωραία; (για πέστε μου εσείς)...


"Επί του πιεστηρίου¨: Οι Αυστραλοί δοκιμάζονται από τη φρίκη που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και αγωνίζονται, με 47 βαθμούς κελσίου, κατά των τρομακτικών πυρκαγιών, έχοντας ήδη 108 νεκρούς!

Οι φωτό είναι από τα http://www.netaxs.com και http://blog.wired.com

Όπως καταλαβαίνετε, γι αυτό το post υπάρχουν δεκάδες επιλογές, με εκτελέσεις τραγουδιών που αναφέρονται στο φεγγάρι (όχι δεν σκέφτηκα επ' ουδενί το "Total Eclipse..."). Δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ τελικά στο "Fly Me To The Moon", λόγω της φωτό με το αεροπλάνο - η εκτέλεση του Γάλλου Dany Brilliant μου ταίριαξε περισσότερο. Διάλεξα επίσης μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξαιρετική εκτέλεση του Moondance (κομμάτι του 1970) του Van Morrison, από τον jazz drummer Grady Tate.

buzz it!

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Very nice blog.
Beautiful pictures.

Please visit:
http://baliholiday-view.blogspot.com

Keep blogging.
Good luck.

MadNihilist είπε...

Τι ωραίο ποστ =)

Απροπό, ένα μελισσόκουμπο κάτω από το κείμενο θα με εξυπηρετούσε ιδιαιτέρως. Αλλά δεν πειράζει, γίνεται και manually.

Ανώνυμος είπε...

Και αστρολογικές προβλέψεις?!
Πολύ καλό το ποστ; )

Prokopis Doukas είπε...

@John: My many thanks. hope you could read greek... :-)

@MadNihilist: Thanks again. Αν τα καταφέρω να το βάλω, θα το κάνω. Μάλλον κάτι έχω κάνει με την εγγραφή μου και τα password - και τώρα δεν μπορώ ούτε να ψηφίσω.. :-)

@Ανώνυμος: Όχι προβλέψεις δεν κάνωμεν. Κάτι βασικά από φίλους μόνο.. :-)

Ανώνυμος είπε...

καλό το κομμάτι ,δε λέω ,αλλά το Blue Moon δεν θα ταίριαζε επίσης??

Prokopis Doukas είπε...

Έχω εξαιρετικό blue moon, αλλά θα το βάλω όταν συμβεί. "Blue moon" είναι το να έχουμε δύο πανσελήνους στο ίδιο ημερολογιακό μήνα - δηλαδή στις 1 ή 2 του μηνός και μετά στις 29 ή 30 ή 31... :-)

cynical είπε...

Αγαπητέ Προκόπη,
με τέτοια τέχνη στα χέρια σου (αστρολογία) και σκέφτεσαι πώς θα τα βγαλεις περα με την οικονομικη κρίση; Ξερεις ποσο χρεωνεται η επισκεψη; Και 100 ευρώ να σου πω, πάλι λιγα θα είναι.

Καλο βραδυ.

Ανώνυμος είπε...

τόσο ξέρουν, τόσο παίζουν

(η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι παράξενα καναδυό μέρες τώρα)

Ανώνυμος είπε...

Μετά τις αναρτήσεις για πολιτικά (ή... "παραπολιτικά") θέματα, το σημερινό ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα! :)
Το φαινόμενο των δύο πανσελήνων τον ίδιο μήνα εμφανίζεται κάθε 3 χρόνια περίπου. Επόμενο blue moon στις 31 Δεκεμβρίου 2009!

Prokopis Doukas είπε...

@cynical: Και αφορολόγητα θα ήταν, αγαπητή. Δυστυχως δεν κατέχω τη βαθειά γνώση της τέχνης, για να την κάνω επάγγελμα.. :-)

@ΚΚ Μοίρη: Μήπως θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας το ζώδιο σας; Ή τουλάχιστον άν εμπίμπτετε στο "σταθερό σταυρό"; :-)

@iliana: Καλώς ήρθατε, αγαπητή: Σας βρίσκω πολύ ενημερωμένη, συμφωνεί και η Wikipedia μαζί σας..

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σας βρήκα! (Αν και σας παρακολουθώ καιρό τώρα.)

Οι πληροφορία για τη δεύτερη πανσέληνο είναι από το βιβλίο "The Astronomy Cafe" του Sten Odenwald. Δεν πρέπει να αναφέρουμε τις πηγές μας εξάλλου...? :) Ένα πάθος για τα αστρονομικά και... εξωγήινα το είχα, η αλήθεια είναι, από μικρή.

Αλήθεια, οι αστρολογικοί σας χάρτες τι λένε για τους Παρθένους? :Ρ

Prokopis Doukas είπε...

@όλους: Μια από τις αγαπημένες ραδιοφωνικές εκπομπές στην εφηβεία μου (κρατική ΕΡΑ βεβαίως) ήταν ενός γνωστού σκηνοθέτη (δυστυχώς δεν θυμάμαι), που έκανε μεταμεσονύκτιο πρόγραμμα κάθε μήνα, όταν είχε πανσέληνο...

Έκτοτε, αυτό το "αέναο παιχνίδι" με τα φεγγάρια, με γοητεύει..

Αν μάλιστα μπρούσα να σας αποκαλύψω και το όνομα του μαγαζιού στο Κολωνάκι, θα καταλαβαίνατε ακόμα καλύτερα το νόημα αυτού του post. Είναι στην οδό Αλωπεκής... :-)

Prokopis Doukas είπε...

@iliana: Οτι είστε μανιώδεις με την δική σας αίσθηση της τάξης και της προσφοράς - και οτι αποτελείτε τις "νοσοκόμους" του ζωδιακού. Επίσης οτι πρέπει να επισκεφθείτε το www.astro.com που είναι και αρμοδιότερο... :-)

Μαρία Δριμή είπε...

Προκόπη μου,
τώρα πραγματικά με άγχωσες, καθότι λιονταρίνα! Και αύριο προβλέπεται μια δύσκολη ημέρα. Το ζωγραφισμένο μου χαμόγελο πάγωσε στα χείλη μου με όσα διάβασα. Μήπως ο ωροσκόπος (Ζυγός) μπορεί να κάνει κάτι να φτιάξουν τα πράγματα;
Να θυμίσω το υπέροχο "Yellow moon" των Neville Brothers. Γνωστό και κλασσικό, αλλά πολύ όμορφο.
Καλό σου βράδυ, Προκόπη!

Unknown είπε...

"Όταν ήμουν μικρός, η γιαγιά μου έλεγε ότι αν κοιτάζω το φεγγάρι μπορεί να τρελαθώ. Μα ήταν τόσο όμορφο που αγνόησα την προειδοποίησή της. Κρυφά παρακολουθούσα το φεγγάρι από το παράθυρό μου, γοητεύτηκα από τον ουρανό και μεγάλωσα για να γίνω αστρονόμος (...)

Όλοι «γνωρίζουμε» ότι οι άνθρωποι ενεργούν λιγότερο λογικά όταν η σελήνη είναι φωτεινή, μα όλοι κάνουμε λάθος. Μελέτες νοσοκομειακών, σχολικών και αστυνομικών αρχείων δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της σελήνης και αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς.

Το φεγγάρι είναι τόσο φωτεινό και οι φάσεις του στον ουρανό τόσο δραματικές που περιμένουμε να μας επηρεάζει, και πολλοί απογοητεύονται όταν μαθαίνουν ότι το φεγγάρι δεν μας επηρεάζει."

Michael A. Seeds, «Stars and Galaxies», fifth edition 2007, η μετάφραση δική μου

Ανώνυμος είπε...

Και μετά τη συζήτηση για τις εκλείψεις, να μην ξεχάσουμε και την υπέροχη πανσέληνο. Στη Σουηδία υπάρχει μια πολύ παλιά δοξασία που λέει ότι αν λυγίσεις τα γόνατα σου τρεις φορές κοιτώντας την πανσέληνο και κάνεις μια ευχή, η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί.
Μήπως να αρχίσουμε όλοι τις γονυκλισίες??? Λέω μήπως...

Prokopis Doukas είπε...

@Maria Jose: Οι (καθησυχαστικοί) φίλοι μου λένε οτι η επίδραση των φαινομένων είναι ισχυρότερη 2-3 ημέρες πριν... Οπότε, αισιοδοξήστε!

@Kostas Sakkas: Πιθανότατα αγαπητέ... Η διαμάχη μεταξύ αστρονόμων και αστρολόγων υπάρχει από τότε που χώρισαν τα "τσανάκια" τους, μετά το Μεσαίωνα. Ωραίοι είναι και οι μύθοι πάντως - όταν δεν χάνουμε τη λογική μας προοπτική... :-)

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, σε όλους μας αρέσει λίγο πολύ να υπάρχει ένα μυστήριο με τους πλανήτες και πάντα να ψάχνουμε αν και κατά πόσο μας επηρεάζουν.. είναι ένα ωραίο παιχνιδάκι! Πάντως εγώ ακόμα δεν έχω καταλήξει αν πιστεύω στα ζώδια ή όχι. Ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, πιστεύω πως η θέση των πλανητών όταν γεννιόμαστε παίζει κάποιο ρόλο για μας αλλά από κει και πέρα η κάθε Λίτσα, Κίτσα, Νίτσα - αστρολόγος που το παίζει και πολύ επιστήμονας με κάνει να μην πιστεύω τίποτα!!

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Δεν τα λέτε κι άσκημα.. :-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Το ξέχασα: το μελισσόκουμπο είναι πανεύκολο, το έβαλα σήμερα σε 12``
και κάτω κάτω μην το φάει ο τσαλαπετεινός.
Και κάτι ακόμα: γιατί στη σελίδα εμφανίζονται μόν 2 σχόλια ενώ υπάρχουν αν δεν κάνω λάθος 19;

Prokopis Doukas είπε...

@Maria Jose: Neville brothers προσεχώς... :-)

Prokopis Doukas είπε...

@Τσαλαπετεινός: Θα το δοκιμάσω... Δεν ξέρω τι βλέπεις με τα σχόλια... Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.Λοιπον,για να είμεθα και λίγο λογικοί...καλή και άγια η επίδραση των πλανητών, δε λέω.Ωστόσο, ας μην εμπιστευόμαστε και πολύ τους αστρολόγους, οι λόγοι είναι πολλοί αλλά θα αναφέρω μόνο έναν(αρκεί). Δε γίνεται χρυσά μου να χωρίσουμε τίς ομάδες των ζωδίων σε 3 δεκαήμερα για τον εξής απλό λόγο: Κάθε αστερισμός(βλέπε ζώδιο) διαφέρει ως προς το μέγεθος.Άρα:ο Ήλιος χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο από 30 μέρες για να "περάσει" από τον εκάστοτε αστερισμο.Για παράδειγμα:Ο αστερισμός του Ταύρου είναι τεράστιος με αποτέλεσμα ο Ήλιος να χρειάζεται περίπου 40 μέρες μέχρι να πάει στον επόμενο αστερισμό, σε αντίθεση με εκείνον του Αιγόκερου, που ως πολύ μικρός, ο Ήλιος περνάει από τα τέλη του Δεκέμβρη μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου (7 με 8). Αναθεωρήστε, λοιπόν...Καλό βραδυ!

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Ας μην ανοίξουμε τη συζήτηση για το αν ευσταθούν τα επιχειρήματα των επικριτών ή των υπερασπιστών της αστρολογίας...

Ας απολάυσουμε το φεγγάρι.. :-)

Ανώνυμος είπε...

Gia mena ta 80s einai adiafora kai ta 90s poly simadika alla ta 00s einai to simera. O dj paizei tis mousikes tou simera. prepei na frontizei na einai h diskothiki tou enimeromeni. Kai pouste. Agorazoume kai tipota.

8ematikes vradies me sigekrimena akousmata apo 10eties den mou lene tipota. Ayto den einai djing. Einai vgazw to apo8imeno mou. Fadastite na arxizw na kopanaw Miles Davis Louis Armstrong kai nu jazz etsi gia to 3ekarfoma 2 ores. Pios na me akousei?

Episis kakos pigate kolonaki.
GAZI

gia sostes mousikes. GAZI. polla nea taladouxa ellinopoula se magevoun. Dokimaste na pate se kapio party tou Foti Vallatou gia poly kales mousikes.

oso gia ta astrologika... PIOS PANOPOULOS? mou fenete tou fagate tin 8esi. Na parakalaei na mhn diavazei to blog o georgeles.


Nick Vertigo aka Nick Daskalopoulos

Prokopis Doukas είπε...

@Nick Vertigo: Προσκεκλημένος πήγα, δεν το διάλεξα το μαγαζί...

ολα θα πανε καλα... είπε...

εγώ και κάποια άλλα εκατομμύρια κόσμου είμαι Υδροχόος αλλά αυτό δεν το πειράζει καθόλου το φεγγάρι στο να συνεχίσει να λάμπει και να μας χαρίζει το ασημοκίτρινο φως του.Δεν έχω παρατηρήσει αλλαγές στη διάθεση ανάλογα με τις φάσεις του φεγγαριού,χωρίς με αυτό να υποννοώ ότι δε συμβαίνει κιόλας σε αρκετούς ανθρώπους.
Καλησπέρα,κύριε Δούκα.

Prokopis Doukas είπε...

@όλα θα πάνε καλά: Είμαστε "συνάδελφοι" στο ζώδιο, λοιπόν! Καλώς ήρθατε...

ShareThis