17.2.09

Το φως μιας ερμηνείας...

Τελευταία φορά την είχα δει σε μια χολυγουντιανή κωμωδιούλα, “The Holiday” – καλοφτιαγμένη πρέπει να πω. Ήταν το 2006, και ήδη, το κοριτσάκι του “Τιτανικού” έσβηνε την (πολύ πιο “γκόμενα”, αλλά κενή) Cameron Diaz.

Ομολογώ όμως οτι δεν μπορούσα να φανταστώ την εξέλιξη που είδα φέτος. Αρχικά με το “Revolutionary Road” – και τώρα με το “Reader”. Αν δεν πάρει τρία Όσκαρ μαζί (που λέει ο λόγος), θα είναι άδικο- κι όμως φαίνεται οτι μπορεί να μην τα καταφέρει.


Η Kate Winslet παίζει αριστουργηματικά με τη γλώσσα του σώματος (και όχι με τη “γερμανίζουσα” προφορά της) την πρώην δεσμοφύλακα των SS, που παίρνει όλη την τιμωρία επάνω της, για ένα φρικτό έγκλημα, στο οποίο συμμετείχε. Τα “Σφραγισμένα Χείλη” ήδη επικρίθηκαν από επιφανείς Εβραίους – και ίσως αυτό της στερήσει το Όσκαρ.

Είναι αλήθεια οτι μένει κανείς αποσβολωμένος από μια προσωπικότητα που άφησε 300 γυναίκες να καούν μέσα σε μια εκκλησία, απλώς γιατί το αντίθετο “θα κατέλυε την τάξη, θα ακύρωνε την εντολή φύλαξης των κρατουμένων, που θα είχαν τη δυνατότητα να αποδράσουν”- από μια προσωπικότητα που ντρέπεται πιο πολύ για το οτι ήταν αγράμματη, παρά για το δικό της, προσωπικό “Ολοκαύτωμα”. Το πλέγμα αναστολών και ενοχών, που συνθέτει το νομικό και ηθικό δίλημμα της μεταπολεμικής Γερμανίας είναι ίσως σοκαριστικό για τον “εξωτερικό” θεατή.

Ίσως αυτή η ταινία (που κατηγορείται οτι - έστω για δύο ώρες - κάνει συμπαθή μια ναζί) μπορεί να εξηγήσει και κάποια άλλα πιο σύγχρονα εγκλήματα – ιστορική συνέχεια αυτών που περιγράφει. Ίσως να μπορεί να εξηγήσει πώς ο θύτης σκέφτεται πάντα διαφορετικά από την Ιστορία. Ίσως αυτή να είναι και η γοητεία της – μόνο που ενδείκνυται για θεατές με σκέψη που αντιστέκεται στη γοητεία...




ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Απο τις 17.00 έως τις 24.00 στην ΕΤ-1 και στην ERT World

Οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, νοσοκομεία και άλλα κτήρια στην περιοχή της Γάζας, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων σε είδη πρώτης ανάγκης, οδήγησαν 11 φορείς της χώρας μας στην απόφαση να διοργανώσουν με τη βοήθεια της Δημόσιας Τηλεόρασης, μεγάλο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης.



Έτσι λοιπόν, η Γ.Σ.Ε.Ε, η ΑΔΕΔΥ, η UNICEF, η Υπερ-Νομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, η ΕΝΑΕ, η ΚΕΔΚΕ, η ΓΕΣΕΒΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών , φέρονται ως διοργανωτές αυτής της μεγάλης προσπάθειας σε συνεργασία πάντα με την ΕΡΤ Α.Ε.

Τα χρήματα του Τηλεμαραθωνίου θα διατεθούν στην αποκατάσταση του Χριστιανικού Νοσοκομείου στην περιοχή, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στους τελευταίους βομβαρδισμούς. Το Νοσοκομείο , που θα σχεδιαστεί από την αρχή από Μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα παραδοθεί σε όλους τους κατοίκους και θα είναι σε θέση να περιθάλψει, ανεξαρτήτως θρησκεύματος,  όσους το έχουν ανάγκη.

Οι 11 φορείς, που διοργανώνουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια, φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν τόσα χρήματα, ώστε να γίνει δυνατή η υλοποίηση αυτού του στόχου για το καλό του πολύπαθου λαού της περιοχής της Γάζας.


Όλοι μαζί για να ξαναχτιστεί το Νοσοκομείο στη Γάζα!!!


Οι φωτό είναι από τα www.everythingoscarblogger.blogspot.com, http://z.about.com, http://www.mideastweb.org, http://www.smh.com.au

To post αυτό συνοδεύεται με τη φωνή της Ghida de Palma, εδώ με τους (άγνωστους κατά τα άλλα) G.E.M.

buzz it!

14 σχόλια:

xomeritis είπε...

H Winslet από τις καλύτερες της γενιάς της. Μη χάσεις το "Heavenly Creatures" (1994) του P. Jackson, αν δεν το έχεις δει ήδη. Το "Reader" δεν το έχω δει ακόμα, ανυπομονώ. Το "Revolutionary Road" δυστυχώς με κούρασε, αλλά ήταν ζήτημα σκηνοθεσίας, το ότι δεν μ' έπεισε.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω ότι η Κ. Γουίνσλετ είναι πολύ καλή ηθοποιός και με τα χρόνια γίνεται όλο και καλύτερη. Αλλά πιστεύω ότι την πλέον συγκλονιστική ερμηνεία την έδωσε η Κριστίν Σκοτ Τόμας στην ταινία ''Απλά σ'αγαπώ''. Στα BAFTA δεν της έδωσαν το βραβείο , στα OSCAR την αγνόησαν. Κρίμα.

Τέρμα Βλάκας είπε...

Δεν έχω δει την ταινία, αλλά έχω διαβάσει καλά λόγια για αυτήν. Δεν είχα σε εκτίμηση την Winslet αλλά έχω αλλάξει γνώμη. Όσον αφορά τον ΜΑραθώνιο της ΕΡΤ για το Νοσοκομείο στη Γάζα, μπράβο ακόμη μια φορά. Πρέπει όμως να υπάρξει στο μέλλον και μια διακαναλική πρωτοβουλία για έναν μαραθώνιο αγάπης με τελικούς αποδέκτες όλους εμάς. Πρέπει να γίνει ένας τηλεμαραθώνιος και ο καθένας να δώσει από κάτι που του περισσεύει για να φύγουν επιτέλους αυτοί οι 300 από κει μέσα. Νομίζω πως θα είχε μεγάλη επιτυχία. Σκεφτείτε μόνο κ. Δούκα ανθρώπους να δίνουν μπλούζες και παντελόνια για να φύγουν αυτοί. Εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει η ιδέα.

Prokopis Doukas είπε...

@Τhomas Xomeritis: Δεν το εχω δει, θα το αναζητήσω, ευχαριστώ. Συμφωνώ για το Revolutionary Road.

@Ανώνυμος: Δεν το έχω δει, αλλά συμφωνώ οτι είναι πολύ καλή ηθοποιός...

@Τέρμα Βλάκας: Δυστυχώς δεν γίνεται έτσι αγαπητέ. Αν μας ενοχλέι το επίπεδο των 300 (δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά η πλειοψηφία είναι κακή) πρέπει να τους αντικατστήσουμε με καλύτερους, με την ψήφο μας. Να πείσουμε τους αξιόλογους ανθρώπους από όλους τους χώρους να συμμετάσχουν στην πολιτική. Μπορούμε;

Τέρμα Βλάκας είπε...

Και γιατί, λέω εγώ, να μην πάρουμε εμείς τις ζωές στα χέρια μας; Γιατί να μην έχουμε μια άμεση συμμετοχική δημοκρατία σε κάθε γειτονιά; Χωρίς κόμματα, χωρίς χρώματα; Ζητάω πολλά μήπως;

Prokopis Doukas είπε...

Αγαπητέ, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν έχει βρεθεί το σύστημα που δεν θα είναι κοινβουλευτική δημοκρατία και ταυτόχρονα δεν θα διολισθαίνει προς τον ολοκληρωτισμό...

gerasimos είπε...

Μια και αναφέρθηκες στο προηγούμενο ποστ στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, φαίνεται ότι τα μαρτύριά της δεν έχουν τελειωμό...

Prokopis Doukas είπε...

Ναι, το είδα αγαπητέ Γεράσιμε - και σκεφτόμουν αν θα το αναρτήσω... :-)

Roadartist είπε...

Πως να σχολιάσεις τώρα για την Winslet, όταν αμέσως από κάτω διαβάζεις για τη Γάζα?.. Όλα μέσα στη ζωή είναι θα πεις..
Καταπληκτική η Winslet συμφωνώ..
Τραγικά τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα..

Ανώνυμος είπε...

Βγαίνοντας από την ταινία σκεφτόμουν πως προσωπικά θα έδινα 3-4 ακόμα λεπτά screentime στον Μπρούνο Γκάντς. Ο χαρακτήρας του καθηγητή Rohl ήταν ίσως ο πιο nuanced στην ταινία και ο Μπρούνο Γκαντς πάντα μοναδικός. =)

(Τώρα γιατί ο Fiennes μιλούσε με βρετανική προφορά και η Winslet με δήθεν γερμανική παραμένει όντως μυστήριο! =)

Prokopis Doukas είπε...

@Roadartist: Μα ακριβώς αυτό είναι το θέμα, αγαπητέ. Μια εξαιρετική ερμηνεία κάνει πιο συμπαθή μια εγκληματία πολέμου κατά των Εβραίων. Σήμερα η ηγεσία του Ισραήλ, που απέκτησε κράτος στο όνομα αυτού του Ολοκαυτώματος συμπεριφέρεται παρόμοια στη Γάζα (λαμβάνοντας υπ' όψιν πάντα οτι έχουν μερίδιο ευθύνης και οι ακραίοι των Παλαιστινίων)...

@ΜadNihilist: Συμφωνώ για τον Γκαντς - ο Φάινς μου φάνηκε πολύ λίγος...

Ανώνυμος είπε...

Είχα διαβάσει πριν σχεδόν μια δεκαετία το βιβλίο του Schlink (στα γερμανικά) για ένα πτυχίο του Ινστιτούτου Γκαίτε. Το διάβασα μονορούφι! Θα απογοητευτώ αν δω τώρα την ταινία; Συνήθως αυτό μου συμβαίνει...
Οι Γερμανοί έχουν αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της λογοτεχνίας τους στον Πόλεμο. Σα να προσπαθούν να απολογηθούν. Τους κατατρέχει το παρελθόν.
Όσο για την Winslet, πιστεύω ότι δεν της πάνε οι χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. (Αντιστέκομαι σθεναρά ακόμα και δεν έχω δει τον "Τιτανικό"!)

Ώραία σκέψη ο τηλεμαραθώνιος, είναι σίγουρο ότι ένα νοσοκομείο χρειάζεται όσο τίποτα στην πολύπαθη αυτή περιοχή. Δεν θα πρέπει, όμως, να έχει και τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό; Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά, όπως γάζες...

Prokopis Doukas είπε...

@iliana: Νομίζω αγαπητή οτι πρώτο μέλημα είναι να χτιστεί το νοσοκομείο, που έχει καταστραφεί. Τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα - και σίγουρα έπονται.

Δεν ξέρω πώς είναι το βιβλίο, από την ερμηνεία της Winslet δεν θα απογοητευθείς πάντως... :-)

ολα θα πανε καλα... είπε...

ούτε εγώ έχω δει τον Τιτανικό(όπως κάποιος παραπάνω)αλλά είδα και στις 2 πρόσφατες ταινίες της την Kate Winslet.Moυ άρεσε και στις δύο και πιο πολύ μου άρεσε γιατί γοήτευε σχεδόν χωρίς να το επιδιώκει.Δύσκολοι ρόλοι,νομίζω πως θα της άξιζε ένα Όσκαρ.
Ναι,είναι εκπληκτικό - αναφέρομαι στα Σφραγισμένα χείλη - πόσο μπορούσε ο θύτης,τη μαύρη εκείνη περίοδο για την Ιστορία - να πιστεύει ότι επιτελεί και κάποιο σχεδόν θεάρεστο έργο!Όλη αυτή η ιστορία ότι" απλώς εκτελούσαν εντολές", πεπεισμένοι για το καλό της Γερμανίας,είναι αξιοπερίεργη και πάντα ξαφνιάζει για το βάθος της ανθρώπινης ψυχής...

ShareThis