11.2.09

Δεν θέλω άλλα Mall...

Έλαβα το παρακάτω mail, χωρίς να μπορώ να το διασταυρώσω - μαζί με καταγγελίες για λογοκρισία, τις οποίες δεν αμφισβητώ, αλλά επίσης δεν μπορώ να βεβαιώσω:


Καταδίκη για το mall Athens στον πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου

Στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ - ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL.
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή.

Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του MALL καθώς έχουν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητάει 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. ΛΑΤΣΗ και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη Ο Δήμος Αμαρουσίου.

Μια απόφαση λοιπόν που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι σε αυτόν τον αγώνα για την διάσωση των ελεύθερων χώρων δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και Δημόσιοι λειτουργοί που υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον.

----------------------------------------------------------------------------------



Όταν κάπνιζα (παλιά), μου άρεσαν τα Pall Mall. Τα Mall πάλι δεν με συγκίνησαν ποτέ. Ίσως είναι η φυσική αντιπάθεια μου στην “παρατεταμένη κατανάλωση” - δεν θέλω παρά να ξοδεύω τον ελάχιστον απαιτούμενο χρόνο, να βρίσκω αμέσως αυτό που χρειάζομαι ή επιθυμώ και να φεύγω τρέχοντας από το μαγαζί. Ίσως πάλι είναι η αντίδραση στην πληροφορία οτι οι μαθητές πια δεν θέλουν να πηγαίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές π.χ. στην Ακρόπολη, αλλά στο Mall...

Θεωρούσα δε εξαρχής άκρως αντιαισθητικό το θέαμα των “ορδών” που κατέπλεαν στο συγκεκριμένο – σε συνδυασμό με την κλειστοφοβία ενός άσχημα προσβάσιμου πάρκινγκ ή της (κλασσικής ελληνικής) εναλλακτικής λύσης του άναρχου παρκαρίσματος στα πεζοδρόμια. Το concept των mall προϋποθέτει μια χώρα (όπως οι ΗΠΑ), που πάνω απ' όλα έχει άπλετους χώρους – για πρόσβαση και πάρκινγκ. Γι αυτό τρέμω στην ιδέα οτι το νέο “κατασκευαστικό μας όραμα” είναι να σπέρνουμε Mall παντού...


Αν ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε από τη ζήλεια (ή την ανάγκη) για ένα Marlboro ή ένα καλσόν, τότε είμαστε καταδικασμένοι στην καταναλωτική άβυσσο της ψυχής μας. Να μην παρεξηγηθώ: Είμαι από αυτούς που θαυμάζουν το καλόγουστο design, το κομψό ρούχο, το εξαιρετικό αυτοκίνητο ή το "work of art" ηχητικό σύστημα για το σπίτι. Ωστόσο, δηλώνω και οπαδός αυτού που διάβασα πρόσφατα οτι είπε ο Νίκος Δήμου: “Αρνούμαι να πληρώσω για να φοράω τα τεράστια διακριτικά ενός σχεδιαστή – αντίθετα θα έπρεπε αυτός να με πληρώνει. Θα ήθελα ένα αυτοκίνητο με όλα τα οδηγικά χαρακτηριστικά μιας Porsche, χωρίς να φαίνεται οτι είναι και χωρίς όλα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν”...


Ο καταναλωτικός μας “αυτισμός” έχει να κάνει με την επιβεβαίωση της ύπαρξης, μέσα από τη ρηχή ταύτιση με τα πιο “trendy”. Ίσως είναι η βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να διαχωριστεί κοινωνικά “από τη μάζα” μέσα από τις επιλογές του. Μόνο που όταν αυτές δεν έχουν ως βάση τη φινέτσα (την καλλιέργεια δηλαδή και την παιδεία), αλλά τη χονδροειδή απόπειρα επιβολής, τότε το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο κακογουστιά και ύβρις.

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, η τεχνολογία έχει βοηθήσει ώστε να φτάνουν σε όλους, όλο και καλύτερα αυτοκίνητα. Ο πολιτισμός μας όμως πρέπει να βρει έναν τρόπο, να μειώσει την παραγωγή τους – δεν χωράμε άλλο (και δεν αντέχουμε να ρυπαίνουμε άλλο). Βλέπεις όμως, όταν μειώνεται η ζήτηση, το αποτέλεσμα είναι να καταρρέει η αγορά αυτοκινήτου – και την ύφεση την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που απολύονται. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο με λιγότερη κατανάλωση - και με άλλου είδους ανάπτυξη...


Οι φωτό είναι από τα http://www.skyscrapercity.com, http://www.carpages.co.uk και http://www.amazon.com

Το Inner City Blues (make me wanna holler) που συνοδεύει αυτό το post είναι από ένα από τα πιο προφητικά και "μπροστά από την εποχή" τους άλμπουμ, το οικολογικό και "φιλοσοφικό" What's Going On του μεγάλου Marvin Gaye.

buzz it!

19 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Μall, εκτός από κλειστή αγορά σημαίνει και δεντροστοιχία...

Για τα Pall Mall υπάρχει ένα διήγημα με τίτλο: " Το φως του Πολ Μολ"

gerasimos είπε...

Κατανάλωση: το φιξάκι κάθε ανθρώπου που στερείται πραγματικών απολαύσεων - πραγματικά 'γεμάτων' στιγμών - στη ζωή του και ξοδεύοντας παίρνει μια σύντομη δόση χαράς που μόλις περάσει η επήρειά της τον βυθίζει σε βαθύτερη από πριν θλίψη...;-)

Ανώνυμος είπε...

ξέρετε υπάρχουν φιλοσοφίες Mall και στα βλογς

(ο υπαρκτός σοσιαλισμός πάντως δεν κατέρρευσε για ένα καλσόν αλλά γιατί δεν ήταν σωστά τα denier του καλσόν)

Prokopis Doukas είπε...

@ΚΚ Μοίρη: Όπα, όπα ένα λεπτό, γιατί αρχίζετε κι εσείς (όπως και η MadNihilist) να δοκιμάζετε τα αγγλο-γαλλικά μου... Denier? Den καταλαβαίνει - ή den γνωρίζει αρκετά για καλσόν, άλλωστε πάντοτε ήμουν φαν των καλτσοδετών... :-)

Κι όταν λέτε φιλοσοφίες mall και στα βλογς, υπονοείτε οτι τα post μου θυμίζουν πολυκατάστημα; :-))

@Γερασιμος: Αγαπητέ, πολύ με έχει απασχολήσει αυτό που λέτε - και έχω γίνει (με τη βοήθεια και μιας πιο διεισδυτικής ματιάς στην ψυχή, που προσφέρει μια άλλη, πιο "ανατολίτικη" στάση ζωής) πολλές φορές "αρνητής χαζών απολαύσεων". Ωστόσο, ως άνθρωπος που γαλουχήθηκε με την τεχνολογία, πολλές φορές δεν μπορώ να μην θαυμάσω "επιτεύγματα της σύγχρονης βιομηχανίας (ή ακόμα και του marketing)", όπως αυτά που αναφέρω. Προσπαθώ παντως να ανταποκρίνονται σε πραγματικό craftsmanship....

@ Τσαλαπετεινός: Σωστά αγαπητή..

1. Also called shopping mall. a large retail complex containing a variety of stores and often restaurants and other business establishments housed in a series of connected or adjacent buildings or in a single large building. Compare shopping center.
2. a large area, usually lined with shade trees and shrubbery, used as a public walk or promenade.
3. Chiefly Upstate New York. a strip of land, usually planted or paved, separating lanes of opposite traffic on highways, boulevards, etc.
4. the game of pall-mall.
5. the mallet used in the game of pall-mall.
6. the place or alley where pall-mall was played.

Ανώνυμος είπε...

Opa opa kyrie gerasime. allo na kaneis analisi enos koinonikou fenomenou opos o yperkatanalotismos (adokimos oros)
alla allo na prosvaleis osous psonisoun se tetia magazia. Xalarose. Den lew pos eimai fan tou Mall giati maresei na psonizo apo mikra magazia alla den simenei pos osoi to goustaroun den zoun gemates stigmes.

Oso gia ta oikologika provlimata den 3erw kata poso isxiei to olo thema alla den me ekplisei kiolas. Oso gia tin akropoli kai tous Ma8ites ypirxe to provlima kai prin to Mall. Ta pigenan ta paidia sto Village. Ti einai pio anisixitiko? Oti ta paidia den epilegoun tin Akropolh h oti den goustaroun oute kan oi ka8igites na boun stin diadikasia na e3igoun kai protimoun na xtypisoun caramel machiato?

Pali paliako tragoudi kirie douka?
Kati apo 00s 8a doume? Etsi os paraklisi dld na doume kai to gousto sas apo simerina tragoudia

Sas afierono to Boplicity tou Miles Davis. NAI NAI NAI TO 3ERW. Einai kai ayto paliako

Prokopis Doukas είπε...

@Nick Vertigo: Αγαπητέ, να έχετε υπ' όψιν σας οτι με το που χρησιμοποιείτε την έκφραση "Χαλάρωσε", χάσατε το μισό σας δίκιο... :-)
Ο Γεράσιμος δεν νομίζω οτι προσέβαλε κανέναν - έχει την άποψη του, όπως και σεις και γώ. Η αλήθεια είναι οτι "γεμάτες στιγμές" δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω σε μια επίσκεψη στο Mall. Μου θυμίζει τους Καλιφορνέζους που άγόραζαν μια μπανάνα την ημέρα, για να πάνε και την επόμένη στο σούπερ-μάρκετ, απλώς για διασκέδαση...

Για τις επισκέψεις των μαθητών έχετε δίκιο. Για τις μουσικές μου επιλογές, ας μου επιτρέψετε έναν "παιδευτικό" ρόλο του blog, που ελπίζω ταυτοχρόνως να είναι και ευχάριστος - όσο και μουσικά καταρτισμένος να είστε, στα 20 σας δεν πιστεύω να ξέρετε τόσο καλά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. ΄"Παλιακό" άλλωστε είναι οτι δεν αντέχει στο χρόνο - όπως π.χ. ο Paul Anka... :-)
Μην πυροβολείτε τον dj και απολαύστε... :-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Φίλτατε κύριε Δούκα
Μετά την κατάληξη -η, ήτινα προσθέσατε εις τον ευγενέστατο
και συνάμα θα τολμούσα να είπω τρυφερό σας χαιρετισμό δια της οποίας με κατατάξατε αυθαιρετών
εις το Δεύτερον Φύλον
υποψιάζομαι ότι λίαν συντόμως θα μου απευθύνετε ερώτησιν τινά αφορούσα καλσόν!
Δια να προλάβω λοιπόν σας αποστέλω το κάτωθι
http://www.yosemity.gr/Question_Answers.htm
το οποίον είναι ό τι κατατοπιστικότερον εντόπισα μετά από μιαν ενδελεχη έρευνα.

Μετά τιμής

Έποψ
Συνταξιούχος Δημοδιδάσκαλος

λι8οξόος είπε...

με πιάνει συνήθως ένας πανικός στα mall. Ιδίως όταν συνοδεύω παιδάκια.
Υπέκυψα μια φορά και φυσικά δεν υπήρξε δεύτερη.
Αρνούμαι επίσης και να χρυσοπληρώνω τις εμνεύσεις των σχεδιαστών (ε καλά, οχι πάντα) και να τις διαφημιζω πάνω μου οταν ειναι εμφανή τα διακριτικά τους (πάντα).

Υ.Γ ενίοτε και τα σχόλια μπορεί να είναι "παιδευτικά".
ετσι λοιπόν αγαπητέ προκόπη, είτε μιλάμε για καλσόν, είτε για καλτσοδέτες, τα denier ή den είναι μονάδα μέτρησης του πάχους του καλσόν.
τα denier δηλώνουν το βάρος 9000 μ. νήματος σε γρ.
όσα λιγότερα ειναι τα denier, τόσο περισσότερο διαφανές είναι το καλσόν ή η καλτσοδέτα.

Ανώνυμος είπε...

λίγα denier = τα καλσόν των εστέτ, πριν την κατάρρευση δεν υπήρχαν εστέτ στις χώρες του υπαρκτού ή ανυπάρκτου

προς Θεού, ουδείς υπαινιγμός για το βλογ σας, εδώ που τα λέμε όμως δεν είστε και συνοικιακό περίπτερο :-D

maximus είπε...

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να αναφέρω ότι στο άνω Χαλάνδρι, συγκεκριμένα στην περιοχή Τούφα και σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων έχει ξεκινήσει η ανέγερση γνωστού σούπερ μάρκετ, 2000τμ. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το πολεοδομικό σχέδιο του Χαλανδρίου απαγορεύει υπεραγορές στην περιοχή. Ο Δήμος πάλι απαντά ότι τίποτα δεν έγινε εν κρυπτώ και ότι η επιχείρηση διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα όπως την βεβαίωση της πολεοδομίας. Οι μεν απειλούν με κινητοποιήσεις και οι δε καταγγέλλουν κομματικά παιχνίδια. Η ουσία είναι ότι το μεγαθήριο ήδη χτίζεται και η περιοχή, η οποία είναι ήδη προβληματική λόγω κατασκευής μετρό κ.λ.π., θα επιβαρυνθεί περισσότερο κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά. Δεν ξέρω αν μετά από χρόνια εκδικαστεί κάποια υπόθεση ή αν χρειαστεί να καταδικαστεί κάποιος, αλλά πέρα από την πιθανή ηθική δικαίωση των κατοίκων, η ζημιά θα έχει γίνει και το σούπερ μάρκετ θα στέκει αγέρωχο ανάμεσα στις τετραώροφες πολυκατοικίες και τις παιδικές χαρές.

gasireu είπε...

Aπό τα μεγάλα αθλητικά logo,το καρώ είναι παντού, στα διακριτικά κρυμμένα τύπου Μulberry,Ferragamo,Allen Edmonds κλπ που μόνο αν ξέρεις τα αναγνωρίζεις, η έννοια των brand names είναι απίστευτο πως χτίστηκε. Μόνο ρωτώντας μάθαινες τον καλό ράφτη του τέλειου κουστουμιού ή φορέματος κάποτε. Η οικουμενικότητα των αγορών απαιτούσε αναγνώριση. Ισως ξεκινώντας από το μεγάλωμα των πόλεων που δεν μπορούσαν να αναγνωρίζουν έναν ας πούμε αρωματοπώλη από τις μυρωδιές του και μόνο(Άρωμα), αν και είναι το μόνο πιθανά αναγνωρίσιμο προϊόν χωρίς το μπουκάλι του. Σε έναν αρχαίο το όλο αυτό μάρκετινγκ θα φαινόταν παράλογο, όπως και είναι τελικά σε προσωπικό ή ουσιαστικό επίπεδο. Απο την άλλη η αναζήτηση του προσωπικού ράφτη, Χρηστάκη ή υποδηματοποιού είναι μάλλον μια ουτοπία, αν σκεφτούμε ότι φερ' ειπείν τα κασμίρια φτάνουν πολύ πάνω από 200 Ευρώ το μέτρο, χώρια η δίκαια ακριβοπληρωμένη εργασία. Για να καταλήξω ότι δεν μπορώ να αποφασίσω στο τι είναι προτιμότερο να κινώ τα ονόματα, τη μαζική ευτελή κινέζικη αυτοκρατορία της Intidex και τη La Coruna, τον καλό ράφτη, τον οικολόγο πρωτοποριακό κατασκευαστή που πουλά πανάκριβα για αυτό που είναι ή το εναλλακτικό used; Στα ηλεκτρονικά ούτε λόγος, απλά σταματάς τη συνεχή αντικατάσταση όπου δεν υπάρχει λόγος! Νομίζω ότι μια λογική απενοχοποίηση χρειάζεται σε όλους μας, εφόσον σπαταλάμε υπαρκτό δικό μας χρήμα και γεννηθήκαμε δυτικοί, όποια και να είναι η επιλογή μας αν είναι συνειδητή. Με τον Δήμου εννοείται συμφωνώ στο δεδομένο απόλυτα.

Ανώνυμος είπε...

To xalarose agapite kyrie douka einai an 8elete kai ena xaraktiristiko tis ilikias mou. 20 vlepete. Etsi milame. Xalarose, parto allios min vreis, take it easy kai tetoia. Den to eipa me dia8esi na prosvalo ton sigekrimeno blogger oute gia na ton 8i3w. Borei na xano to miso mou dikio me tin grafi mou alla den 8a gino fan tou 3ylinou dimosiografikou/politikou logou. Toulaxiston oxi TOSO noris. O k.Gerasimos eipe oti opios katanalonei to kanei epeidi einai to fix tou logo sterisis alithinwn stigmwn. Egw prosopika to 8eoro AKROS prosvlitiko to na les se mia merida kosmou oti DEN zeis ousiastika tin zoi sou epeidi psonizeis h pineis kafe h xazeveis sto Mall. Kai fysika oi gemates stigmes den 8a einai sto Mall den eipa egw kati tetio alla an 8elete to 8eoro kai ligo ipokritiko olo ayto. Aloste epi tis ousias den yparxei anthropos pou na mhn katanalonei. To 8ema einai na mhn pername stin ypervoli kai adikathistoume ayta pou exoun pragmatika anektimiti a3ia me ylika adikimena. Nai o ka8enas mas exei tin apopsi tou arkei na min prosvalei allous. Telospadon dn einai ekei to 8ema mporei na kanw kai la8os alla an den einai prosvoli to post tou einai toulaxiston ypervoli (gia mena). Kai mhn mou peite oti eseis den parasireste apo ton yperkatanalotismo. Afou eiste gadgetakias. Akoma kai o Nikos Dimou paei sto Mall (einai kai fan) me to golden exei provlima :P.
Kalh h apadisi sas sto 8ema moysiki alla egw 8a sinexiso na sas prokalw na kanete kai kapies pio sigxrones epiloges giati 8elw na dw kai ekei to styl sas. Yparxoun kommatia pou boroun na dida3oun polla kai NAI ta exoun grapsei sta 00s.
Se kamia periptosi den 8a pirovolousa pote mou enan DJ tous exw adinamia

pros to paron 8a apolaysw ta teleia percussions kai tis psiles oktaves tou Marv alla o DJ den menei pote stasimos. Freskia kalh mousikh vgenei ka8e mera. Anakalypste thn!

Ανώνυμος είπε...

Δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα τα mall ως ιδέα. Αν το σκεφτούμε, αποκεντρώνουν τις απρόσωπες αλυσίδες καταστημάτων και αφήνουν ζωτικό χώρο στο κέντρο της πόλης για μικρότερα indy shops --όσα έχουν απομείνει δλδ.

Με την προϋπόθεση φυσικά πως είναι εύκολο να οδηγήσει κανείς μέχρι το mall, κάτι που δεν το σκέφτεσαι πχ στο Bay Area αλλά που δεν καθόλου προφανές στην Αθήνα. Αν είχαν τουλάχιστον τα ελληνικά mall κανένα μαγαζί της προκοπής -- Nordstrom or Crate and Barrel, JCrew, Williams Sonoma =) [Je rêve !] -- κάτι θα γινόταν.

Prokopis Doukas είπε...

@MadNihilist: A, έχετε κάνει και στο Bay Area αγαπητή; Σε λίγο θα βγούμε και γνωστοί... :-)

@Nick Vertigo: Αυτό που είπα αγαπητέ είναι απλά οτι η έκφραση "Χαλάρωσε" σου μειώνει το επίπεδο των επιχειρημάτων - και μη νομίζεις, υπήρχε και πριν από 20 χρόνια, δεν είναι χαρακτηριστική της γενιάς σου. Επίσης μεταξύ αυτού και του ξύλινου λόγου υπάρχει και "ο δρόμος της γκαμήλας" :-)
Επιμένω οτι θεώρησες προσβλητικό ένα σχόλιο που δεν ήταν. Και να σου πω κάτι, λίγο "ταρακούνημα" στο μυαλό δεν βλάπτει - συμφωνώ για την υπερβολή. Gadgetάκιας δεν είμαι - είμαι του παλιού καλού, αναλογικού και όχι του digital. Ψάξε το ραδιοφωνάκι, θα βρείς και τραγούδια των 00's, όπως π.χ. Dzihan & Kamien. Κι έρχονται κι άλλα... :-)

@gasireu: Συμφωνούμε αγαπητέ.. :-)

@Maximus: Εδώ το Χαλάνδρι δεν έχει σχέδιο πόλεως - και είναι χωράφια σε μερικά κομμάτια του...

@ΚΚ Μοίρης: Παραμένω αδαής... :-)

@Τσαλαπετεινός: Έχουμε και κοινούς φίλους, μην το ξεχνάτε... ;-)

anepidoti είπε...

ετοιμάστηκα να γράψω και μόλις διάβασα το σχόλιο
του...πιτσιρικά (το "πιτσιρικάς" κατά το "χαλάρωσε"
;-))!!!
συμφωνώ μαζί του, κι ας μην είμαι πιτσιρίκα, βέβαια!
έτσι κι αλλιώς παιδιά της ίδιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας είμαστε,
δεν χρειάζονται οι διαχωρισμοί, ούτε πιστοποιητικά ποιότητας του καθενός του πόσο πολύ σκεπτόμαστε!
μου θυμίζει κάτι μεταξύ "ποιοτικού" και "εμπορικού" και γενικώς κάτι μου κάνει, είμαι επηρεασμένη και από την χθεσινή δυσανεξία με το γάλα της κ. Βαγενά...
το ποστ, βασικά, με βρίσκει σύμφωνη, μόνο που θα τόθελα λίγο πιο χαλαρό...πολλά den έχει...σε 20άρι θα το προτιμούσα..
-οι μουσικές σας υπέροχες-

Ανώνυμος είπε...

@ProkopisDoukas Αν είχατε χρόνο να πάτε αρκετά ποστ πίσω θα είχατε διαπιστώσει πως το r-t είναι η επίτιμη διπλωματική αποστολή του BA στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. =))

We overlapped indeed though in different sides of the Bay --if I only had a better memory! The girls at UC were more interesting (in those days) and there were always quite a few inquisitive (...) SU folks at the big parties. [I'm afraid we're boring everyone else. Another time. =)]

Prokopis Doukas είπε...

@anepidoti: Ναι, ναι συμφωνώ με το "χαλαρότης γενικώς", με την έννοια οτι δεν είμαι οπαδός των δογματισμών και των διαχωρισμών. Κατά την άποψη μου ο Γεράσιμος έχει δίκιο σε θεωρητικό επίπεδο - είναι πολύ κενό πράγμα ο καταναλωτισμός. Από την άλλη, πράγματι όλοι μας ζούμε σε αυτό το (αναπόφευκτο) περιβάλλον - άλλωστε το δηλώνω και στο ποστ, οτι κι εγώ είμαι (επιλεκτικό) θύμα. Δηλώνω λοιπόν υπέρμαχος μιας "συνειδητοποίησης", που μπορεί να "φρενάρει" λίγο τα πράγματα... :-)

@ΜadNihilist: Επειδή έχω χάσει τελείως τη μπάλα, μπορείτε να ανακαλύψετε το mail μου; Είναι εύκολο.. :-)

Prokopis Doukas είπε...

Να προσθέσω και κάτι ακόμα; Αν υπάρχει κάτι παραπάνω ενοχλητικό με τα mall, είναι οτι έχεις την αίσθηση ενός "μπουχτιστικού" καταναλωτισμού - μιας ενέργειας που "με βία" σε καθιστά αποκλειστικά καταναλωτικό ον, του στυλ "υπάρχω μόνο όταν καταναλώνω"...

Ανώνυμος είπε...

swstos

ShareThis